• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Vo vysielaní rádií sa zvyšuje povinné percento slovenských pesničiek

  • 11:47 01.01.2017
  • Bratislava
Vo vysielaní rádií sa zvyšuje povinné percento slovenských pesničiek

Slovenské rádia budú hrať oddnes opäť viac slovenskej hudby.

Podľa zákona o vysielaní a retransmisii sa s účinnosťou od dnešného dňa zvyšuje podiel slovenských pesničiek, v komerčných rádiách musia tvoriť minimálne 25 percent a v rádiách RTVS 35 percent všetkých odvysielaných skladieb za kalendárny mesiac.

Do konca roku 2016 platilo prechodné ustanovenie, ktoré stanovovalo zákonný minimálny podiel na 20 percent pre komerčné rádiá a 30 percent pre rádiá RTVS. Aj po novom musia najmenej pätinu vysielaných slovenských pesničiek tvoriť nové hudobné diela, teda nie staršie ako päť rokov. Do stanoveného podielu za jednotlivé kalendárne mesiace sa zarátavajú len hudobné diela zaradené do vysielania v čase od 06.00 do 24.00 h.

V súvislosti so zákonnou povinnosťou sa Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) ako kontrolný orgán zaoberala 20. decembra žiadosťami o udelenie výnimky. Ku dňu zasadania Rady o ňu požiadalo 11 komerčných vysielateľov a tiež verejnoprávny RTVS pre svoje štyri programové okruhy.

Rada úplne vyhovela štyrom žiadostiam, čiastočne piatim žiadostiam a šesť žiadostí zamietla,“ informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová. Úplne vyhovela žiadostiam pre Rádio Pyramída a pre Rádio 7, ktoré žiadali len o výnimku na dodržiavanie podielu nových slovenských hudobných diel. Plne akceptovala aj žiadosti pre okruhy RTVS - Rádio Patria a Rádio Devín, ktoré sú tak jedinými dvoma programovými službami, ktoré v roku 2017 nebudú musieť dodržiavať zákonom stanovenú kvótu na slovenskú hudbu vo vysielaní. Čiastočne, len v rámci povinnosti vysielať povinné percento noviniek, udelila RVR výnimku pre rockovo zamerané rádiá - Rádio Anténa Rock, Aligator – Classic Rock Radio a Rocková republika a tiež rádiám s formátom oldies - Rádiu Vlna a Rádiu Best FM.

Žiadosti vysielateľov programových služieb Expres, Fun Radio, Európa 2 a Rádio Košice, ktorí požadovali plošnú výnimku, Rada zamietla,“ potvrdila Jelčová. „Zamietnuté boli i žiadosti vysielateľov pre RADIO PLUS a Rádia Regina, týkajúce sa nových hudobných diel,“ dodala hovorkyňa.

Všetky výnimky RVR udelila na obmedzenú dobu do 31. decembra 2017.

V medziobdobí od zasadania Rady do 30. decembra požiadali o udelenie výnimky ďalší štyria vysielatelia. Radio One a Rádio One Rock žiadajú o udelenie plošnej výnimky, Rádio Prešov a Rádio Rock o udelenie výnimky na nové hudobné diela," spresnila Jelčová. RVR sa týmito žiadosťami bude zaoberať na jednom z najbližších zasadnutí.

Vysielatelia, ktorých žiadosti Rada pre vysielanie a retransmisiu zamietla, aj vysielatelia, ktorí Radu o výnimku nepožiadali, sú povinní oddnes uplatniť zvýšenú kvótu.

Zákon, ktorý zaviedol povinnosť hrať stanovený podiel slovenských hudobných diel a nových hudobných diel, nadobudol účinnosť 1. apríla 2016. Zo 16 žiadostí o výnimky na obdobie roku 2016 Rada úplne alebo čiastočne vyhovela desiatim. V súvislosti s kvótami na slovenskú hudbu začala RVR doteraz 11 správnych konaní. Tri z nich ukončila, pričom v dvoch uložila i sankcie. "Vysielateľom Rádia Piešťany a Rádia Plus uložila najmiernejšiu formu sankcie - upozornenie na porušenie zákona za to, že v 2. štvrťroku 2016 nedodržali vo vysielaní stanovený podiel nových slovenských hudobných diel. Konanie vedené z dôvodu možného porušenia rovnakej povinnosti voči RTVS (Rádio Regina) Rada zastavila, pretože sa preukázalo, že k porušeniu povinnosti nedošlo,“ priblížila hovorkyňa RVR.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: Pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

DNES - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.