• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
15°Bratislava

Spálený toast a dlho uskladňované zemiaky vás môžu zabiť

  • 17:50 23.01.2017
  • Bratislava
Spálený toast a dlho uskladňované zemiaky vás môžu zabiť

Pečenie a vyprážanie škrobnatých potraviny by mohlo zvýšiť riziko vzniku rakoviny, ako uviedol vládny orgán FSA.

Food Standards Agency vydáva verejné varovanie nad rizikami akrylamidu, chemickej zlúčeniny, ktorú možno nájsť v škrobnatých potravinách pripravovaných pri vysokých teplotách.

Pečenie a vyprážanie škrobnatých potraviny by mohlo zvýšiť riziko vzniku rakoviny, ako uviedol vládny orgán FSA. Akrylamid, chemická zlúčnina, ktorá sa tvorí v niektorých potravinách pri varení niektorých potravín pri vysokých teplotách (nad 120 °C) môže pri smažení, pečení, vyprážaní, grilovaní či opekaní zvýšiť riziko vzniku rakoviny.

Preto sa nová kampaň FSA zameriava na osvetu ľudí pred nebezpečenstvom vzniku rakoviny spojenú s akrylamidom. Akrylamid sa nachádza v rade potravín, a to nielen v hranolčekoch, či ďalčích zemiakových produktoch, ale rovnako v suchároch, sušienkach, chrumkavom chlebe, lupienkoch a dokonca aj v raňajkových cereáliách. Nájsť ho však môžeme aj v káve, predpečenej pizze či v čiernych olivách.

Koreňová zelenina vrátane zemiakov, sladkých zemiakov, repy, kvaky či paštrnáku môže vykazovať vysoké hladiny nebezpečnej zlúčeniny po tom, čo boli pečené alebo vyprážané a nadobudli tmavú hnedú a chrumkavú podobu. Rovnako ako vysoká teplota prípravy jedla, aj dlhšia doba prípravy tepelnej úpravy jedla môže zvyšovať obsah akrylamidu.

Aj keď úplne potvrdené účinky akrylamidu na ľudské telo nie sú, väčšina svetových zdravotníckych organizácií považuje akrylamid za pravdepodobný karcinogén, ako aj Svetová zdravotnícka organizácia.

Existujú však jednoduché kroky, ako predísť vzniku akrylamidu v kuchyni. Pokiaľ pečiete, vyprážate škrobnaté jedlá, snažte sa zamerať na to, aby vaše jedlo nadobudlo zlatožltú farbu. Takže akékoľvek jedlo, ktoré sa priblíži tmavohnedej až čiernej farbe po jeho tepelnom spracovaní, vrátane spálených toastov, zvyšuje riziko vzniku rakoviny a mali by ste si ho radšej odoprieť.

Rovnako sa snažte skladovať zemiaky v chladničke, čo najkratšie. Zemiaky skladujte na tmavom chladom mieste s teplotami nad 6 °C. Pri dlhšom skladovaní zemiakov v chladničke totiž dochádza k zvýšenej tvorbe akrylamidu.

V kuchyni sa radšej zamerajte na varenie vo vode, parenie, kedy je menej pravdepodobná možnosť vzniku akrylamidu ako pri opekaní, smažení, grilovaní.

Zdroj: info.sk, NJ, independent.co.uk Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.