• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Gambia je na mizine. Môže zato jej bývalý prezident

  • 11:27 23.01.2017
  • Dakar
Gambia je na mizine. Môže zato jej bývalý prezident

Bývalý gambijský prezident Yahya Jammeh v posledných dvoch týždňoch svojho vládnutia zobral zo štátnej pokladnice 500 miliónov dalasi, čo je v prepočte vyše 11 miliónov eur. Informoval o tom v noci nadnes poradca nového prezidenta Adamu Barrowa.

V čase, keď sa ujímame vlády, je Gambia v stave finančnej núdze,“ uviedol Barrowov poradca Mai Fatty s tým, že k vyprázdneniu trezorov došlo v posledných dvoch týždňoch.

Okrem toho boli na Jammehov príkaz do zahraničia letecky prepravené aj rôzne drahé veci vrátane luxusných áut.

Po šiestich týždňoch politickej krízy, ktorú v Gambii vyvolala Jammehova neochota priznať svoju prehru v prezidentských voľbách a odovzdať moc svojmu nástupcovi, sa exprezident uplynulú sobotu vzdal moci a odletel do exilu v Rovníkovej Guinei.

Svoj odchod podmienil udelením ochrany pred trestným stíhaním a povolením na návrat do krajiny v budúcnosti. Zatiaľ nie je jasné, či tieto podmienky boli novým vedením Gambie odobrené. Doposiaľ nie je potvrdená ani informácia, že Jammeh sa teraz skutočne nachádza v Rovníkovej Guinei, tamojšie úrady sa k veci odmietajú vyjadriť.

Yahya Jammeh viac než mesiac odmietal uznať výsledky prezidentských volieb, v krajine vyhlásil výnimočný stav a armádu uviedol do najvyššej pohotovosti. Nakoniec však po hodinách vyjednávania s lídrami západoafrických štátov ustúpil, rozhodol sa odovzdať moc novému prezidentovi a odísť do exilu. Mnohých Gambijčanov však nahnevalo, že Jammeh vôbec smel odísť.

Barrow informoval, že má v pláne vytvoriť komisiu, ktorá by prešetrila možné prechmaty, ktorých sa Jammeh v boji o zotrvanie v úrade mohol dopustiť. Prezidentská kancelária súčasne poprela, že by Jammeh mohol počítať s imunitou pred policajným či súdnym vyšetrovaním.

Barrow sa ešte stále nachádza v susednom Senegale, kde aj minulý týždeň zložil prezidentský sľub. Do krajiny sa vráti, keď budú vytvorené záruky pre jeho bezpečnosť, uviedol jeho úrad.

V Gambii naďalej pôsobia jednotky Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS), ktoré spolupracujú s miestnou armádou, aby vytvorili podmienky pre Barrowov bezpečný návrat.

Vojaci ECOWAS-u za spolupráce s miestnymi jednotkami v nedeľu prehľadali prezidentský palác a preverili, či v ňom nie sú nastražené výbušniny. Objavili sa tiež správy, že vo svojom dome v meste Kanilai mal Jammeh bunkre, kde skrýval zbrane.

Problémom je aj to, že časť vojakov gambijskej armády je stále lojálna Jammehovi, uviedol hovorca ECOWAS-u. Velenie gambijskej armády však ústami náčelníka jej generálneho štábu Ousmana Badjieho deklarovalo vernosť novému prezidentovi.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rusko tvrdí, že páchatelia útoku na koncertnú halu dostali financie z Ukrajiny

Rusko tvrdí, že páchatelia útoku na koncertnú halu dostali financie z Ukrajiny

DNES - 16:49Zahraničné

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny.

Pápež slávil omšu svätenia olejov, kňazov vyzval, aby prejavovali milosť

Pápež slávil omšu svätenia olejov, kňazov vyzval, aby prejavovali milosť

DNES - 16:00Zahraničné

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov.

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

DNES - 13:03Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýžňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí.

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

DNES - 12:35Zahraničné

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku.

Polícia vyšetruje virálne video, na ktorom brat zabíja svoju sestru

Polícia vyšetruje virálne video, na ktorom brat zabíja svoju sestru

DNES - 12:09Zahraničné

Pakistanská polícia zadržala otca a syna po tom, čo sa na internete začalo šíriť video, na ktorom muž škrtí svoju sestru.