• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Ako vyzerať príťažlivejšie. Vedci odhalili, kedy sú ženy najkrajšie

  • 20:50 20.02.2017
  • Bratislava
Ako vyzerať príťažlivejšie. Vedci odhalili, kedy sú ženy najkrajšie

Na to, aby ste pôsobili príťažlivejšie, stačí zmeniť správanie.

Z evolučného hľadiska sme priťahovaní ku krásnym ľuďom, ktorí majú symetrické črty tváre, pekné postavy či veľké oči, pretože značia dobrý genetický základ. Vďaka dobrým génom sa následne rodia zdravé deti. No aj keď vám príroda nenadelila vzhľad topmodelky, stačí poznať niekoľko trikov, aby ste pôsobili príťažlivejšie.

Zdržujte sa v skupinkách

Psychológovia v štúdii z roku 2013 zistili, že vyzeráte príťažlivejšie medzi priateľmi ako samostatne. Dochádza totiž k „efektu roztlieskavačiek“, pretože ľudský mozog má tendenciu spriemerovať všetky tváre v skupine namiesto toho, aby ich vnímal individuálne.

Ostaňte až do záverečnej

Podľa výskumníkov University of Virginia sa v štúdiách ukázalo, že v prostredí baru sú ľudia opačného pohlavia vnímaní príťažlivejšie, čím menej času majú na interakciu. Štúdia z roku 2010 potvrdila, že zákazníci v baroch vnímali potenciálnych partnerov ako viac atraktívnych počas záverečných hodín. Platilo to však len pre nezadaných účastníkov štúdie.

Viac sa usmievajte

Keď ľudia dostanú odmenu, aktivuje sa oblasť mozgu zvaná mediálna orbitofrontal kôra. Táto oblasť sa aktivuje aj keď človek vidí krásnu tvár. Skenovaním mozgu, tím vedcov zistil, že táto odpoveď bola umocnená, keď sa tvár usmievala.

No dôležitý je aj stav chrupu. Štúdia britských vedcov ukázala, že biele a rovnomerne rozmiestnené zuby sú pre ľudí príťažlivejšie, pravdepodobne preto, že sú známkou dobrého zdravia a plodnosti u žien.

Noste červenú

Vedci z University of Rochester zaznamenávali reakcie žien na fotografie rovnakého muža košeliach rôznych farieb. Podobný experiment bol vykonaný aj u mužov. V oboch prípadoch účastníci viac túžili po človeku na fotografii, keď mal na sebe červenú.

Podľa výskumníkov možno toto správanie pozorovať aj u primátov. Samice paviánov a šimpanzov sa začnú nápadne červenať, keď sa blíži ovulácia. Vysielajú tak jasný signál na prilákanie samca.

Výška hlasu

V štúdii University College London vedci zistili, že ženy s vyšším hlasom sú vnímané ako viac atraktívne, pretože to naznačuje, že majú menšiu veľkosť tela. U mužov sa ukázal atraktívny hlboký pokojný hlas, ktorý naznačuje vysoký vzrast, ale nízke hladiny agresie.

Zmysel pre humor

Štúdia vedená Ericom Bresslerom z Westfield State College zistila, že muži a ženy preferujú niekoho s dobrým zmyslom pre humor, ale každé pohlavie hodnotí humor inak. Zatiaľ čo ženy majú radi mužov, ktorí ich vedia rozosmiať, muži uprednostňujú ženy, ktoré sa smejú ich vtipom. Muži pritom nemajú moc záujem o ženský dôvtip.

V inej štúdii francúzsky výskumník Nicolas Gueguen zistil, že muži, ktorí v bare rozprávali vtipy v prítomnosti ženy, mali trikrát vyššiu pravdepodobnosť, že dostanú jej číslo ako tí, ktorí nevtipkovali.

U žien môže byť táto príťažlivosť čiastočne vysvetlená tým, že vtipní ľudia sú považovaní za viac sociálnych a inteligentných, čo sú atribúty, ktoré ženy u mužov vyhľadávajú, tvrdí evolučný psychológ Gil Greengross vo svojom článku v časopise Psychology Today.

Zdroj: info.sk, TM, pss.sagepub.com, www.academia.edu, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

VČERA - 20:35Zaujímavosti

Máte málo miesta pre rozrastajúce sa cukety? Skúste ich naučiť rásť vertikálne.

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Mrazivé dni ešte neskončili a to znamená, že by ste svoju záhradu mali pripraviť aj na teploty siahajúce k nule.

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

VČERA - 12:56Zaujímavosti

V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

20:40 18.04.2024Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

20:17 18.04.2024Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.