• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

9 malých zmien na vašom tele, ktoré môžu signalizovať omnoho väčšie problémy

  • 16:52 20.01.2017
  • Bratislava
9 malých zmien na vašom tele, ktoré môžu signalizovať omnoho väčšie problémy

Je síce ťažké sledovať každú zmenu na svojom tele, niekedy vám však táto pozornosť môže pomôcť.

1. Vyrážka, ktorá nemizne

Dermatológovia upozorňujú, že je potrebné si dávať pozor na vyrážky, ktoré sa nehoja alebo krvácajú. Môže sa totiž jednať o formu rakoviny kože.

2. Šupinatá koža

Počas zimných mesiacov nie je nezvyčajné pocítiť suchú, šupinatú pokožku. Pokiaľ sa však šupinaté kolesá na pokožke vracajú opakovane, môže sa jednať o ekzém alebo o aktinickú keratózu. Aktinická keratóza je v súčasnosti často sa objavujúci fenomén. Jedná sa o pre-rakovinové lézie, ktoré sa situujú na tvári, hlave, perách a zadnej strane rúk a vznikajú na základe pôsobenia ultrafialového žiarenia.

3. Červená línia na vašich nechtoch

Ľudia si často neuvedomjú, že nechty vypovedajú veľa o zdraví človeka. Pokiaľ na vašom nechte (nechtoch) pozorujete červenú čiaru nemusí sa jednať len o prejav toho, že váš necht sa stenčuje. Môže sa jednať rovnako o zápal lôžka nechtu, ktorý môže vznikať na základe psoriázy alebo plochého lišaja pokožky.

4. Zmeny pieh a znamienok

Pehy a znamienka sa vekom môžu meniť. Ak však na nich postrehnete výraznejšie nezrovnalosti v ich farbe alebo priemere, obráťte sa na kožného lekára. Môže sa totiž jednať o prejav rakoviny kože. Prevencia vás nič nestojí!

5. Popraskané pery

Studené počasie a popukané pery idú u niektorých ľudí ruka v ruke. Popraskené pery však môžu byť aj znakom dehydratácie, preto sa skúste zamerať na dostatočný príjem tekutín.

6. Stenčujúce sa obočie

Ako ľudia starnú, zvyšuje sa u nich vypadávanie vlasov. Treba si však dávať pozor na rednutie obočia. To totiž môže naznačovať hypotyreózu (chorobu štítnej žľazy). Pokiaľ pozorujete na sebe stratu ochlpenia alebo vypadávanie chĺpkov tvoriacich obočie, informujte o tomto stave svojho lekára, ktorý určí, či sa jedná o poruchu funkcie štítnej žľazy.

7. Stmavnutie kože v telových záhyboch

Akantóza je choroba, ktorá sa lokalizuje v podpazuší, slabinách alebo na krku, kde pokožka začne tmavnúť. Doktori varujú, že aj táto malá zmena pokožky môže byť znakom inzulínovej rezistencie. U detí tento znak môže naznačovať riziko cukrovky 2. typu.

8. Opary

Asi 60% obyvateľov USA je prenášačom vírusu herpesu. Toto číslo naznačuje, že herpes a opar ako taký sa nakoniec stáva celkom bežným javom. Pokiaľ sa na však vašom tele objaví opar v podobe lézie alebo vredov a nehojí sa v priebehu niekoľkých dní, môže sa jednať o infekciu alebo o autoimunitné ochorenie.

Domáci recept: Opar

9. Biele škvrny na nechtoch

Biele škvrny na nechtoch vznikajú bežne pri poraneniach. V niektorých prípadoch je však potrebné zvýšiť pozornosť. Tieto škvrny totiž môžu poukazovať na srdcové ochorenia, ochorenia obličiek, ochorenia pečene alebo poukazujú na nedostatok bielkovín a vitamínov v organizme. Pokiaľ badáte na svojich nechtoch podobné javy vo väčšom, informujte o tom svojho lekára.

Zdroj: info.sk, NJ, rd.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.