• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
11°Bratislava

OĽANO: Jasličkový zákon spôsobuje chaos a problémy rodičom

  • 13:47 23.02.2017
  • Bratislava
OĽANO: Jasličkový zákon spôsobuje chaos a problémy rodičom

Poslankyne NR SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti kritizujú jasličkový zákon a tvrdia, že vláda vyvoláva chaos nielen s cenami energií, ale aj v rodinnej politike.

Erika Jurinová, predsedníčka výboru Národnej rady pre ľudské práva a národnostné menšiny tvrdí, že zákon je zle pripravený a diskriminačný voči niektorým skupinám rodičov. „Počas celého procesu prijímania zákona sme zdôrazňovali, že jasle ako sociálna služba nie sú dobrým riešením, čo teraz priznáva aj štátny tajomník Ondruš. Rovnako sme kritizovali aj fakt, že zákon zakazuje niektorým skupinám rodičov dávať detí do jaslí. Zákon z rovnakých dôvodov nepodpísal ani pán prezident, avšak vládni poslanci ho napriek tomu schválili. Minister Richter dnes sľubuje významné zmeny v zákone, ktorý ešte ani nebol uverejnený v zbierke zákonov,“ upozorňuje Jurinová.

To je tak, keď ide iba o míňanie peňazí z eurofondov. Stačí to „prikryť“ nejakou peknou témou, napríklad zosúladením rodiny a práce a tváriť sa, že nám ide o riešenie problémov ľudí. Nejde o deti, nejde o rodičov, nejde o občanov. Ide iba o neefektívne míňanie peňazí. Ide o katastrofálne riadenie štátnych inštitúcií počas vládnutia tejto koalície. Ide o diletantizmus najhrubšieho zrna,“ vyhlásila Anna Verešová.

V spomínanom zákone sa obmedzujú i ambulantné sociálne služby pre starých a chorých, ktoré sťažujú starostlivosť rodinným príslušníkom,“ hovorí poslankyňa Soňa Gaborčáková a dodáva: „Nové pravidlá mali zabrániť zneužívaniu služby, no obávam sa, že tak ako sú nastavené, prispejú k likvidácii denných stacionárov. Odkázaných ľudí, či už zdravotne postihnutých, starých a chorých dostáva táto „sociálna“ vláda do neriešiteľnej situácie. Slovensko už dnes čelí problému s narastajúcim počtom osôb odkázaných na starostlivosť. Takéto kroky bez vytvorenia štátneho konceptu starostlivosti problém neriešia, len odsúvajú.“

Poslankyňa Veronika Remišová pripomína, že zákony sa nemôžu pripravovať tak, že jeden deň ich vládni poslanci schvália a na druhý deň ich minister chce zásadne meniť. „Takýto diletantizmus zbytočne spôsobuje chaos a problémy rodičom, ktorí nevedia, ako sa majú zariadiť.“ Zároveň upozorňuje, že vláda už desať rokov zanedbáva rodinnú politiku. „Rodinná politika to neznamená, že na papieri zaradíte jasle ako sociálnu službu, spôsobiac problémy rodičom aj samospráve, alebo zvýšite dávku o symbolických desať eur. Rodinná politika to je napríklad cielená podpora výstavby nájomných bytov pre mladé rodiny, zabezpečenie miesta v škôlke pre každé dieťa, podpora rodín v kríze cez sieť profesionálnych poradní.

Tieto opatrenia máme v programe a snažíme sa presvedčiť vládu, aby pre rodiny robila viac, ako len zvyšovala dávky v čase, keď SMERU padajú preferencie,“ uzavrela Remišová.

poslankyne Národnej rady SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tesco sťahuje z predaja nebezpečnú strukovinu

Tesco sťahuje z predaja nebezpečnú strukovinu

DNES - 9:58Ekonomické

Zo slovenského a českého trhu sťahujú nebezpečnú fazuľu.

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

VČERA - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

VČERA - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

VČERA - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.