• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

7 potravín, vďaka ktorým vyzeráte staršie

  • 19:45 24.03.2017
  • Bratislava
7 potravín, vďaka ktorým vyzeráte staršie

Tu je zoznam 7 potravín, ktoré podporujú starnutie.

Starnutie nezastavíme, ani čas. Na to, ako vyzeráme, však môže vplývať aj jedlo, ktoré jeme. Viete, ktoré látky sú na vine za to, že vyzeráte staršie, ako by ste mali?

1. Biele víno

Žlté a zafarbené zuby. Aj tento faktor nám pridáva na rokoch. Väčšinou tieto škvrny na zuboch vznikajú v dôsledku pôsobenia nápojov, ale aj alkoholu. Ten totiž vysušuje ústa, znižuje produkciu slín, čo vedie k premnoženiu baktérií a farbeniu zubov. Biele víno je oproti červenému kyslejšie, a preto na našich zuboch zanecháva väčšie škody. Odborníci odporúčajú, že ak si po pohári vína nemôžte umyť zuby, vypláchnite si ich aspoň vodou, aby ste sa zbavili cukrov a kyselín z úst.

2. Jogurt

Jogurt má veľa dobrých živín, ako napr. vápnik na budovanie kostí, bielkoviny a vitamín D. Avšak výrobcovia do neho pridávajú cukry na kompenzáciu straty chuti. Veľa cukru podporuje starnutie pokožky v dôsledku toho, že sa spomaľuje tvorba kolagénu.

3. Sušené ovocie

Sušené ovocie má tiež svoje tienisté stránky. Obsahuje veľa cukru a rovnako má tendenciu uviaznuť v zuboch, čo vedie ku tvorbe kazov alebo farbeniu zubov. Rovnako obsahujú siričitany, ktoré slúžia na ich dlhšie konzerovanie, čo je samozrejme mínus pre našu pokožku. Tie totiž môžu zvyšovať voľné radikály, ktoré bránia tvorbe kolagénu. Skúste si preto dopriať radšej čerstvé ovocie.

4. Limonády

Citróny sú plné kyselín, ktoré škodia našim zubom, pretože môžu demineralizovať sklovinu. Limonády sú teda dvojnásobne nebezpečné. Okrem citrónovej šťavy majú aj vysoký obsah cukru, a teda škodia vašim zubom aj pokožke.

5. Margarín

Konzumácia margarínov vedie k tvorbe voľných radikálov, ktoré z dlhodobého hľadiska nie sú dobré pre pokožku, ale ani farbu pleti. Obsahujú totiž trans-tuky, ktoré spôsobujú zápal a ten je spojený so starnutím a degeneratívnymi ochoreniami a srdcovými chorobami. Preferujte radšej maslo alebo rastlinné oleje.

6. Slanina

Mäso, ktoré je ošetrené pomocou soli, ako napr. slanina, šunka, saláma, neobsahuje len siričitany, ale má vplyv aj na tvorbu kolagénu a rovnako naše telo dehydratuje. Skúste preto preto obmedziť jeho konzumáciu a piť dostatok vody.

7. Káva

Káva spôsobuje zafarbenie zubov, to nie je novinka. Ak však chcete svoje zuby ochrániť pred jej vplyvom, skúste si ju dopriať naraz a s jedlom. Ak totiž kávu popíjate celý deň, robíte to najhoršie pre svoje zuby.

Rady na záver

Odborníci však tvrdia, že ak si budete pravidelne 2-krát denne čistiť zuby s fluoridovou zubnou pastou, používať zubnú niť a navštevovať svojho zubára 2-krát ročne, vaše zuby môžu vyzerať dobre bez ohľadu na to, koľko rokov máte.

To isté platí pre pokožku. Zamerajte sa na hydratáciu, ochranu proti slnečnému žiareniu a zdravú stravu.

Zdroj: info.sk, NJ, womenshealthmag.com Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.