• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal zvoláva petičný výbor a chce opätovné hlasovanie

  • 13:36 20.02.2017
  • Bratislava
Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal zvoláva petičný výbor a chce opätovné hlasovanie

Primátor to vyhlásil na dnešnom brífingu.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal zvoláva na najskorší možný termín výbor petície za absolútny zákaz herní v meste, aby sa dohodol ďalší postup. Reagoval tak na situáciu po minulotýždňovom hlasovaní mestských poslancov, ktorí neschválili absolútny zákaz hazardu, keď zaň hlasovalo 24 zo 41 prítomných poslancov, 12 nehlasovali a piati sa hlasovania zdržali. Tým poslanci hazard nezakázali, ale ani nijako neobmedzili.

Primátor toto hlasovanie označil za pošliapanie názoru 136.139 Bratislavčanov v historicky najväčšej petícii v hlavnom meste, v ktorej sa štvrtina obyvateľov vyjadrila za absolútny zákaz herní a kasín. „Toto hlasovanie smeruje k zabetónovaniu súčasného stavu a takýto výsledok nemienim akceptovať,“ uviedol Nesrovnal s tým, že chce, aby sa o všeobecne záväznom nariadení (VZN) opätovne rokovalo a hlasovalo na zasadnutí mestského zastupiteľstva. Zdôraznil však, že hlasovať by sa malo o pôvodnom návrhu, teda o absolútnom zákaze hazardu na území mesta, teda tak, ako žiada petícia a k čomu ho poslanci zaviazali svojím rozhodnutím ešte v januári tohto roka.

Tých bude preto žiadať, aby takýto návrh podporili a aby mu vyhoveli. „Ak to prejde, bude to prvýkrát, čo bude mať Bratislava navrch nad kasínami a herňami. Kedy bude ako iné úspešné európske mestá, ktoré udávajú tón, ťahajú za dlhší povraz a nemusia sa potupne prizerať rozširovaniu herní a kasín,“ povedal.

Na otázku, či už hovoril so svojimi námestníkmi, ktorí tiež nepodporili absolútny zákaz hazardu, uviedol, že sú momentálne na dovolenke a rozprával sa zatiaľ iba s jedným. „Je to veľmi ťažké a závažné zlyhanie,“ konštatoval Nesrovnal, avšak s tým, že pripúšťa úvahy o druhej šanci pre nich. Podľa neho je však potrebné pýtať sa na ich hlasovanie aj predsedov politických klubov, z ktorých obaja námestníci pochádzajú.

Primátor tiež opätovne dôrazne odmietol tvrdenia, že by výsledok hlasovania bol aj jeho „zlyhaním“, čo označil za výhovorky poslancov. Všetko bolo v súlade s rokovacím poriadkom a s tým, k čomu ho zaviazali samotní poslanci. „Nie je to hlasovanie o peniazoch, ale o hodnotách. Chcem, aby Bratislava bola bez hazardu,“ dodal v súvislosti s upozorneniami niektorých skupín. Tie poukazujú na to, že zatiaľ nebolo predstavené následné krytie výpadku z herní po absolútnom zákaze hazardu.

Petíciu spustil v máji 2015 primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal a starostovia bratislavských mestských častí. Organizátori petície poukázali na to, že hazard v Bratislave presiahol únosnú mieru. Ako uviedli, v meste je 232 herní, 588 výherných prístrojov a 2177 videoherných automatov. Oproti tomu sa tu nachádza zhruba 219 lekární. Petíciu, ktorú podporilo celkovo 136.139 obyvateľov, odovzdali následne v júni 2016 do podateľne magistrátu. V januári tohto roka primátor informoval o ukončení kontroly podpisov. Tá preukázala, že platných je 98.118 podpisov. Petíciu podpísalo aj všetkých 45 mestských poslancov.

Zdroj: Info.sk, Zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

DNES - 12:59Domáce

Členstvo v NATO poskytuje Slovensku bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by krajina jeho rozmerov nikdy nebola schopná sama dosiahnuť.

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

DNES - 11:53Domáce

Mimoriadne rokovanie Národnej rady SR pre návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha zatiaľ nebude.

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

DNES - 11:17Domáce

Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici-Vychylovke pripravilo výstavu Veľká noc ide.

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.