• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
11°Bratislava

FICO: Posty šéfov ÚRSO a Regulačnej rady sa oddelia

  • 17:06 21.02.2017
  • Bratislava
FICO: Posty šéfov ÚRSO a Regulačnej rady sa oddelia

Posty predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a šéfa Regulačnej rady ÚRSO sa do budúcnosti oddelia, aby ju nezastávala tá istá osoba.

Príslušná legislatíva by sa mala dostať už na najbližšiu marcovú schôdzu parlamentu. Uviedol to dnes po rokovaní Koaličnej rady predseda Smeru-SD Robert Fico, za účasti predsedu SNS Andreja Danka a predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára.

Koaliční partneri sa podľa Fica dohodli aj na ďalších dôležitých opatreniach týkajúcich sa energetiky. Ide o novelu zákona o strategických podnikoch tak, aby sa v nich posilnilo postavenie štátu. Zhodu našli predsedovia koaličných strán aj na vytvorení štátneho energetického holdingu.

„Dohodli sme sa, že urobíme významnú novelizáciu zákona, ktorý by upravil postavenie regulačného úradu. Po prvé, dohoda spočíva v tom, že oddelíme úrad ako taký, od Regulačnej rady, čo v praxi znamená, že šéf regulačného úradu už nebude aj šéfom Regulačnej rady, ale budeme mať dvoch významných predstaviteľov tohto úradu,“ informoval Fico.

Ministerstvo hospodárstva SR podľa Fica v krátkom čase predloží súvisiacu novelizáciu zákona. „Rovnako do novelizácie navrhne aj ďalšie opatrenia, ktoré zabezpečia, že vláda bude podstatne podrobnejšie informovaná o činnosti regulačného úradu, o opatreniach a rozhodnutiach, ktoré úrad prijíma, pri plnom rešpektovaní nezávislého postavenia úradu,“ poznamenal Fico.

V politickom rozhovore sa podľa premiéra koaliční partneri zhodli na posilnení postavenia štátu v energetickom sektore, čo sa tiež prejaví aj v legislatívnych aktoch pripravených ministerstvom hospodárstva. „Dohoda je, že tak, ako urobí minister hospodárstva novelizáciu legislatívy týkajúcej sa postavenia regulačného úradu, kompletne pripravíme aj novelizáciu zákona o strategických podnikoch. V novelizácii chceme podstatnejšie zvýrazniť úlohu štátu v podnikoch, kde má štát ešte určité podiely. Chceli by sme podstatne viac využívať predkupné právo všade tam, kde bude môcť štát 'vložiť nohu' do transakcie a zabezpečiť, aby štát bol silnejší,“ doplnil.

Prejavom posilňovania štátu v energetickom sektore je podľa Fica aj vytvorenie energetického holdingu. „Prišlo dnes k dohode, že na takomto holdingu ideme pracovať. Chceme dať dohromady všetky podiely, ktoré má štát v rôznych podnikoch. Tie dáme do jedného veľkého energetického holdingu (balíka), ktorý bude podstatne silnejší na finančných trhoch, bude schopný robiť rôzne energetické operácie, a tak bude možné zabezpečiť do budúcnosti štátu podstatne silnejšie postavenie,“ podčiarkol.

Udalosti posledných dní podľa Fica koaličných partnerov nútia, aby osoba na post predsedu ÚRSO bola vybraná čo najrýchlejšie. „Dnešná dohoda však vyžaduje zmenu zákona (o regulácii v sieťových odvetviach). Predpokladám však, že prvé čítanie novely bude na marcovej schôdzi Národnej rady SR,“ povedal. To by podľa Fica znamenalo, že už bude istota delenia pozície predsedu ÚRSO a predsedu regulačnej rady. „Ak táto istota bude, môžeme prísť s konkrétnymi návrhmi, pričom musíme riešiť ešte postavenie vlády SR a prezidenta SR,“ poznamenal predseda Smeru-SD.

Podľa Danka prichádza obdobie, kedy musí prísť v určitých oblastiach pevnejšia ruka štátu. „Dnes sme sa zhodli na tom, že tú pevnú ruku štátu do energetiky dáme,“ povedal Danko. V mnohých sprivatizovaných podnikoch štát podľa neho stratil predkupné právo a investori si „v nich robili, čo chceli“. „Energetický holding je teda cestou, ako scentralizovať podiely, ako ukázať pevnú ruku, ako sa správať transparentnejšie,“ podčiarkol predseda SNS.

Podľa Bugára potrebuje Slovensko vzhľadom na meniace sa pomery v Európe stabilné ekonomické prostredie. „Práve preto sme prijali tri spomínané rozhodnutia ohľadom energetiky,“ poznamenal predseda Most-Híd. Dnešnú dohodu koalície podľa svojich slov považuje „za veľmi dôležitú v prospech Slovenskej republiky“.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahuje necelých 6 mld. CHF

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahuje necelých 6 mld. CHF

DNES - 13:58Ekonomické

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosiahla ku koncu minulého roka necelých 6 miliárd švajčiarskych frankov.

Remišová: Vláda zmenami vo verejnom obstarávaní ohrozuje eurofondy

Remišová: Vláda zmenami vo verejnom obstarávaní ohrozuje eurofondy

DNES - 13:38Ekonomické

Zmeny, ktoré prináša vládny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, zásadným spôsobom znižujú transparentnosť a férovú súťaž.

Podnikatelia sú povinní pri neplatení faktúry opraviť odpočítanú DPH

Podnikatelia sú povinní pri neplatení faktúry opraviť odpočítanú DPH

DNES - 8:26Ekonomické

Na všetky faktúry, ktoré sú neuhradené 100 dní od ich pôvodnej splatnosti, sa vzťahuje povinnosť robiť opravu odpočítanej DPH a túto daň doplatiť.

Mladí ľudia môžu dostať príspevok na vodičský preukaz

Mladí ľudia môžu dostať príspevok na vodičský preukaz

VČERA - 16:12Ekonomické

Projekt MPSVR prispeje mladým dospelým na vodičské preukazy.

PS: V novelách zákonov o investíciách, EIA a obstarávaní sú zásadné nedostatky

PS: V novelách zákonov o investíciách, EIA a obstarávaní sú zásadné nedostatky

VČERA - 12:41Ekonomické

Opozičné PS poukázalo na zásadné nedostatky v novelách zákonov o strategických investíciách, o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a verejnom obstarávaní.