• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Nežiaduce účinky po očkovaní väčšinou vymiznú do pár hodín

  • 15:34 25.03.2017
  • Bratislava
Nežiaduce účinky po očkovaní väčšinou vymiznú do pár hodín

Medzi najčastejšie nežiaduce účinky po povinnom očkovaní patrili vlani tzv. očakávané reakcie.

Celkovo sa do konca augusta zaznamenalo 42 postvakcinačných reakcií, z toho 22 celkových a 20 lokálnych. "Úmrtie v súvislosti s očkovaním hlásené nebolo," povedala pre TASR hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Zuzana Drobová.

K najčastejšie hláseným lokálnym reakciám patrili podľa jej slov reakcie v mieste vpichu ako opuch, začervenanie a bolestivosť. „Z celkových reakcií išlo najčastejšie o zvýšenú telesnú teplotu alebo horúčku. K závažnejším reakciám patrila horúčka a kŕče,“ priblížila. Hospitalizácia bola potrebná v štyroch prípadoch.

Vedľajšie nežiaduce účinky trvajú podľa epidemiologičky Márie Štefkovičovej zvyčajne pár hodín až dva dni a bez následkov vymiznú. „Medzi najčastejšie patrí teplota, bolesť na mieste po pichnutí, deti sú podráždené a plačú, miesto očkovania opuchne, začervená. Teplota obvykle nepresiahne 38,5 stupňa Celzia,“ vysvetlila.

Ide o malé reakcie, ktoré sa pripisujú odpovedi imunitného systému na podanie očkovacej látky. „Ich výskyt je relatívne vysoký. Postihuje okolo 30 percent očkovaných detí,“ doplnila s tým, že nie sú nebezpečné. Len zriedkavo teplota vystúpi nad 39 stupňov, dieťa je plačlivé, miesto vpichu je začervenané a opuch je väčší, ako zvyčajne býva po očkovaní. Vtedy odborníčka odporúča kontaktovať lekára.

Druhou skupinou sú alergické reakcie na niektorú zo zložiek vakcíny. „Tie sa v stopových množstvách vyskytujú vo vakcínach a u alergikov môžu vyvolať nepriaznivú reakciu - alergiu. Technológia výroby umožňuje v súčasnom období vyrábať vysoko čistené vakcíny, preto sa riziko alergickej reakcie výrazne znížilo,“ uviedla Štefkovičová.

Treťou skupinou sú závažné vedľajšie nežiaduce účinky, sú raritne zriedkavé, postihujú spravidla nervový systém. „Vzhľadom na to, že očkovanie má chrániť a nie spôsobovať zdravotné problémy, sú všetky vedľajšie nežiaduce účinky sledované, hlásené a vyhodnocované. Sledovanie u nás vykonáva Štátny ústav pre kontrolu liečiv. U každého závažného nežiaduceho účinku sa zhodnotí, či bola vakcína správne podaná, či je reakcia naozaj z očkovacej látky, alebo ide len o náhodnú časovú zhodu. V prípade potreby sa z výsledkov vyvodia dôsledky,“ zhrnula Štefkovičová.

Niektorí rodičia z obavy pred nežiaducimi účinkami povinné očkovanie svojich detí odmietajú. Vedci z Ústavu experimentálnej psychológie Slovenskej akadémie vied nedávno zmapovali, čo všetko ovplyvňuje rodičov pri rozhodovaní o tejto otázke. Ukázalo sa, že sa často odvolávajú na názory blízkych alebo významných osôb zo svojho okolia a príbehy o očkovaní, zmeny sú aj vo vnímaní lekárskej autority. Rodičia si majú uvedomovať potrebu udržania kolektívnej imunity, majú však obavy o zdravie najmä svojich detí.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

DNES - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.