• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Štát chce motivovať súkromných investorov k výstavbe nájomných bytov

  • 9:51 24.02.2017
  • Bratislava
Štát chce motivovať súkromných investorov k výstavbe nájomných bytov

Sériou opatrení chce štát motivovať súkromných investorov, aby stavali nájomné byty.

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR dalo do medzirezortného pripomienkovania návrhy noviel zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania (ŠFRB) a zákona o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní. Zmeny by mali platiť od budúceho roka.

V návrhu o ŠFRB ministerstvo pripomína, že štát prostredníctvom neho dlhodobo podporuje financovanie priorít bytovej politiky pri rozširovaní a zveľaďovaní bytového fondu. V súčasnosti jeho podpora smeruje predovšetkým do obstarávania nájomných bytov a obnovy bytových budov.

Vzhľadom na to, že podiel nájomných bytov na Slovensku je nízky, navrhuje sa zaviesť nové opatrenia, ktoré budú motivovať žiadateľov k obstarávaniu tohto typu bývania. Navrhuje sa preto doplniť do zákona nové účely,“ uvádza rezort výstavby.

Jedným z nich je obstaranie technickej vybavenosti podmieňujúcej výstavbu a užívanie nájomných bytov, na obstaranie ktorých bola poskytnutá podpora z prostriedkov ŠFRB alebo ministerstva. Druhým je kúpa pozemku podmieňujúceho výstavbu a užívanie nájomných bytov, na obstaranie ktorých bola poskytnutá podpora zo zdrojov ŠFRB.

Technickou vybavenosťou pritom môže byť verejný vodovod, verejná kanalizácia vrátane čistiarne odpadových vôd, miestna komunikácia, odstavné plochy alebo garážové státia budované v rámci bytového či polyfunkčného domu.

Na rozvoj sociálneho nájomného bývania štát prideľuje obciam, mestám a vyšším územným celkom aj dotácie. Novelou zákona o dotáciách na rozvoj bývania chce MDV zefektívniť podporu nájomného bývania. Navrhuje preto doplniť podmienku, ktorá bude limitovať počet podporených nájomných bytov.

Niektoré samosprávy sú aktívnejšie v obstarávaní nájomných bytov a výraznejšie sa snažia zvýšiť podiel bytov podporených z verejných zdrojov. Neregulovanie tohto procesu môže viesť k problémom pri prenajímaní obstaraných bytov a udržateľnosti tohto modelu rozvoja nájomného bývania,“ upozorňuje ministerstvo.

Ďalším opatrením je podpora obstarávania štartovacích bytov, ktorými sú nájomné byty s podlahovou plochou do 50 m2. Majú byť prenajímané najviac na šesť rokov a mali by podporiť mobilitu pracovnej sily.

Oba návrhy zákonov obsahujú viacero úprav a doplnení, ktorých potreba vyplynula z praxe.

Po zmene podmienok podpory obstarávania nájomných bytov volá Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska (NARKS), Slovenský živnostenský zväz (SŽZ) aj Zväz stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS). MDV navrhuje, aby právne normy nadobudli účinnosť 1. januára 2018.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

DNES - 8:11Ekonomické

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb tovarov, práce, služieb a kapitálu.

SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, po použití hrozia zlomeniny

SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, po použití hrozia zlomeniny

VČERA - 19:33Ekonomické

Inšpektori varujú pred chybným produktom.

TikTok reaguje na ultimátum EÚ v súvislosti s novou aplikáciou

TikTok reaguje na ultimátum EÚ v súvislosti s novou aplikáciou

VČERA - 19:14Ekonomické

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite.

SaS navrhuje ústavný zákon na ochranu 2. piliera

SaS navrhuje ústavný zákon na ochranu 2. piliera

VČERA - 17:34Ekonomické

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom.

Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva

Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva

VČERA - 16:59Ekonomické

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine. TASR o tom informuje na základe