• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

Film Masaryk avizuje nový plagát, kniha a ďalšia ukážka vzťahu k slávnemu otcovi

  • 18:56 16.12.2016
  • Bratislava
Film Masaryk avizuje nový plagát, kniha a ďalšia ukážka vzťahu k slávnemu otcovi

Nová snímka režiséra Júliusa Ševčíka Masaryk, venovaná jednému životnému obdobiu diplomata a politika Jana Masaryka, vstúpi do kinodistribúcie v marci 2017, no už teraz pripravili jeho tvorcovia pre divákov viacero noviniek.

Na svete je nová verzia plagátu s predstaviteľom titulnej úlohy Karlom Rodenom. Vo štvrtok 15. decembra sa uskutočnila v brnianskom kine Scala mimoriadna projekcia filmu, na ktorej sa zúčastnili ministri zahraničných vecí ČR a SR Lubomír Zaorálek a Miroslav Lajčák a tiež zástupcovia zahraničných diplomatických zborov v Česku a na Slovensku. Lajčák v oficiálnom príhovore pred projekciou vyjadril "radosť z unikátnej filmovej udalosti, ktorá po prvý raz v histórii spojila diplomatické zbory oboch krajín".

Tvorcovia filmu tiež prinášajú na pulty kníhkupectiev nové vydanie knihy Pavla Kosatíka a Michala Koláře Jan Masaryk - pravdivý príbeh, ktorá je považovaná za najpresnejší pohľad na súkromný i verejný život tohto muža. „Jan Masaryk je jeden z najcharizmatickejších politikov v českých dejinách,“ hovorí historik a spisovateľ Kosatík. „Ten muž bol neskutočne emotívny, v žiadnom prípade sa o ňom nedá povedať, že sám seba zvládal. Po matke mal de facto umeleckú povahu, s ktorou bol nútený pohybovať sa vo svete konvencií všetkým na očiach. Vlastne musel veľkú časť svojej prirodzenosti po celý život potláčať. Muselo to byť pre neho šialene ťažké: na jednej strane túžil po voľnosti, chcel lietať ako vták. Na druhej sa cítil byť zaviazaný svojmu menu, snažil sa slúžiť otcovej republike. Celý život ho to ťahalo na obidve strany: jeho životu to dodávalo energiu, zároveň ho to však ničilo,“ dodáva spoluautor knihy, ktorá vychádza už vo 4. reedícii.

Film predstavuje Jana Masaryka ako bohéma, ktorý miloval ženy, hudbu a viedol extravagantný život, ktorý bol protipólom jeho diplomatickej dráhy. Dotýka sa i jeho vzťahu k slávnemu otcovi. Ten bol podľa knižnej biografie veľmi komplikovaný, napríklad tiež preto, že Jan bol ako dieťa šikanovaný pre slávny prípad Hilsner a nejaký čas ho musel do školy vodiť starší brat. Matka, hoci s puritánskou výchovou - nenapila sa alkoholu, odsudzovala fajčenie, nesmelo sa pred ňou neslušne vyjadrovať a za prejav poklesnutých mravov pokladala i svadobný inzerát - svojim deťom dopriala veľa voľnosti, možno až priveľa. Keď Jan Masaryk vyrástol do puberty, pil, fajčil, rozprával, mierne povedané, nediplomatickým jazykom a začal si osvojovať vzťah k ženám, ktorý sa rýchlo prejavil ako cynický. Tieto prehrešky „puritánsky prísna“ matka tolerovala, pretože láska k synovi ich prehlušila - píše sa v knihe.

Filmoví priaznivci si tiež môžu pozrieť novú ukážku, ktorá je prístupná na www.youtube.com/watch?v=Ab3FkxzXNqg. V titulnej úlohe filmu Masaryk sa predstavuje Roden, v ďalších úlohách diváci uvidia Oldřicha Kaisera ako prezidenta Edvarda Beneša, Jiřího Vyorálka ako Konráda Henleina, Roberta Jaškówa ako Emanuela Moravca. V úlohe jednej z Masarykových priateliek sa vracia do českého filmu modelka Eva Herzigová. Ďalej hrajú Emília Vášáryová, Zuzana Kronerová, Martin Hofmann, Hanns Zischler, Arly Joverová, Paul Nicholas, Dermot Crowley, Milton Welsh.

Česko-slovenský film Masaryk vznikol v produkcii spoločnosti IN Film a Rudolfa Biermanna. Koproducentom je ČT, RTVS a ZDF/Arte. V závere roka - od 15. do 20. a 29. decembra ho premieta ako jediné v limitovanej predpremiére bratislavské Kino Mladosť. Do všetkých slovenských kín vstúpi 23. marca 2017.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

8:05 26.03.2024Kultúra

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslávi dnes (26. marca) 80. narodeniny.

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

6:18 20.03.2024Kultúra

Slovenská herecká legenda by dnes slávila sté narodeniny.

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

18:14 13.03.2024Kultúra

Národné divadlo Košice (NDKE) prvýkrát uvedie operu Giuseppe Verdiho Macbeth.

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

6:14 13.03.2024Kultúra

Americký herec Al Pacino vysvetlil, prečo na nedeľňajšom odovzdávaní filmových cien Oscar neprečítal názvy všetkých desiatich filmov nominovaných v kategórii najlepší film.

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

15:47 12.03.2024Kultúra

Vo veku 74 rokov zomrel americký spevák a skladateľ Eric Carmen známy vďaka piesni All By Myself či skladbe Hungry Eyes, ktorá bola použitá vo filme Hriešny tanec.