• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

7 príčin bolesti hrudníka, ktoré neznamenajú infarkt

  • 18:02 23.02.2017
  • Bratislava
7 príčin bolesti hrudníka, ktoré neznamenajú infarkt

U mnoha ľudí predstavuje zmienka o bolesti na hrudi predstavu infarktu, avšak existuje mnoho ďalších príčin a ochorení, ktoré môžu spustiť tento príznak.

1. Pálenie záhy

Pálenie záhy je vyvolané spätným návratom žalúdočných kyselín do trubice, ktorá spája pažerák a žalúdok, a preto sa pocit pálenia objavuje za hrudnou kosťou. Príležitostný reflux je pomerne častý. Ak však problémy s pálením záhy máte častejšie ako 2-krát týždenne, obráťte sa na svojho lekára.

Tento symptóm totiž môže naznačovať refluxnú chorobu pažeráka, ktorá ak sa nelieči, môže spôsobovať astmu či zvyšovať šance na vznik vzácneho typu rakoviny.

2. Preťaženie svalov

Pokiaľ nepatríte medzi nadšencov cvičenia, tak rozhodne prehodnoťte, či sa z čista jasna prihlásite na crossfit. Veľa ľudí bez kondície totiž môže svoje preťaženie svalov ako aj napätie hrudného svalu považovať za srdcový infarkt.

Natiahnutý hrudný sval môže predstavovať bolesti, ktoré pacienti len tak jednoducho nedokážu rozoznať.

3. Costochondritis

Toto ochorenie sa prejavuje ako zápal tam, kde sa rebro spája s chrupavkou a predstavuje akútnu bolesť na hrudi. Lekári nevedia, čo tento bolestivý stav spúšťa, ale stav vyvoláva značné napätie hrudníku. Zaujímavé však je, že pri tomto ochorení sa bolesť tratí v priebehu niekoľkých dní až týždňov.

4. Pásový opar

Vírus, ktorý spôsobuje ovčie kiahne pretrváva v tele ešte dlho potom, ako škvrny po ňom vyblednú. Vírus sa môže dokonca aktivovať v dospelosti (zvyčajne u ľudí 50+) a vyvolať ochorenie nazývané pásový opar.

Medzi prvé príznaky patrí svrbenie a pálenie pokožky. Ak je postihnutá oblasť na prsiach, dochádza k mylnému určeniu, že sa jedná o infarkt. O niekoľko dní sa však väčšinou objaví veľavravná výražka, nasledovaná pľuzgiermi.

5. Perikarditída

Ak ste bojovali v posledných dňoch s vírusovou infekciou, pocítili ste prudkú bolesť na hrudi, jedná sa zrejme o zápal vo vrstvách tkaniva, ktoré obklopujú vaše srdce.

Na vine sú nielen respiračné infekcie, ale aj lupus, či reumatoidná artritída. Hoci perikarditída je zvyčajne neškodná, môže ovplyvniť kvalitu vašeho života.

6. Pankreatitída

Akútna pankreatitída, náhly zápal pankreasu je jednou z vážnejších možností, prečo vás bolí na hrudi. Intenzívna bolesť brucha, ktorá sa šíri až do hrude, je však pravdepodobnejšia u žien ako u mužov. Ak si myslíte, že máte zápal pankreasu, mali by ste vyhľadať lekársku pomoc ihneď.

7. Ischemická choroba srdca

Je druh ochorenia srdca, ktoré spôsobuje nahromadený plak v tepnách, ktorý pokračuje do srdca. Tento efekt vedie k bolestiam na hrudi, ktorý môže spôsobiť náhly srdcový infarkt, srdcové zlyhanie a arytmiu.

Ak máte pochybnosti o svojich bolestiach na hrudi, kontaktujte svojho lekára alebo volajte číslo 112. Nepodceňujte svoje príznaky!

Zdroj: info.sk, NJ, health.com Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.