• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Bolesť v hrudi: 7 možných dôvodov

  • 18:20 06.03.2017
  • Bratislava
Bolesť v hrudi: 7 možných dôvodov

Bolesť v hrudi nemusí hneď znamenať infarkt.

Ak zaznamenáte náhlu a nevysvetliteľnú silnú bolesť v hrudi, neváhajte, a vyhľadajte lekársku starostlivosť. No ak lekár vylúči infarkt, príčina vašej pretrvávajúcej bolesti môže prameniť inde, ako v srdci. Tu je sedem možných vysvetlení.

Kostochondritída

Kostochondritída je zápal chrupavky v hrudnom koši, ktorý ovplyvňuje rebrá, najmä štvrté, piate a šieste. Prejavuje sa bolesťou na prednej stene hrudníka, ktorá môže vyžarovať do brucha alebo chrbta.

Postihnuté miesta sú bolestivé na dotyk, bolesť je väčšinou na ľavej strane a je ostrá alebo tlaková. Prejavuje sa pri nadýchnutí, kašli alebo zmene polohy. Jedná sa o relatívne neškodnú muskuloskeletálnu bolesť na hrudníku, ktorá zvyčajne ustúpi bez liečby.

Pálenie záhy

Je to veľmi častý stav, kedy obsah žalúdka (vrátane žalúdočnej kyseliny) sa vracia naspäť do pažeráka. Prejavuje sa bolesťou hneď za hrudnou kosťou, zvyčajne tesne nad žalúdkom a obvykle po jedle.

Záchvat paniky

Ľudia ho často mylne považujú za infarkt. Medzi príznaky patrí pocit ťažoby na hrudi, búšenie srdca, spotené dlane a závraty, ktoré sú podobné u oboch prípadoch. Ak váš doktor určí, že vaše srdce je v poriadku, nemali by ste sa ešte viac stresovať myšlienkou na infarkt. Ak však neviete rozlíšiť, či ide o symptóm stresu alebo srdcovej poruchy, neváhajte vyhľadať lekársku pomoc.

Pásový opar

Sprevádzajú ho bolestivé pocity, ak sa vyskytne na hrudníku, podobajú sa infarktu. Je aktivovaný herpetickým vírusom ako u ovčích kiahní. Môže spôsobiť silné pálenie alebo ostré a bodavé bolesti, ktoré prichádzajú a odchádzajú na jednej strane tela. Bolesť môže vyžarovať na jednej strane hrudného koša. 1-5 dní potom, čo začne bolesť, sa objavia vyrážky, no v niektorých prípadoch sú tak malé, že si ich nemusíte všimnúť. Môžu sa objaviť červené škvrny a svrbivé pľuzgieriky naplnené tekutinou.

Pankreatitída

Pankreatitída je zápal pankreasu, ktorý je bolestivý, rýchlo sa vyvíja a v niektorých prípadoch môže byť fatálny. Medzi jeho typické príznaky patrí náhly nástup bolesti v strede hornej časti brucha pod hrudnou kosťou. V zriedkavých prípadoch ju môžete cítiť v podbrušku.

Zápal pľúc

Tekutina pri zápale pľúc môže spôsobiť bolesť na hrudníku a tlak. Zápal pľúc môže tiež spôsobiť zrýchlenie srdcového rytmu a bolesti na hrudi pri dýchaní.

Gastritída alebo žalúdočný vred

Bolesť v žalúdku môže vyžarovať do hrudníka. Bolesť z gastritídy alebo žalúdočných vredov sa môže prejaviť ako bolesť na hrudníku, presnú príčinu však určí lekár.

Zdroj: Info.sk, TM, medicalnewstoday.com, healthline.com, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.