• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
16°Bratislava

ÚPSVaR: Odmieta Blahovej tvrdenia o motivácii kurátorov dávať deti do Čistého dňa

  • 18:45 23.03.2017
  • Bratislava
ÚPSVaR: Odmieta Blahovej tvrdenia o motivácii kurátorov dávať deti do Čistého dňa

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR odmieta tvrdenia opozičnej poslankyne Národnej rady SR Natálie Blahovej (SaS) o "akejsi motivácii" sociálnych kurátorov zo strany galantského resocializačného strediska Čistý deň, aby umiestňovali klientov do konkrétneho zariadenia.

Ide o vážne obvinenie kolegov – sociálnych kurátorov, ktorí pracujú s tou najťažšou cieľovou skupinou mladých ľudí. Považujeme za absolútne neseriózne, aby z úst poslankyne NR SR odznievali nepodložené obvinenia či spochybňovania pracovníkov, ktorí si plnia svoje každodenné povinnosti a politický boj im v tom nepomáha, naopak, demotivuje ich a diskredituje v očiach verejnosti. A to si určite nezaslúžia,“ píše sa v reakcii ÚPSVaR.

Ústredie práce ďalej informuje, že od januára 2015 do konca augusta 2016 vykonalo deväť finančných kontrol na mieste v resocializačných strediskách, s ktorými má uzatvorené zmluvy. „Kontroly boli zamerané na kontrolu dodržiavania podmienok všetkých zmlúv o poskytnutí finančného príspevku na vykonanie rozhodnutí súdov v resocializačnom stredisku, uzatvorených podľa zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele,“ uviedla Jana Lukáčová z ÚPSVaR.

Tieto kontroly ukázali, že boli uzatvárané tzv. medzistrediskové zmluvy, na základe ktorých boli maloletí umiestňovaní do iného resocializačného strediska, ako bolo určené rozhodnutím súdu. Tým došlo k porušeniu zmlúv uzatvorených s ÚPSVaR.

Medzistrediskové zmluvy uzatvárali podľa zistení ÚPSVaR resocializačné strediská COR Centrum v Krupine a Čistý deň v Galante. Z COR Centra bolo do Čistého dňa v roku 2015 na základe medzistrediskovej zmluvy umiestnené jedno dieťa. „Na základe účtovných dokladov a faktúr bolo použitie finančných prostriedkov vo výške 5040 eur vyhodnotené ako neoprávnené a stredisko musí tieto finančné prostriedky vrátiť na účet ústredia,“ uviedla Lukáčová s tým, že kontrola konštatovala uvedené porušenie zmluvy.

Z Čistého dňa boli na základe medzistrediskových zmlúv v roku 2015 umiestnené dve deti. Jedno išlo do COR Centra a druhé do zariadenia MANUS. V roku 2016 bolo takto umiestnené jedno dieťa, ktoré išlo do zariadenia ADAM.

Kontrolou na základe účtovných dokladov a faktúr bolo zistené, že poskytnuté finančné príspevky na vykonávanie rozhodnutia súdu boli využité na stanovený účel – vykonávanie opatrení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, teda starostlivosť o konkrétne dieťa,“ zdôraznila Lukáčová s tým, že kontrola však konštatovala porušenie zmluvy s ÚPSVaR.

Blahová dnes informovala, že podala trestné oznámenie v súvislosti s galantským resocializačným zariadením Čistý deň pre podozrenie zo subvenčného podvodu. Rieši ho krajská polícia Trnava. Pri jeho podaní vychádzala Blahová z tzv. medzistrediskovej zmluvy. Podľa Blahovej sa vytváral akýsi čierny fond s peniazmi za vymenené deti. Poslankyňa dodala, že čierny fond mal podľa bývalého zamestnanca zariadenia motivovať kurátorov posielať deti do Čistého dňa.

Opísala, že zariadenia uzavreli medzi sebou zmluvu, na základe ktorej poslali dieťa do iného zariadenia výmenou za iné. Takéto zariadenia dostali podľa Blahovej peniaze za služby a tak sa akoby očistili od ďalšej kontroly. „Uzavreli sa do balíka služby a to je na voľné použitie toho zariadenia. Takýmto spôsobom akoby ušli spod očí kontroly,“ doplnila Blahová. Podľa jej informácií sa takto malo použiť päť detí. „Máme podozrenie, že došlo k zneužívaniu štátnych peňazí, ktoré boli presne určené na starostlivosť o deti,“ doplnila.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

VČERA - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

VČERA - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

VČERA - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

VČERA - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

VČERA - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.