• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Komisár vyzval 20 štátov, aby umožnili homosexuálom registrované partnerstvá

  • 4:52 24.02.2017
  • Bratislava/Štrasburg
Komisár vyzval 20 štátov, aby umožnili homosexuálom registrované partnerstvá

Komisár Rady Európy (RE) pre ľudské práva Nils Muižnieks vyzval členské štáty RE, aby zaručili právne uznanie dvojiciam osôb rovnakého pohlavia a zaistili im také práva ako dvojiciam rozdielneho pohlavia.

Možnosť homosexuálov uzavrieť registrované partnerstvo je otázkou rovnosti, uviedol Muižnieks. Slovensku a ďalším krajinám v správe zverejnenej tento týždeň odporučil, aby pokračovali v odstraňovaní diskriminácie založenej na sexuálnej orientácii v oblasti rodinného práva a podnikli niekoľko opatrení.

V Európe aj mimo nej silnie trend poskytovať dvojiciam rovnakého pohlavia právne uznanie ich vzťahu, čo znamená zaistiť určité, presne stanovené druhy ochrany, spomenul komisár v správe. Prvou krajinou, ktorá umožnila „registrované partnerstvá“, bolo v roku 1989 Dánsko, pričom v roku 2001 Holandsko ako prvé zaviedlo manželstvá osôb rovnakého pohlavia. V súčasnosti zaručuje určitú formu právneho uznania homosexuálnych dvojíc 47 štátov na svete a 27 z nich patrí k členom Rady Európy, dodal komisár v správe zverejnenej 21. februára.

Táto téma často vyvoláva emócie. V roku 2015 nadšené davy mávali dúhovými vlajkami na Dublinskom hrade v Írsku a oslavovali dramatické víťazstvo, keď politici schválili manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Predtým, v roku 2013, demonštrácie a protidemonštrácie polarizovali francúzsku spoločnosť, keď v parlamente prebiehali diskusie o homosexuálnych manželstvách, pripomenul Muižnieks.

Najsilnejší nesúhlas sa zrejme kryštalizuje okolo pojmu „manželstvo“, ale argumenty pri téme uznania dvojíc rovnakého pohlavia často odhalia hlboko zakorenenú homofóbiu a diskrimináciu lesieb i gejov, dodal komisár. Mnohé členské štáty RE stále neposkytujú vôbec žiadnu formu právneho uznania homosexuálnych dvojíc - čo má závažné negatívne dôsledky pre týchto ľudí a ich blízkych.

Právne uznanie homosexuálnych dvojíc sa podľa komisára zužuje na jeden základný pojem: rovnosť pred zákonom. Civilné manželstvá, civilné zväzky čiže registrované partnerstvá prinášajú výhody, práva a povinnosti, ktoré štát zaručuje dvojici v stabilnom partnerstve. Podľa Muižnieksa narastá zhoda v názore, že vláda nesmie diskriminovať dvojice osôb rovnakého pohlavia a odoprieť im druhy ochrany, aké využívajú úradne uznané zväzky osôb rozdielneho pohlavia.

Rýchly pohyb smerujúci k právnemu uznaniu dvojíc rovnakého pohlavia nastal v Európe za posledné dve desaťročia. V súčasnosti väčšina - 27 zo 47 - členských štátov Rady Európy poskytuje určitý druh právneho uznania homosexuálnych partnerstiev. Trinásť z týchto 27 štátov prijalo zákony umožňujúce manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Návrh zákona o registrovaných partnerstvách homosexuálov je v súčasnosti témou diskusie v San Marine a Monaku. Prieskumy verejnej mienky v mnohých európskych krajinách ukazujú, že obyvatelia sú čoraz viac naklonení tomu, aby boli uznané práva homosexuálnych dvojíc - oveľa viac, než si politici niekedy myslia, napísal v správe komisár.

Existuje však aj opačná reakcia na tento trend. V Slovinsku v decembri 2015 nebolo úspešné referendum o uznaní manželstiev homosexuálov. Vo viacerých európskych štátoch zareagovali schválením dodatku k ústave, kde je manželstvo špecifikované výlučne ako zväzok muža a ženy. Avšak aj keď to niektoré štáty schválili, napríklad Chorvátsko a Maďarsko, umožňujú homosexuálnym párom registrované partnerstvo.

Muižnieks v správe napísal, že na svojich nedávnych návštevách v San Marine, na Slovensku a v Lotyšsku sa stretol s aktivistami z prostredia lesieb a gejov, ktorí mu uviedli niekoľko jasných príkladov konkrétnych problémov spôsobených chýbajúcim právnym uznaním stálych homosexuálnych vzťahov.

Homosexuálne dvojice nemajú dedičné práva, dokonca ani po celoživotnom spoločnom užívaní a nadobudnutí majetku. Takýto partner nemá oprávnenie na vdovský či vdovecký dôchodok; nemôže zostať bývať v byte zosnulého partnera; môžu mu odoprieť návštevy v nemocnici, ak je jeho partner po ťažkej nehode hospitalizovaný a nemôže vysvetliť vzťah; nemá prístup ani k jeho zdravotnému záznamu. Problémy môžu vzniknúť aj v otázke ďalšej starostlivosti o spoločne vychovávané deti v prípade rozchodu partnerov alebo úmrtia jedného z nich, upozornil v správe Muižnieks.

Podľa odporúčania komisára by 20 členských štátov Rady Európy, ktoré stále neposkytujú právne uznanie homosexuálnym partnerstvám, malo prijať legislatívu, aby umožnili aspoň registrované partnerstvá. Tie zabezpečia, aby práva či povinnosti priznané zosobášeným alebo registrovým heterosexuálnym partnerom boli rovnako priznané aj homosexuálnym partnerom - napríklad v oblastiach sociálneho zabezpečenia, daní, zamestnaneckých a dôchodkových výhod, slobody pohybu, znovuzlúčenia s rodinou, rodičovských práv a dedičstva.

Komisár tiež uviedol, že štáty by mali propagovať úctu voči gejom, lesbičkám a bisexuálnym osobám a bojovať proti diskriminácii založenej na sexuálnej orientácii - to všetko prostredníctvom vzdelávania v oblasti ľudských práv a osvetových kampaní.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: Pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

DNES - 7:37Zahraničné

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump.

Argentína podala žiadosť o vstup do NATO ako globálny partner

Argentína podala žiadosť o vstup do NATO ako globálny partner

DNES - 6:32Zahraničné

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi

Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi

DNES - 6:27Zahraničné

Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie za zásluhy francúzskemu hercovi Alainovi Delonovi.

Izrael podnikol útok na Irán

Izrael podnikol útok na Irán

DNES - 6:02Zahraničné

Izrael v noci zaútočil na Irán.

Tusk: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine

Tusk: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine

VČERA - 21:33Zahraničné

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.