• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Tieto na prvý pohľad nepatrné symptómy nikdy neignorujte

  • 18:35 24.02.2017
  • Bratislava
Tieto na prvý pohľad nepatrné symptómy nikdy neignorujte

Niekedy aj na prvý pohľad nevinné symptómy, môžu naznačovať závažnejšie problémy. Kedy by ste sa rozhodne mali obrátiť na odbornú pomoc?

1. Stratili ste váhu bez toho, aby ste sa o to snažili.

Váha je ovplyvnená príjmom kalórií, úrovňou aktivity, celkovým zdravotným stavom, vekom a niektorými liekmi, väčšinou sa preto nejedná o závažný stav, ak v určitom čase zhodíte viac ako kilo.

Navštívte lekára vtedy, ak stratíte od 6-12 mesiacov 5% váhy bez toho, aby ste sa o to snažili. Faktory, ktoré môžu spôsobiť stratu hmotnosti, zahŕňajú rakovinu, depresiu, demenciu, Parkinsonovu chorobu, diabetes, hypertyreózu a niekoľko ďalších porúch.

2. Bolí vás žalúdok?

Bolesti brucha môžu byť vyvolané rôznymi dôvodmi. Lekára rozhodne navštívte vtedy, ak vaša bolesť brucha pretrváva viac ako 3 dni, alebo je spojená s traumou. Rovnako neváhajte vyhľadať pomoc, ak je táto bolesť sprevádzaná tlakom na hrudi alebo sa bolesť zintenzívni.

3. Nemôžete chytiť dych.

Cvičenie, úzkosť, bronchitída, astma a mnoho ďalších situácií môže vyvolať dýchavičnosť. Pokiaľ však máte problém dýchať, zažívate bolesť na hrudi, opuch nôh alebo členkov, rovnako ak máte horúčku, zimnicu alebo kašeľ, určite navštívte lekára.

4. Bolí vás hlava.

Bolesť hlavy asi nie je pre nikoho nič nové. Pokiaľ však máte náhlu, silnú bolesť hlavy, ktorá sa spája s neurologickými príznakmi (ako napríklad slabosť, závraty, náhla strata rovnováhy, necitlivosť alebo mravčenie) alebo sa vaša bolesť spája s horúčkou, dýchavičnosťou, stuhnutým krkom, vyrážkou a nevoľnosťou, tak konajte. Rovnako, ak sa vaša bolesť hlavy objaví viac ako 3 razy za týždeň.

5. Chrápete?

Chrápanie môže byť jednoducho nepríjemné pre vášho partnera, ale tiež to môže byť príznak niečoho horšieho. Pokiaľ chrápete a zvyčajne vám v noci vynechá dych a v dôsledku únavy si musíte pospať aj cez deň, rozhodne sa zastavte u svojho lekára. Môže sa jednať o prejavy spánkového apnoe, ktoré môže viesť k srdcovým problémom a vysokému krvnému tlaku.

6. Čierna stolica?

Aj tento symptóm by ste nemali ignorovať, teda pokiaľ ste nekonzumovali repu, brusnice, lieky s bizmutom. Pokiaľ ste si si všimli v mise, že vaša farba stolice je čierna, môže sa jednať o krvácanie z horného gastrointestinálneho zdroja, ktoré môže naznačovať vredy, rakovinu alebo iné ochorenia.

7. Podivne vyzerajúci fliačik?

Pokiaľ na svojom tele spozorujte nové znamienko alebo nepravidelnú škvrnu, obráťte sa na svojho dermatológa. Môže sa jednať o kožný melanóm, ktorý sa prejavuje asymetriou, zubatým ohraničením, rôznou farbou alebo zmenou tvaru.

8. Nemôžete uhasiť smäd?

Ak je váš smäd sprevádzaný opuchmi nôh, rýchlym priberaním na váhe, môže sa jednať o ochorenie srdca alebo obličiek. Tento prejav sa rovnako spája s cukrovkou. Vysoká hladina cukru v krvi núti ľudí močiť viac, takže potom cítia väčšiu potrebu piť viac tekutín.

9. Bolia vás svaly.

Bolesť nad rámec normy môže naznačovať vážnejšie problémy. Ak sa vaša bolestivosť svalov stupňuje a cítite slabosť, rozhodne navštívte lekára. Môže ísť o príznaky rabdomyolýzy, vážneho syndrómu, ktorý vyplýva z rozpadu svalového tkaniva, ktoré uvoľňuje potenciálne toxické látky do krvi a môže viesť k zlyhaniu obličiek, ak sa nelieči.

Zdroj: info.sk, NJ, prevention.com Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.