• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

7 spôsobov, ako sa zbaviť závislosti na káve

  • 19:47 20.02.2017
  • Bratislava
7 spôsobov, ako sa zbaviť závislosti na káve

Koľko šálok kávy denne vypijete? Zistite, ako môžete obmedziť jej spotrebu bez toho, aby vaše telo trpelo.

Mnohí ľudia si nedokážu predstaviť svoje ráno bez šálky kávy. Kofeín nám poskytne energiu potrebnú na zvládnutie náročného dňa, no po čase jeho hladina klesne a telo začne pociťovať následky. Nastúpi únava a bolesť hlavy, a tak si rýchlo urobíme ďalšiu kávu.

Aj keď má kofeín v obmedzenom množstve pozitívny vplyv na organizmus, závislosť na ňom vám môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. Tu je sedem prírodných spôsobov, ako si udržať energiu aj bez pravidelného pitia kávy.

Zmenšite dávky

Začnite tým, že zmenšíte svoj príjem kofeínu. Ak náhle prestanete úplne piť kávu, môžete pociťovať stres, podráždenosť, bolesti hlavy a ďalšie nepríjemné príznaky. Preto postupne znižujte množstvo kávy alebo energetických nápojov, ktoré denne vypijete. Ak zvyčajne vypijete tri šálky v dopoludňajších hodinách, obmedzte ich na dve, postupne na jednu a nakoniec telo nebude od kofeínu závislé.

Pite čaj

Skúste nájsť nový nápoj, ktorým postupne nahradíte kávu. Zdravou alternatívou, ktorá však obsahuje kofeín, je čierny a zelený čaj. Červený čaj, akým je Rooibos, je však bez kofeínu a poskytuje prirodzenú energiu vďaka antioxidantom.

Hydratujte telo

Pitie primeraného množstva vody pomôže prečistiť organizmus od kofeínu. Za nedostatkom energie môže byť v skutočnosti nízky príjem vody. Pri pravidelnom pitom režime môžete pocítiť stabilné energetické hladiny bez náhlych poklesov.

Doplnky stravy

Užívanie vitamínov a minerálov, najmä vápnika, horčíka, zinku a vitamínov skupiny B, môže pomôcť vášmu telu prekonať závislosť od kofeínu. Vitamíny skupiny B vám poskytnú prirodzenú energiu. Horčík vám pomôže zbaviť sa bolesti hlavy, ktorá sa môže objaviť po vysadení kofeínu.

Zásadité potraviny

Konzumácia stravy s vysokým obsahom zásaditých potravín môže tiež pomôcť očistiť váš organizmus. Zvýšte príjem zelenej listovej zeleniny a ovocia, ale vyhnite sa brusniciam a slivkám. Táto strava poskytne vášmu telu energiu po celý deň.

Šťavy

Odšťavovanie ovocia a zeleniny môže tiež pomôcť procesu detoxikácie. Skúste nahradiť kávu a ďalšie kofeínové nápoje čerstvým ovocným džúsom. Odšťavovanie pomáha zbaviť telo toxínov a prirodzene znižuje proces acidózy. S konzumáciou sladkých štiav to však nepreháňajte. Doprajte si len pár pohárov denne, alebo ich rieďte vodou.

Káva bez kofeínu

Ak si jednoducho nemôžete predstaviť deň bez vône a chuti kávy, bezkofeínová alternatíva vám neuškodí a nie je návyková.

Podarilo sa aj vám obmedziť pitie kávy, alebo už bez nej jednoducho neviete žiť? Napíšte nám do komentárov.

Zdroj: info.sk, TM, LiveStrong.com, huffingtonpost.com, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.