• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Vyhýbajte sa týmto 7 zložkám v potravinách. Spôsobujú tráviace problémy

  • 17:00 23.02.2017
  • Bratislava
Vyhýbajte sa týmto 7 zložkám v potravinách. Spôsobujú tráviace problémy

Tu sú prísady, ktorým by ste sa mali vyhnúť.

Ilustračné foto

Tráviace problémy nielenže spôsobujú nepohodlie, ale tiež oslabujú váš imunitný systém a vystavujú vás ďalším vážnym ochoreniam. Zdrojom problémov môžu byť často dráždivé prídavné látky v spracovaných potravinách. Tu je zoznam zložiek, ktorým by ste sa mali vyhýbať.

1. Cukry: Bohužiaľ väčšina ľudí nevedomky konzumuje priveľa cukru, pretože je skrytý v mnohých druhoch potravín. Podľa tejto štúdie, cukor zhoršuje zápal a syndróm dráždivého čreva. Všímajte si preto na etiketách potravín podiel cukru.

2. Mikrobiálna transglutamináza: Tiež známa ako “mäsové lepidlo”, je bežne používaná k zlepšeniu textúry mäsa. Výskumy ukazujú, že táto prídavná látka môže spôsobiť tráviace problémy.

3. Organické kyseliny: Acetaldehyd sa bežne vyskytuje v rôznych potravinách a zároveň je to vedľajší produkt, ktorý vzniká pri spracovaní alkoholu v pečeni. Nielenže prispieva k opici, ale tiež poškodzuje tráviaci trakt.

4. Nanočastice: Nový vývoj a využitie nanočastíc v rôznych priemyselných odvetviach vedie k zvýšenej expozícii, ktorá ovplyvňuje ľudské zdravie. Výskum ukazuje súvislosť medzi kovovými nanočasticami a oxidačným stresom a poškodením DNA. Vedci tiež špekulujú, že dlhodobé účinky nanočastíc by mohli byť ešte horšie.

5. Lepok: Ak máte dlhodobé problémy s trávením, alebo sa u váš preukáže anémia, pri ktorej nepomáhajú ani doplnky železa, nechajte sa vyšetriť u gastroentorológa. Ten môže potvrdiť, že zdrojom vašich problémov je lepok.

6. Emulgátory: Štúdie našli spojenie medzi emulgátormi, ako je celulózová guma (E466), a rakovinou hrubého čreva, zápalom a obezitou. Výrobcovia používajú túto prídavnú látku na zlepšenie textúry potravín. Výskum tiež ukazuje, že môže dôjsť k poškodeniu črevnej mikroflóry a zvyšuje sa riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

7. Sodík: Asi viete, že vysoký príjem sodíka zvyšuje riziko vzniku hypertenzie. No sodík nie je dobrý ani pre vaše črevá a imunitný systém. Nemusíte pritom používať veľa soli pri varení. Sodík sa nachádza vo veľkom množstve spracovaných potravín.

Zdroj: Info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, cancerres.aacrjournals.org, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.