• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Poslanci schválili novelu zákona o eurofondoch, ktorá má odbúrať byrokraciu

  • 18:05 29.03.2017
  • Bratislava
Poslanci schválili novelu zákona o eurofondoch, ktorá má odbúrať byrokraciu

Možnosti verejnosti kontrolovať prerozdeľovanie eurofondov sa rozšíria. Znížiť by sa mala tiež súvisiaca byrokracia. Vyplýva to z návrhu novely zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov. Právnu normu dnes definitívne schválil parlament.

Novela zákona začne platiť od 1. júna tohto roka. Pôvodne mala platiť od 1. mája, parlament však schválil pozmeňujúci návrh z výborov.

Novela z dielne Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu (ÚPVII) podrobnejšie upravuje niektoré skutočnosti týkajúce sa čerpania eurofondov, zjednoznačňuje legislatívny text a rieši aj potrebné zmeny vyplývajúce z praxe.

Návrh zároveň upravuje nástroje na zjednodušenie a zefektívnenie celého procesu implementácie. Medzi tie hlavné patrí návrh systému zjednodušeného vykazovania výdavkov, ako aj úprava dvojkolového procesu schvaľovania projektov. Obidva tieto nástroje majú potenciál priniesť zásadné zníženie administratívnej záťaže tak pre žiadateľov o nenávratný finančný príspevok, ako aj riadiace orgány,“ priblížil v parlamente vicepremiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Právna úprava zavádza možnosť pre riadiace orgány využívať systém zjednodušeného vykazovania výdavkov, ktorý so sebou prináša zjednodušenie procesu kontroly niektorých typov výdavkov. Ide napríklad o paušálne sumy na nepriame výdavky, ako sú pohonné látky, energie či mobilné služby. Využitím zjednodušeného vykazovania odpadne potreba kontroly tohto druhu výdavkov, ktoré budú určené percentuálnou sadzbou z priamych výdavkov projektu.

Vzhľadom na nízke využívanie existujúceho systému dvojkolového procesu schvaľovania projektov ÚPVII novela umožní žiadateľom pripraviť v prvom kole zjednodušenú formu projektového zámeru, ktorý bude posudzovaný riadiacim orgánom. „Týmto odpadne vysoká administratívna záťaž spojená s prípravou celej projektovej dokumentácie, ktorá bude od žiadateľa vyžadovaná až v prípade schválenia projektového zámeru z prvého kola. Navrhované opatrenie má výrazný potenciál znížiť vysoké výdavky na strane žiadateľov spojené s prípravou projektov,“ konštatuje Pellegriniho úrad.

Novela tiež zohľadňuje pripomienky zástupcov verejnosti vznesené počas pripomienkového konania. Pre všetky riadiace orgány zavádza povinnosť zabezpečiť väčšinové zastúpenie partnerov v monitorovacích výboroch. V každom z monitorovacích výborov tak budú mať zástupcovia štátnych orgánov povinnú menšinu, čím sa podľa úradu zvýši transparentnosť a dohľad nad prácou riadiacich orgánov zo strany partnerov a verejnosti.

Druhá z pripomienok zástupcov verejnosti sa týkala povinného zverejňovania údajov o čerpaní eurofondov prostredníctvom IT monitorovacieho systému. Aj v tejto veci im ÚPVII vyšiel v ústrety a zadefinoval možnosť prístupu verejnosti k údajom zhromažďovaným v rámci tohto systému. Poslanci schválili pozmeňujúci návrh Ondreja Dostála (SaS). Údaje z Informačného systému pre riadenie, kontrolu a monitorovanie Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka sa budú zverejňovať rovnakým spôsobom a v rovnakom rozsahu, ako sa budú zverejňovať údaje z informačného monitorovacieho systému. „Cieľom je, aby bola zabezpečená rovnaká dostupnosť informácií o európskych fondoch pre verejnosť, vrátane tých, ktoré poskytujú projektovú podporu v oblasti poľnohospodárstva a rozvoja vidieka,“ dodal Dostál s tým, že táto povinnosť bude platná od 1. januára 2018.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

VČERA - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

VČERA - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

VČERA - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

VČERA - 16:09Ekonomické

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 654 miliónov eur.