• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Helena Vondráčková oslávi tento rok životné jubileum, vydá nový album

  • 15:55 20.01.2017
  • Bratislava
Helena Vondráčková oslávi tento rok životné jubileum, vydá nový album

Speváčka Helena Vondráčková oslávi v júni životné jubileum. Už vo februári si k nemu nadelí nový album so symbolickým názvom Dávno vím svý.

Vondráčková nahrala intímnu výpoveď v desiatich kapitolách. Komorný album je ladený šansónovo a necháva úplne vyniknúť speváčkine kvality. Ponúka desať nových songov, sú nimi Černé labutě, Oči, Pianista, Prší jako ve filmu, Hoří v mém náručí, Dávno vím svý, Holubice v pasáži, Jablko, Čínská zeď a Já s tebou hlavu ztrácím.

K príprave albumu si speváčka prizvala nový tím zo zdanlivo odlišnej umeleckej kategórie. Hudobnú produkciu a dve skladby (Pianista, Holubice v pasáži) obstaral Armin Effenberger. Za umeleckou produkciou a niekoľko skladbami (Černé labutě, Hoří v mém náručí, Jablko) spolu s väčšinou textov stojí Jan Dvořák, známy predovšetkým spoluprácou s Petrom Mukom. Tromi skladbami (Oči, Čínská zeď, Prší jako ve filmu) prispel jazzový muzikant a skladateľ Matej Benko, ktorý pred dvoma rokmi prekvapil autorským albumom Planety. Jednu pieseň (Dávno vím svý) dodali tradiční Helenini autori Ondřej Gregor Brzobohatý a Václav Kopta. Grandiózne finále albumu zabezpečili Ondřej Soukup s Gabrielou Osvaldovou, ktorí pre Helenu napísali vôbec prvú pieseň (Já s tebou hlavu ztrácím). Vydanie na CD a v digitálnej podobe bude nasledovať aj vinyl.

Tento projekt sa líši od tých minulých nielen prácou s novými ľuďmi, ale celým systémom nahrávania, na aký som bola zvyknutá. Nebojím se povedať, že som spočiatku mala isté pochybnosti, ako všetko dopadne, ale postupne sa obavy rozplynuli. Bola to veľmi príjemná spolupráca nás všetkých, nielen bežná rutina. Som šťastná, že sa na albume zišlo toľko zaujímavých piesní, pre mňa nielen spevácky, ale i výrazovo náročných. Majú veľmi intímny charakter a ja som v nich našla životné príbehy,“ hovorí o svojej albumovej novinke speváčka.

Helena Vondráčková (*24.6.1947, Praha) ešte ako študentka gymnázia vyhrala v roku 1964 finále speváckej súťaže Hľadáme nové talenty v pražskej Lucerne. Prvú skladbu s názvom Červená řeka nahrala 3. septembra 1964. Za rok 1965 už vyhrala kategóriu speváčok v ankete Zlatý slávik. V roku 1970 vydala prvú sólovú LP platňu Ostrov Heleny Vondráčkovej. Natočila niekoľko filmov, medzi nimi Šíleně smutná princezná, filmový muzikál Příliš krásna dívka či film Romanca za korunu. Do viacerých filmov Helena nahrala piesne, medzi nimi Noc na Karlštejne či S tebou mě baví svět, pre tento film z roku 1983 nahrala skladbu Sladké mámení. V roku 2004 sa druhýkrát vydala, jej manželom je o 11 rokov mladší Martin Michal.

Na svojom konte má dnes Helena viac ako 60 vydaných LP platní, CD albumov a rôznych kompilácií. Z tých najnovších v októbri 2008 vyšiel album Blázen, kdo se lásky zříká a v novembri 2009 ďalší štúdiový album Zůstáváš tu se mnou. V septembri 2010 vyšiel koncertný dvojalbum Helena Recitál a v máji 2011 DVD s názvom Já půjdu dál. V októbri 2013 vydala nový štúdiový album Touhy, v septembri 2014 kompiláciu Best Of The Best a v novembri 2014 vianočný album Kouzlo Vánoc.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.