• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

SCHUSTER: Mnohým poslancom ešte nedošlo, že nie sú vagabundmi z krčmy

  • 14:28 24.03.2017
  • Bratislava
SCHUSTER: Mnohým poslancom ešte nedošlo, že nie sú vagabundmi z krčmy

Mnohým poslancom dodnes nedošlo, že sú predstaviteľmi štátu, občanov a národa a nie vagabundmi z krčmy piatej cenovej skupiny.

„Je pravdou, že v minulom režime sa častokrát 'muselo byť ticho', ale to, čo často vidieť v parlamente dnes, má od demokratickej civilizovanej diskusie na hony ďaleko,“ povedal v exkluzívnom rozhovore pre TASR exprezident Rudolf Schuster.

Odporučil by som vám pustiť televízny záznam z rokovania Slovenskej národnej rady (SNR) z 1. marca 1990. Bol som to ja, kto zaviedol priame prenosy z rokovania parlamentu,“ poznamenal Schuster, ktorý v tom čase zastával funkciu predsedu SNR. „Verte mi či nie, ale vtedy sa ani tí najväčší politickí oponenti, predstavujúci dva rozdielne režimy, nesprávali tak nedôstojne, ako sa v parlamente správajú poslanci dnes, keď sa už 'nevedia zmestiť do kože'. Toľko urážok, žlče a taký pochybný slovník - až je človeku z toho zle,“ konštatuje exprezident. „Politik by sa mal správať a vystupovať tak, aby sa zaňho nemuseli hanbiť jeho voliči, rodina a koniec - koncov ani on sám,“ dodáva.

Na otázku, v čom vidí najväčší rozdiel medzi nomenklatúrnymi kádrami minulého a súčasného režimu Schuster reagoval, že vo veľkosti majetku.

V každom režime je to podobné - v tom minulom a aj súčasnom. Vždy máte ľudí, ktorým ide o dobro ľudí či samosprávy a ľudí, ktorí sú neschopní, a preto škodia, kde len môžu. V minulom režime boli pre mňa takými napríklad aparátčik Rigo, ale aj Prešovčan a veľký Biľakov kamarát a posluhovač Špak,“ spomína Schuster.

Mnohí z nich boli o to horlivejšími funkcionármi, o čo boli menej odborne a inteligenčne podkutí. Dnešné nomenklatúrne kádre sú už iné. Vedomosťami a predovšetkým svojím majetkom. S mnohými ponovembrovými politikmi a straníckymi funkcionármi by sa bohatstvom a majetkom nemohli porovnávať ani najvyššie komunistické nomenklatúrne kádre,“ dodáva. „V minulom režime mali funkcionári veľký byt, dom, auto alebo chatu. To bolo tak všetko. Dnes, keď politici s funkciou končia, majú strach si to, čo počas politiky nahonobili, čo len užívať,“ konštatuje Schuster. „Veď sa len zamyslite, s akými majetkami šli mnohí dnešní politici do politiky a aké ich majú priamo oni alebo ich najbližšia rodina po ich odchode z nej. Vy si naozaj myslíte, že sa niekedy podarí zistiť, kde skončili miliardy korún, o ktoré tento štát prišiel kvôli 'nešťastným' politickým rozhodnutiam?,“ pýta sa. „To, čo sa deje dnes - to by si za komunistov nemohli dovoliť ani najvyššie nomenklatúrne kádre. Myslím si, že najväčšie rozdiely sú vždy v charaktere človeka. A je jedno, aký je režim. Ja som svoj charakter nikdy nepredal - ani za penzióny, ani za iné majetky na Slovensku, či nejaké iné - poskrývané v zahraničí,“ podčiarkol exprezident.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Súd mal dnes rozhodnúť o prepustení Černáka na slobodu, na pojednávaní však nastal zvrat

Súd mal dnes rozhodnúť o prepustení Černáka na slobodu, na pojednávaní však nastal zvrat

DNES - 9:16Domáce

Pojednávanie o prepustení Mikuláša Černáka odročili.

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur

DNES - 8:04Domáce

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Lyžiari sa vracajú na lyže, v Lomnickom sedle napadlo 20 centimetrov snehu

Lyžiari sa vracajú na lyže, v Lomnickom sedle napadlo 20 centimetrov snehu

DNES - 7:22Domáce

Lyžiari majú pred sebou ďalší víkend, ktorý môžu stráviť na lyžiach. Ochladenie a sneženie z uplynulých dní zabezpečili stále dobré podmienky na jarnú lyžovačku.

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

DNES - 7:11Domáce

Výpoveďou ďalšej svedkyne obžaloby v stredu v Kežmarku pokračoval súdny proces s Kuffovcami v kauze, ktorá súvisí s medializovanými informáciami o podvodoch s pôdou a útokmi na farmárov.

SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

VČERA - 19:19Domáce

Najmä na severe môže od večera snežiť.