• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Kia predstavila zamestnancom konečnú ponuku na zvýšenie miezd

  • 10:39 23.03.2017
  • Teplička nad Váhom
 Kia predstavila zamestnancom konečnú ponuku na zvýšenie miezd

Spoločnosť Kia Motors Slovakia dnes zamestnancom predstavila konečnú ponuku na zvýšenie miezd v rámci aktuálneho kolektívneho vyjednávania.

V porovnaní s ponukou, ktorú navrhol sprostredkovateľ, navýšila spoločnosť nielen základné mzdy, ale aj príplatok za prácu v noci. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Jozef Bačé.

Doplnil, že na základe predloženej ponuky by základná mzda výrobných zamestnancov spoločnosti od 1. apríla 2017 narástla v platových triedach 1A, 1B a 1C o 50 eur a v platových triedach 1D, 1E a 1F o 60 eur. „Kia zároveň navrhla až dvojnásobné navýšenie príplatku za prácu v noci na 1,48 eura za hodinu. Vďaka zdvojnásobeniu nočného príplatku vzrastie každému výrobnému zamestnancovi mesačná mzda o ďalších 40 eur. Dôvodom je náročnosť nočnej práce, na čo poukazujú samotní zamestnanci. Vďaka navrhnutému navýšeniu základnej mzdy a mzdovému zvýhodneniu za prácu v noci má každý výrobný zamestnanec bez akýchkoľvek dodatočných podmienok garantovaný nárast svojej mesačnej mzdy od 90 do 100 eur,“ uviedol Bačé.

Historicky najvyšší návrh zvýšenia miezd zamestnancom našej spoločnosti je poďakovaním za ich usilovnú prácu a dosiahnuté hospodárske výsledky. Každoročné nadpriemerné zvyšovanie miezd potvrdzuje zodpovedný prístup spoločnosti k svojim zamestnancom,“ povedal prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti Kia Motors Slovakia Dae-Sik Kim.

Zvýšenie základnej mzdy bude mať podľa hovorcu automobilky pozitívny dosah aj na výšku variabilnej zložky mzdy, motivačných bonusov (vyplácaných štvrťročne), letného a vianočného bonusu, čím mesačný príjem výrobných zamestnancov vzrastie celkovo od 104 až do 117 eur. „Tento dopad prevyšuje aj aktuálnu požiadavku odborovej organizácie,“ podotkol Bačé.

Konečnú ponuku spoločnosti dnes predstavili zamestnancom a zrealizujú medzi nimi interný prieskum. „K uvedenému kroku pristúpila spoločnosť z dôvodu, že platnosť mzdovej časti kolektívnej zmluvy má byť účinná od 1. apríla tohto roku. Keďže zástupcovia odborovej organizácie naďalej trvajú iba na navýšení základnej mzdy, spoločnosť považuje takéto konanie za nekonštruktívne a v konečnom dôsledku aj v rozpore so záujmami samotných zamestnancov,“ dodal hovorca automobilky.

Návrh KIA Motors Slovakia vnímame hlavne v súvislostiach, za akých sa rodil. Je čiastkovým úspechom hlavne zamestnancov, ktorí od novembra 2016 až do dnešného dňa odvahou, solidaritou a neoblomnosťou trvali na svojich požiadavkách. Týmto postojom dodávali a naďalej dodávajú podporu odborovej organizácii, ktorá v kolektívnom vyjednávaní zastupuje zamestnancov,“ uviedol pre TASR predseda Základnej organizácie Odborového zväzu (ZO OZ) KOVO KIA Žilina Miroslav Chládek.

Za čiastkový úspech považujú ponuku zamestnávateľa aj odbory. „Nakoľko naším zámerom a cieľom tohtoročného kolektívneho vyjednávania je dosiahnuť navýšenie tarifných tried u výrobných zamestnancov o 10 % a administratívnych zamestnancov o 7 %. Takéto navýšenie tarifnej mzdy by predstavovalo pre výrobných zamestnancov Kia Motors Slovakia zvýšenie tarify od 65 eur do 95 eur. Ponuka zamestnávateľa, hlavne u výrobných zamestnancov, je približne o tretinu nižšia,“ podotkol Chládek.

ZO OZ KOVO KIA Žilina podľa neho aj naďalej zotrváva v štrajkovej pohotovosti a ďalšie kroky je pripravená realizovať v súlade so zákonom o kolektívnom vyjednávaní.

Kolektívne vyjednávanie v spoločnosti Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom o mzdovom dodatku k platnej podnikovej kolektívnej zmluve, ktorej účinnosť trvá do 31. marca 2019, skončilo pred sprostredkovateľom po piatich kolách.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

DNES - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

DNES - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

DNES - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

DNES - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

DNES - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.