• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Obezita zaťažuje obličky a môže viesť až k ich zlyhaniu, varujú lekári

  • 15:19 28.02.2017
  • Bratislava
Obezita zaťažuje obličky a môže viesť až k ich zlyhaniu, varujú lekári

Obezita zaťažuje a poškodzuje obličky. Zhoršuje ich funkciu, mení ich štruktúru, môže spôsobiť ich postupné zlyhávanie.

"Obličky obéznych ľudí musia s rastúcou hmotnosťou tela pracovať intenzívnejšie, filtrujú viac krvi a splodín metabolizmu," vysvetlil dnes na tlačovej konferencii Martin Demeš zo Slovenskej nefrologickej spoločnosti. Ľudia by podľa neho obezitu nemali podceňovať. Zdravou stravou a dostatkom pohybu jej dokážu z veľkej časti predchádzať a nevyvolajú tak u seba pridružené ochorenia.

S obezitou sa spája diabetes druhého typu, vysoký krvný tlak, poruchy metabolizmu tukov a bielkovín či zvýšená hodnota kyseliny močovej v tele. Tieto choroby zvyšujú riziko chronického ochorenia obličiek či vzniku zhubného nádoru na nich. „Obézni ľudia majú dva- až sedemkrát vyššie riziko chronického zlyhávania obličiek ako tí s normálnou hmotnosťou,“ povedala Ľubomíra Fábryová, predsedníčka Obezitologickej sekcie Slovenskej diabetologickej spoločnosti.

Takzvaná obezitová nefropatia patrí medzi smrteľné ochorenia, upozornil Demeš. Aj transplantácia obličiek u obéznych pacientov spôsobuje často zdravotné komplikácie. Pacienti s nadhmotnosťou sú po tomto výkone dlhšie hospitalizovaní. Častejšie sa u nich vyskytuje akútne odmietnutie darovanej obličky. Mnohokrát takisto zomierajú s funkčným štepom obličky v neskoršom čase po transplantácii.

Vzťah obezity a ochorení obličiek je témou tohtoročného Svetového dňa obličiek (9.3.). Zdravým životným štýlom, správnou výživou, dostatočným pohybom sa jej podľa lekárov dá výrazne predchádzať. Tým sa značne znižuje i riziko rozvoja pridružených ochorení spojených s metabolickým syndrómom, a tým aj rozvoja chronického ochorenia obličiek.

Na Slovensku trpia muži a ženy nadhmotnosťou asi v 20 percentách prípadov, ukazujú viaceré štatistiky. Medzi faktory, ktoré ju spôsobujú, lekári zahŕňajú najmä menej fyzickej práce, pešej chôdze, aktívneho športu. Problémom je aj nadmerná konzumácia vysokoenergetických potravín s vyšším obsahom tukov a cukrov. „Treba prijať iba toľko energie, koľko človek spotrebuje,“ povedala Fábryová. Radí jesť viac surovej stravy.

Zdraviu obličiek napomáha aj pitný režim. Dostatočný príjem tekutín podporuje ich činnosť. Zdravý dospelý človek by mal vypiť v priemere dva až tri litre vody denne, záleží však i na množstve pohybu. Pri fyzickej námahe alebo v letných mesiacoch to môže byť viac. „Najvhodnejšia je čistá voda,“ povedal László Kovács, prednosta 2. detskej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave.

Pitie sladených nápojov treba podľa neho výrazne obmedziť. Rovnako si treba dávať pozor aj pri káve. V množstve väčšom ako dve – tri šálky nie sú vhodným nápojom pre zdravie obličiek. Príliš veľa kofeínu totiž zvyšuje vylučovanie vápnika do moču, čo môže vyvolať tvorbu obličkových kameňov.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

DNES - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.