• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

OĽaNO: Sociálna vláda by sa mala snažiť, aby rodiny v SR neohrozovala chudoba

  • 16:03 22.03.2017
  • Bratislava
OĽaNO: Sociálna vláda by sa mala snažiť, aby rodiny v SR neohrozovala chudoba

Sociálna vláda by mala robiť všetko pre to, aby rodiny v SR neboli ohrozené chudobou.

Uviedla to dnes na brífingu parlamentná poslankyňa za opozičné hnutie OĽaNO-NOVA Anna Verešová, za účasti experta hnutia pre rómsku problematiku Petra Polláka, v reakcii na vládou schválený materiál o podpore najmenej rozvinutých okresov (NRO). Premiér Robert Fico (Smer-SD) podľa nich na jednej strane ohovára našich nezamestnaných, vláda pritom dovolila zamestnať na Slovensku asi 13.000 cudzincov, najmä Srbov a Rumunov.

Z akčných plánov, ktoré s veľkou pompou zo svojich výjazdových rokovaní ohlasovala vláda, sme sa do dnešného dňa ešte nedočkali žiadnych výsledkov,“ podčiarkla Verešová.

Podľa Polláka vláda síce produkuje stratégie, štúdie, analýzy, ale výsledky, ktoré by priniesli umiestnenie nezamestnaných na pracovnom trhu, sú „takmer žiadne“. „Ani dnes, v stave, keď je veľa pracovných miest, vláda nenašla žiadnu cestu, aby dlhodobo nezamestnaných v málo rozvinutých regiónoch dostala na pracovný trh,“ upozornil.

Pohoršujúce je podľa Pollákových slov to, že na jednej strane je v SR obrovský dopyt po pracovnej sile, ale vláda nenašla cestu, ako vzniknuté pracovné miesta obsadiť slovenskými nezamestnanými. „Na druhej strane na Slovensku však v poslednej dobe zamestnávame Rumunov či Srbov,“ povedal.

Neexistuje väčší dôkaz o neschopnosti tejto vlády riešiť nezamestnanosť ľudí z málo rozvinutých regiónov, ako to, že máme množstvo voľných pracovných miest, tieto miesta však neobsadzujeme našimi nezamestnanými, ale dovážame nezamestnaných zo Srbska či Rumunska,“ dodal Pollák.

Z materiálu o stave podpory NRO, ktorý dnes prerokovala a schválila vláda vyplýva, že počet okresov zahrnutých do programu rozvoja by sa mohol rozšíriť. Jedným z hlavných cieľov podpornej schémy je podľa materiálu okrem personálneho posilnenia kapacít na strane štátu aj rozšírenie počtu NRO.

Znížením koeficientu nezamestnanosti, podľa ktorého sa určuje, ktoré okresy patria do programu rozvoja NRO, by mohlo pribudnúť k súčasným 12 ešte ďalších päť okresov - Košice-okolie, Gelnica, Bardejov, Medzilaborce a Snina.

Bolo by to v súlade s potrebami a záujmom okresov, ale vyžadovalo by si to ďalšie posilnenie kapacít na strane štátu a zásadnú revitalizáciu systémového nastavenia regionálneho rozvoja. Pridaním okresov by sa zvýšil počet príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít v najmenej rozvinutých okresoch na 190.000 osôb,“ konštatoval vo vládnom materiáli splnomocnenec vlády pre podporu NRO Anton Marcinčin.

V súčasnosti medzi najmenej rozvinuté regióny podľa koeficientu vykazovanej nezamestnanosti patria Kežmarok, Lučenec, Rimavská Sobota, Sabinov, Sobrance, Trebišov, Vranov nad Topľou, Svidník, Poltár, Veľký Krtíš, Revúca a Rožňava.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

DNES - 8:41Domáce

Katolíci, evanjelici a ďalší kresťania vstúpili Palmovou nedeľou, nazývanou aj ako Kvetná nedeľa, do Svätého týždňa.

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

DNES - 7:41Domáce

Žiaci základných a stredných škôl majú od štvrtka veľkonočné prázdniny.

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

VČERA - 20:28Domáce

Stovky ľudí sa v stredu zúčastnili na Námestí slobody v Bratislave na proteste na podporu RTVS. Usporiadala ho iniciatíva Mier Ukrajine.