• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Kolísanie cukru zhoršuje diabetes, hypoglykémia môže končiť aj smrťou

  • 9:06 27.03.2017
  • Bratislava
Kolísanie cukru zhoršuje diabetes, hypoglykémia môže končiť aj smrťou

Výkyvy glykémie - hladiny cukru v krvi majú negatívny vplyv na kvalitu života diabetikov.

Príliš vysoké i príliš nízke hodnoty glykémie zhoršujú stav ochorenia a sú príčinou vážnych akútnych i chronických komplikácií diabetu. Slovenská diabetologická spoločnosť odporúča diabetikom dosahovať hodnoty glykémií od 4,0 - 7,2 mmol/l nalačno a 5,0 - 9,0 mmol/l po jedle.

Metabolické ochorenie cukrovka hrozí rôznymi komplikáciami, ktoré rozoznávame ako akútne a chronické. Cukrovka je ochorenie, ktoré nebolí, ale plíživo, keď nie je dobre liečená, sa môžu vyvinúť komplikácie. To, že nie je dobre liečené znamená, že má diabetik dlhodobo vyššie hladiny cukru,“ hovorí diabetologička Adriana Ilavská.

Zvýšená hladina cukru sa nazýva hyperglykémia, poškodzuje steny ciev, spojivové tkanivo a v konečnom dôsledku spôsobuje všetky chronické komplikácie diabetu – poškodenie očí, obličiek, nervov, srdca aj diabetickú nohu. Pri nízkej hladine cukru sa hovorí o hypoglykémii, vysvetľuje diabetológ docent Zbynek Schroner. Najčastejšie sa s ňou stretávajú diabetici liečení inzulínom.

Varovnými príznakmi hypoglykémie bývajú podľa odborníka potenie, tras, búšenie srdca a hlad. Bez liečby môže vyústiť do poruchy vedomia, hypoglykemickej kómy a smrti. Pokiaľ sa objaví, diabetik by mal zbystriť pozornosť a vypiť napríklad sladený nápoj. Opakované hypoglykémie môžu viesť k vážnym poruchám činnosti mozgu, pretože glukóza je pre nervovú bunku základným zdrojom energie. Môžu spôsobiť pokles koncentrácie alebo poruchy pamäte. Nezvratné poškodenia sa prejavujú zhoršeným chápaním, zmenami nálad či poruchami koordinácie.

Cieľom správnej liečby hypoglykémie a hyperglykémie nie je riešenie už vzniknutého stavu, ale zabránenie jeho vzniku. Ukazovateľom správnej liečby cukrovky je glykovaný hemoglobín. Jeho hodnota poukazuje na priemernú hodnotu glykémií v období asi 3 - 4 mesiace pred stanovením. Cieľová hodnota pre pacientov s diabetom je 6,5 až 7 percent. Správne zvolená liečba spolu s dodržiavaním zásad životného štýlu, pravidelnou kontrolou hodnôt cukru v krvi a správnou výživou dokáže zabrániť výkyvom hladín cukru a následným vážnym akútnym i chronickým komplikáciám diabetu alebo ich významne oddialiť.

Takmer v každej rodine na Slovensku dnes žije aspoň jeden diabetik, diabetológovia majú v starostlivosti asi 345.000 pacientov. Počet diabetikov v SR sa za posledných 20 rokov výrazne zvýšil. K príčinám patria genetické faktory, nesprávny životný štýl, stres a obezita. Odhaduje sa že ôsmim z desiatich prípadov diabetu 2. typu by bolo možné zabrániť zmenou životného štýlu. Klasická medicína pokladá diabetes za nevyliečiteľnú chorobu. So správne liečenou cukrovkou sa však dá viesť plnohodnotný život a zabrániť komplikáciám.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

DNES - 13:00Domáce

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

DNES - 13:00Domáce

Pre členské krajiny NATO bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám.

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.