• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Upravia sa pravidlá poplatku za rozvoj

  • 12:36 07.12.2016
  • Bratislava
Upravia sa pravidlá poplatku za rozvoj

Pravidlá pri miestnom poplatku za rozvoj sa upravia. Plénum Národnej rady (NR) SR dnes schválilo návrh novely zákona o tomto poplatku, ktorý parlamentu predložila trojica poslancov koaličného Mosta-Híd Gábor Gál, Peter Antal a Péter Vörös.

Po novom sa tak poplatok za rozvoj nebude vzťahovať na zateplenie bytového domu či údržbu stavby. Pôvodný zákon NR SR schválila koncom minulého roka a účinnosť nadobudol len 1. novembra tohto roka. Účelom poplatku je financovať výstavbu verejnej infraštruktúry súvisiacej s novostavbami.

Plénum k aktuálnej novele schválilo aj viaceré pozmeňujúce návrhy. Gál ako jeden z predkladateľov novely dodatočne navrhol zo zákona vypustiť doterajšie oslobodenie od poplatku platné pre stavbu rodinného domu s výmerou do 150 štvorcových metrov. Takéto oslobodenie rodinných domov je totiž podľa neho diskriminačné najmä vo vzťahu k stavebníkom bytov.

Zároveň sa na základe jeho návrhu nebude poplatok za rozvoj týkať stavieb slúžiacich na športové účely, ako sú športové haly, zimné či futbalové štadióny. Tieto stavby podľa neho obce nedokážu financovať zo svojich zdrojov, zavedenie poplatku pre ne by tak mohlo sťažiť rozvoj v oblasti športu.

Jeho kolega zo strany Tibor Bastrnák zase v pozmeňujúcom návrhu presadil to, aby sa poplatok za rozvoj nevzťahoval na skleníky do stanovenej výmery, a tým sa podporili malí a strední poľnohospodári.

Podľa poslancov Mosta-Híd je teraz zákon vyvážený a pre samosprávy v praxi použiteľnejší. "Týmto zákonom sme chceli slúžiť verejnosti, nie nejakým lobistickým a developérskym skupinám," zdôraznil Gál na tlačovej konferencii po hlasovaní v NR SR.

Novele podľa poslankyne Edity Pfundtner (Most-Híd) predchádzali dlhé odborné rokovania so všetkými dotknutými stranami. Zároveň sa ňou dáva samosprávam do rúk silný nástroj. "Som presvedčená, že každá samospráva bude veľmi opatrne s týmto nástrojom narábať," dodala.

Igor Choma (Smer-SD) tiež upravil novelu o poplatku za rozvoj. Prešiel totiž jeho návrh, aby sa poplatok za rozvoj vzťahoval aj na dodatočne legalizované stavby, na ktoré predtým nebolo vydané stavebné povolenie. Zároveň zaviedol aj takzvanú odpočítateľnú položku v rozlohe 60 m2, ktorou sa zníži výmera podlahovej plochy jednoúčelovej stavby. V prípade viacúčelovej stavby sa takto zníži plocha s najväčším podielom na celkovej ploche stavby. Dôvodom takéto kroku je podľa poslanca spravodlivosť voči stavbám malého rozsahu.

Päť pozmeňujúcich návrhov k novele predložil aj opozičný poslanec SaS Miroslav Ivan. Plénum NR SR však pri hlasovaní neodobrilo ani jeden z nich. Navrhoval napríklad nové nastavenie sadzby poplatku za rozvoj. Doteraz je v rozpätí od 10 do 35 eur za m2, zmeniť ho chcel na 0 až 35 eur. Takýmto krokom by sa podľa poslanca vyšlo v ústrety obciam, ktoré chcú v niektorých svojich častiach výstavbu zaťažiť a v iných podporiť. Zároveň navrhoval, aby mali obce povinnosť zverejňovať výšku príjmov z poplatku za rozvoj aj spôsob použitia týchto príjmov.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: Pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

DNES - 13:00Domáce

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

DNES - 13:00Domáce

Pre členské krajiny NATO bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám.

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.