• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

KALIŇÁK: Korupciu v najvyšších kruhoch nemožno stíhať, pretože neexistuje

  • 10:22 05.01.2017
  • Bratislava
KALIŇÁK: Korupciu v najvyšších kruhoch nemožno stíhať, pretože neexistuje

Slovensko sa v roku 2017 nedočká odstíhania korupcie v najvyšších poschodiach politiky. Dôvodom je fakt, že medzi politickými špičkami tento spoločensky nežiaduci jav neexistuje. Tvrdí to minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Na to, aby sa stíhala korupcia na najvyšších poschodiach, by ju museli tí najvyšší predstavitelia páchať,“ vysvetlil Kaliňák v stredu (4. 1.) po tlačovej konferencii k vyhodnoteniu dopravno-bezpečnostnej situácie za rok 2016 v odpovedi na otázku, či sa Slovensko dočká v roku 2017 odstíhania korupcie v najvyšších poschodiach politiky.

Povedzte mi jeden príklad za minulý rok, kde na najvyšších poschodiach politiky bola spáchaná korupcia. Prosím, aspoň jeden. Povedzte mi aspoň jeden. Neviete? Nestala sa. Ani vy tú informáciu nemáte, ani ja ju nemám,“ argumentoval.

Podpredseda Smeru-SD v tejto súvislosti nesúhlasí s tvrdením prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý v novoročnom príhovore uviedol, že na Slovensku už príliš dlho trvá neudržateľná situácia, keď veľká časť ľudí považuje neochotu štátu skutočne bojovať s korupciou a nastoliť rovnosť pred zákonom za závažný problém.

Ja si myslím, že nemá pán prezident úplne presné informácie,“ reagoval. „Ani on, ani ja, ani nikto ďalší z politikov nie sme vyšetrovatelia. A jednoducho premietať novinové články do reality je obrovskou chybou, pretože sú nepravdivé, čo potvrdilo viacero káuz,“ vysvetlil minister.

Podľa Kaliňáka sa situácia v oblasti boja proti korupciou za posledné roky zmenila výrazne k lepšiemu – prijalo sa množstvo protikorupčných a ďalších opatrení. „To znamená, že je situácia dramaticky lepšia a ja teraz úplne presne neviem, v ktorej oblasti teda mal pán prezident čo na mysli, ale tiež sa každý z nás má vyhýbať tomu, aby vynášal súdy za tých, ktorí sú tu na to oprávnení,“ vysvetlil.

Kaliňák reagoval na výhradu Kisku, že vyšetrovanie káuz trvá neprimerane dlho. „Myslím si, že naozaj vyšetrovanie nie je súťaž a my sme v niektorých prípadoch aj po 17 rokoch uzavreli prípady. Proste niektoré trvajú dlhšie a niektoré trvajú kratšie, ale to je proste princíp a my sme pripravení každý jeden prípad dopodrobna vysvetliť, aby ste mali všetky relevantné informácie a mohli dopodrobna posúdiť, či polícia v tej veci urobila dosť alebo málo,“ ozrejmil.

Za negatívnym naladením verejnosti v tejto oblasti Kaliňák vidí médiá. „To, že vyvolávajú médiá tú náladu a neustále popisujú kauzy vymyslené, deformované alebo nepravdivé, to je vec, s ktorou musíme tento rok začať bojovať. Musíme sa pravde pozrieť do očí,“ predznačil.

Ale ak potom sa dozvieme z esemesiek, že niektorí až vysokopostavení funkcionári novín deformovali jednotlivé príspevky, vplývali na fungovanie spravodajstva, mali úzke spojenia priateľské s jednotlivými politikmi opozičných strán a na základe toho pripravovali materiály, tak to je škandál a tam môžete hľadať, prečo máme všetci takú blbú náladu,“ uzavrel minister Kaliňák.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

DNES - 13:43Domáce

Mnohí učitelia napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.

Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

DNES - 12:59Domáce

Členstvo v NATO poskytuje Slovensku bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by krajina jeho rozmerov nikdy nebola schopná sama dosiahnuť.

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

DNES - 11:53Domáce

Mimoriadne rokovanie Národnej rady SR pre návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha zatiaľ nebude.