• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Rast platov na Slovensku bol vlani najvýraznejší za posledných 6 rokov

  • 11:27 23.01.2017
  • Bratislava
Rast platov na Slovensku bol vlani najvýraznejší za posledných 6 rokov

Rast platov v roku 2016 bol na Slovensku najvýraznejší za posledných 6 rokov. Podľa analýzy portálu Platy.sk, kde si vlani porovnalo svoj plat viac ako 70.000 zamestnancov vyplýva, že základný hrubý plat v roku 2016 rástol oproti roku 2015 o 4,8 %. Priemerný základný plat za rok 2016 predstavoval 920 eur v hrubom.

Najvyšší rast základných platov zaznamenal portál u kvalifikovaných robotníkov. Ich priemerná základná mzda dosiahla výšku 652 eur v hrubom a ich platy rástli 6-% tempom oproti roku 2015. Nadpriemerný rast bol aj u pomocných zamestnancov a kvalifikovaných technických zamestnancov.

Tento nárast miezd môže súvisieť s nedostatkom kvalitnej pracovnej sily v oblasti priemyslu a retailu, ktorú už dlhšiu dobu pociťujú zamestnávatelia nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách ako Česká republika a Maďarsko. Po kvalifikovaných technických zamestnancoch je v súčasnosti najvýraznejší dopyt, čo sa premietlo aj do rastu ich platov na úrovni 5,6 % v porovnaní s rokom 2015,“ komentuje vývoj Miroslav Dravecký, produktový manažér portálu Platy.sk.

Najnižší medziročný rast platov na Slovensku bol zaznamenaný u vrcholových manažérov. Tí síce zarábajú najviac, základný plat im medziročne stúpol len o 2 %.

Významnou zložkou platov vrcholového manažmentu sú finančné benefity vo forme odmien, ktoré sú najrozšírenejšie a najštedrejšie najmä na manažérskych pozíciách, keďže často súvisia s dosahovaním vytýčených cieľov. Tu je potrebné zdôrazniť, že vo vrcholovom manažmente boli štedré práve odmeny. Až 44 % ľudí v top manažmente na celom Slovensku, vrátane malých firiem deklaruje, že dostáva koncoročné odmeny a ich výška predstavuje až dvojnásobok základného mesačného platu,“ uvádza Dravecký.

Polovica zamestnancov na Slovensku zarába menej ako 838 eur v hrubom. Desatina zamestnancov na Slovensku dostáva na výplatu podľa Platy.sk menej ako 538 eur v hrubom. Na druhej strane, desatina zamestnancov zarába viac ako 1543 eur.

Z pohľadu oblasti pracovných činností, tak najvyššie mzdy sú už tradične v manažmente. Za ním nasledujú pracovné oblasti informačné technológie, telekomunikácie, technika a rozvoj, farmaceutický priemysel, manažment kvality a prekladateľstvo a tlmočníctvo. Vo všetkých týchto oblastiach sú priemerné základné mzdy vyššie ako 1000 eur mesačne. Naopak, najnižšie mzdy zaznamenal portál Platy.sk v pracovných oblastiach administratíva, služby, cestovný ruch.

Dlhodobo sú na Slovensku najvyššie platy v Bratislavskom kraji. Ani rok 2016 nebol výnimkou. Priemerná základná mzda tu dosiahla 1271 eur v hrubom, čo je o 4,2 % viac ako v roku 2015. Najnižšie platy, 796 eur v hrubom, boli v Prešovskom kraji, pričom medziročný rast platov bol na úrovni 4,5 %. Najvyšší rast platov, na úrovni 5,1 %, bol vlani v Trenčianskom a Košickom kraji.

TASR informovala Katarína Tešla z Profesie.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

DNES - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

DNES - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

DNES - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

DNES - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

DNES - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.