• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

8 vážnych toxických chýb, ktoré robíte počas menštruácie každý mesiac

  • 19:00 16.01.2017
  • Bratislava
8 vážnych toxických chýb, ktoré robíte počas menštruácie každý mesiac

V článku vám predstavíme 8 najväčších toxických chýb, ktoré ženy robia počas menštruácie.

1. Používate tampóny z viskózy alebo bielenej bavlny.

Väčšina tampónov je vyrobených z viskózy, bielenej bavlny alebo zmesi oboch. Bežné vložky a tampóny obsahujú pesticídy, ktoré sú v nich prítomné kvôli ich bieleniu. Dioxíny a ďalšie chemikálie, ktoré sa v nich nachádzajú sú spájané s neplodnosťou. Mnohé skupiny odporcov tampónov a vložiek veria, že vyhlásenie FDA o tom, že v tampónoch sú nízke hladiny dioxínu a nemôžu byť škodlivé, sú nepravdivé. Preto žiadajú dlhodobé štúdie týkajúce sa pôsobenia dioxínu na telo.

Pokiaľ sa obávate pôsobenia tampónov a vložiek z bežného materiálu, skúste využiť organické, nebielené tampóny a vložky alebo vyskúšajte menštruačný kalíšok.

2. Na lieky proti bolesti ani nemyslite.

Aj keď nasadiť si lieky proti bolesti počas menštruácie je najľahšie riešenie, mali by ste vedieť o ich rizikách. Lieky s látkami ako je ibuprofén, naproxén a paracetamol môžu vaše problémy totiž zväčšiť. Lieky sa podľa US National Library of Medicine spájajú so zvýšeným rizikom srdcového infarktu, mozgovej mŕtvice. Lieky sa spájajú rovnako s vredmi, krvacaním žalúdka, čriev, či poškodeniami pečene, obličiek a znížením prospešných baktérií v črevách.

Namiesto liekov si zvýšte príjem horčíka, vápnika, vitamínu B6, ktoré vám pomôžu s kŕčmi, ktoré vám naturálne dokážu pomôcť.

3. Nemeníte si dostatočne často tampón.

Čím dlhšie máte v sebe tampón alebo čím dlhšie používate vložku,o to viac sa zväčší počet baktérií. Medzi tieto mikroorganizmy môže patriť aj zlatý stafylokok, ktorý je zodpovedný za syndróm toxického šoku. Meňte si tampón aj vložky každé 4 hodiny(nanajvýš si ho nechajte 8 hodín). Pokiaľ potrebujete dlhšiu ochranu, skúste siahnuť po menštruačnom kalíšku, ktorý môžete používať až 12 hodín.

4. Používate parfumované výrobky.

Je potrebné si uvedomiť, že vagína má počas menštruácie špecifický odor. Používaním parfumovaných výrobkov na prekrytie tejto vôňe sa vystavujete riziku infekcií. Gynekológovia sa zhodujú, že ženy by nemali využívať žiadne parfumované, voňavé výrobky ako napr. vložky, tampóny, spreje a mydlá. Vyhnite sa preto výplachom, mydlám a umývajte sa radšej vodou.

5. Výplachy.

Pokiaľ patríte medzi tie, ktoré sa snažia nepríjemné pachy počas menštruácie regulovať prostredníctvom výplachov, robíte chybu. Časté výplachy vagíny sú spájané s bakteriálnymi a kvasinkovými infekciami, či problémami s otehotnením. Tieto produkty zároveň narúšajú prirodzené pH vagíny a odstraňujú z vagíny aj baktérie, ktoré ju v skutočnosti chránia pred infekciami.

6. Spíte málo.

Počas menštruácie sa vám možno ťažšie zaspáva a spí, kvôli otravným bolestiam. Ale musíte myslieť na to, že dostatok spánku znižuje príznaky PMS a rovnako vám pomôže pri bolestivých menštruačných kŕčoch.

7. Vynecháte svoje cvičenie.

Cvičenie vám pomôže nielen z tela vyplaviť toxíny, ale rovnako vám pomáha so stresom a problémami s nespavosťou. The University of Maryland Medical Center odporúča cvičiť 5-krát do týždňa počas 30-tich minút a to aj počas vašej menštruácie. Všetky tieto aktivity totiž vedú k zmierneniu príznakov PMS a rovnako k zníženiu nepríjemných bolestí vyplývajúcich z menštruácie.

8. Káve sa vyhnite oblúkom.

Nedostatok spánku, únava, bolesti hlavy. Zdá sa, že nastal najlepší čas dopriať si kávu. A však práve káva môže zhoršiť bolesti hlavy. Pokiaľ sa počas vašej periódy vyhnete káve a čaju, môžte sa vyhnúť nielen bolesti hlavy, ale rovnako únave a nespavosti. Mnoho doktorov rovnako odporúča znížiť príjem kávy, pokiaľ sa chcete vyhnúť bolestiam prsníkov pred menštruáciou.

Skúste sa na budúci mesiac počas vašich dní vyhnúť týmto chybám a uvidíte, aký rozdiel pocítite.

Zdroj: info.sk, NJ, prevention.com Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.