• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

9 varovných signálov, ktoré naznačujú, že umriete mladí

  • 20:05 01.02.2017
  • Bratislava
9 varovných signálov, ktoré naznačujú, že umriete mladí

Nechceme vás strašiť, ale existujú skutočne varovné dôvody, ktoré naznačujú, že umriete mladí. Svoj život si môžete predĺžiť, ak sa týmto faktorom vyhnete alebo sa ich pokúsite zmeniť.

1. Genetika zaváži?

Gény človeka majú na jeho dlhovekosť vplyv až 25%. Avšak až 75% faktorov súvisiacich s vyšším vekom súvisí s našim životným štýlom. Máte teda silu zmeniť genetickú stopu, ktorú vám zanechali predkovia zdravým životným štýlom.

2. Neberiete svoju prácu vážne.

Workoholizmus sa spája so stresom, ale štúdia z Longevity Project zistila, že tí ľudia, ktorí svoju prácu mali radi a skutočne sa jej venovali žili dlhšie, ako tí, ktorí svoju prácu vnímali len z hľadiska výplaty. Ak je to možné, robte skutočne to, čo vás baví a nielen živí.

3. Presedíte celý deň?

Či už v kancelárií alebo pri televízií, dlhodobé sedenie pre vás nie je dobré. Sedenie totiž podporuje skracovanie telomérov, ako to dokázala štúdia na starších ženách, a tým dochádza k rýchlejšiemu bunkovému starnutiu. Takto si pridáte dokonca až 8 rokov navyše!

4. Doslova zaostávate.

Nedokážete udržať s nikým krok? Pomalšia rýchlosť chôdze naznačuje nedostatočnú kondíciu, ktorá poukazuje na zvýšené riziko invalidity a smrti. Pomalá chôdza totiž môže poukazovať na fakt, že vaše srdce, pľúca, obehový systém a pohybový aparát nie sú v dobrej kondícií.

5. Máte problém zdvihnúť ťažšie veci.

V tomto prípade nenarážame na to, koľko kíl dokážete zdolať na benchi v posilňovni. Slabé nohy a jadro však zvyšujú riziko zranení, nízka svalová hmota často naznačuje príliš veľa telesného tuku a to najmä v oblasti brucha. Abdominálna obezita je nebezpečná a zvyšuje riziko mnohých chorôb, vrátane cukrovky, či srdcových ochorení.

6. Nemáte dostatočné vzdelanie.

Dáta z Centers for Disease Control and Prevention poukazujú na to, že vysokoškolsky vzdelaní ľudia sa dožívajú o 9 rokov viac ako tí, ktorí nedokončili strednú školu. Vaše vzdelanie súvisí totiž aj so záujmom o vaše zdravie. Pokiaľ nemáte diplom, zamerajte sa na štúdium javov, ktoré sú prospešné pre vaše zdravie.

7. Vaše obľúbené potraviny sú balené.

Nezdravé, spracovávané potraviny poukazujú na fakt, že vaša životospráva je na tom mizerne. Takéto potraviny zvyšujú riziko obezity, srdcových ochorení, cukrovky a rakoviny. Tí, ktorí preferujú zdravú životosprávu a vyhýbajú sa podobným potravinám, majú o 25% nižšiu šancu na predčasnú smrť.

Vyhnite sa rýchlemu občerstveniu, sladeným nápojom. Zamerajte sa na orechy, strukoviny a ryby. Mierna konzumácia alkoholu sa nepovažuje za nič zlé.

8. Prekonali ste rozvod alebo ste ovdoveli.

The University of California zistila z výskumu, že muži, ktorí žijú v manželstve sa dožijú aspoň 70-tich rokov, pričom rozvedených sa tohto veku dožije len ⅓. Takže nabudúce, ak vás vaša manželka odhovorí od nezdravej stravy alebo vás nabáda na cvičenie, poďakujte sa jej.

9. Ste fajčiar.

Tento fakt zrejme nemusíme vysvetľovať. (A ak musíme, pozrite si video dole.)

Zdroj: info.sk, NJ, prevention.com Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.