• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Na Slovensku sa masívne rozšíril predaj falšovaných liekov cez web

  • 12:13 22.03.2017
  • Bratislava
Na Slovensku sa masívne rozšíril predaj falšovaných liekov cez web

Slovensko čelí masívnemu rozšíreniu nelegálneho prevádzkovania internetových lekární.

Novým fenoménom pri distribúcii drog je takzvaný Darknet, teda šedý internet. Nelegálne aktivity na ňom sa ťažko sledujú, pretože sa neustále menia IP adresy účastníkov obchodu. Jednou z najpoužívanejších virtuálnych mien pri takýchto obchodoch je Bitcoin, píše sa v správe, ktorá sa zaoberá protidrogovou problematikou na Slovensku za roky 2013 až 2016. Vláda dnes informácie z nej vzala na vedomie.

Pri vyšetrovaní nelegálnych obchodov na internete je nevyhnutná medzinárodná spolupráca s aktívnym prístupom všetkých členských krajín Európskej únie s možnosťou využitia spoločných vyšetrovacích tímov,“ uvádza sa v dokumente.

Problémom pri presune trhu z ulice do kyberpriestoru má byť aj takzvaný Deepweb, teda neviditeľný web. Predstavuje textové stránky, súbory či ďalšie informácie prístupné prostredníctvom „www“, ktoré vyhľadávače nedokážu alebo nechcú zahrnúť do svojho indexu.

Na Slovensku si medzi nelegálnymi drogami udržuje prvenstvo marihuana, a to najmä v mladších vekových skupinách. Drogovej scéne po roku 2013 začala dominovať výroba metamfetamínu a pestovanie kanabisu. „V menšej miere sa vyskytoval heroín, extáza a kokaín, problematickými sa stávajú nové psychoaktívne látky a prekurzory zneužívané na výrobu omamných a psychotropných látok,“ píše sa v správe.

Slovensko čelí masívnemu rozšíreniu nelegálneho prevádzkovania internetových lekární či obchodov ponúkajúcich nové psychoaktívne látky, anabolické steroidy, neregistrované a falošné lieky. Nové psychoaktívne látky užívajú zväčša mladí, v prieskumoch sa k tomu priznávajú od roku 2010.

Drogová scéna na Slovensku sa začala situácii v západoeurópskych krajinách približovať skladbou dostupných drog v roku 1992. Na prelome tisícročí tu nastúpila heroínová vlna. Táto droga sa udomácnila na slovenskom trhu, naša krajina sa stala súčasťou takzvanej balkánskej cesty, ktorou drogy prechádzali z Turecka do západnej Európy. Informuje o tom vládny dokument.

Po roku 2000 začala na Slovensku rásť drogová kriminalita. Vo veľkých mestách sa rokmi rozšírila domáca výroba metamfetamínu. Zvýšil sa i záujem o konopu pestovanú hydropónnym spôsobom. „V roku 2009 sa do pestovania konopy pripojili skupiny vietnamskej národnosti,“ píše sa v správe. Na trhu sa objavuje extáza a kokaín. V roku 2007 sa do obchodov s týmito drogami zapojili Nigérijčania, Slováci mali byť využívaní ako kuriéri.

V roku 2009 prišiel na trh nový, veľmi silný syntetický opiát fentanyl,“ vysvetľuje sa v správe. V okolí Bratislavy mal byť distribuovaný ako heroín, ktorému bol podobný svojím účinkom. Bol však 40-násobne silnejší, uvádza sa vo vládnom dokumente. Na Slovensku odhalili aj jeho výrobu.

Po roku 2013 klesol na Slovensku záujem o heroín. Na trhu stabilne ostáva metamfetamín a konopa. Narástol záujem o syntetické drogy, najmä psychoaktívne látky, ktoré sa užívajú aj v kombinácii s „klasickými drogami“.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

VČERA - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

VČERA - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.