• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

VAĽO: Návrh zrušiť milosť pre syna prezidenta Kováča je politický kalkul

  • 12:16 24.03.2017
  • Bratislava
VAĽO: Návrh zrušiť milosť pre syna prezidenta Kováča je politický kalkul

Za úmyslom politikov zrušiť milosť udelenú Michalovi Kováčovi mladšiemu nemusí byť tzv. najneznesiteľnejšia nespravodlivosť, ale je to skôr politický kalkul. Domnieva sa bývalý generálny prokurátor Michal Vaľo.

Vládny návrh i návrh opozičného poslanca Jána Budaja (OĽaNO-NOVA) počíta okrem zrušenia tzv. Mečiarových amnestií aj so zrušením milosti, ktorú prezident SR Michal Kováč udelil svojmu synovi. Tá je len jednou z milostí udelených viacerým osobám podozrivým zo spáchania podvodu voči Technopolu.

Svojmu synovi prezident udelil milosť za podvod voči Technopolu, so škodou 69 miliónov slovenských korún. Mariánovi Kočnerovi udelil milosť i pre ďalší podvod voči Technopolu, so škodou viac ako 126 miliónov slovenských korún,“ upozornil Vaľo s tým, že Kočner prostriedky odčerpal z účtu svojej spoločnosti PRO-TREND formou hotovostných výberov a firmu s nekrytými záväzkami previedol na Tibora Lišku, ktorého pobyt nie je známy.

Udelenie milosti Mariánovi Kočnerovi za druhý skutok sa javí ako najneznesiteľnejšie nespravodlivé, než udelenie milosti Michalovi Kováčovi mladšiemu,“ myslí si Vaľo. Zároveň sa pýta, prečo to Kováč urobil. Pripomenul úvahy z minulosti, že to údajne malo byť výmenou za sľub, že osoby podozrivé z podvodu voči Technopolu podpíšu vyhlásenie alebo budú pred nemeckými orgánmi vypovedať, že jeho syn sa na podvode nezúčastnil.

K týmto úvahám prispel podľa Vaľa videozáznam odvysielaný v roku 1996 televíziou VTV, kde hlas podobný Kočnerovmu odovzdával odkaz matke Krylova, že prezident jej synovi milosť neudelí, ak nepodpíše priznanie, že ho isté orgány Slovenskej republiky nahovorili, aby ako spolupáchateľa uviedol Michala Kováča mladšieho. To je podľa Vaľa ďalším dôvodom, pre ktorý by si zasluhovali zrušenie skôr amnestie udelené Kočnerovi.

Zdá sa, že dôvodom, pre ktorý sa politici odhodlali zrušiť práve len milosť udelenú Michalovi Kováčovi mladšiemu nie je najneznesiteľnejšia nespravodlivosť akurát tohto rozhodnutia o udelení milosti, keďže išlo o syna prezidenta, ale skôr politický kalkul alebo strach politikov z Mariána Kočnera,“ skonštatoval Vaľo s tým, že takýto postup môže vychádzať aj z chybnej právnej úvahy.

Podľa Vaľa nemusí byť správny predpoklad autorov oboch návrhov, že zrušenie milosti udelenej Kováčovi mladšiemu nebude mať pre neho žiadne nepriaznivé dôsledky, pretože nemôže byť dvakrát stíhaný pre ten istý skutok. Predpokladá sa, že trestné konanie vedené proti nemu v Nemecku bolo v minulosti zastavené, a preto má byť automaticky zastavené aj na Slovensku.

Táto úvaha je však neistá. Doteraz nebolo na Slovensku zverejnené rozhodnutie o zastavení trestného stíhania vydané v Nemecku,“ pokračoval Vaľo. Nemecký súd alebo aj prokurátor mohli podľa neho aj po podaní obžaloby upustiť od stíhania, pretože na ňom nebol verejný záujem (§ 153 Strafprozeßordnung). Podľa niektorých informácií sa mali nemecké orgány odvolať aj na nedostupnosť obvineného.

Najnovšia judikatúra Súdneho dvora EÚ (vec Kossowski), pokračoval Vaľo, pripúšťa nové trestné stíhanie v prípadoch, ak trestné konanie bolo ukončené bez uloženia trestu a uskutočnenia dôkladného vyšetrovania, pričom odkaz na nedostupnosť a nemožnosť vypočutia nejakej osoby svedčí o tom, že takéto vyšetrovanie neprebehlo.

Za daných okolností je prípadné zrušenie rozhodnutia o udelení milosti Michalovi Kováčovi mladšiemu skôr morálnym hazardom ako prejavom snahy o nápravu neznesiteľných nespravodlivostí. Ak pripustíme, že zrušenie udelenej milosti je vôbec možné, potom si treba položiť otázku, či práve táto milosť je zo všetkých milostí udelených Kováčom v kauze Technopol najneznesiteľnejšie nespravodlivá a či jej zrušením bude dosiahnutá nevyhnutná miera spravodlivosti. Či obnovenie trestného stíhania osoby, ktorá bola zavlečená do cudziny, podľa všetkého osobami v službách štátu, prispeje k dosiahnutiu cieľov sledovaných zrušením amnestií,“ doplnil Vaľo.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.