• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

8 spôsobov, ako odstrániť prebytočný ušný maz

  • 19:50 05.12.2016
  • Bratislava
8 spôsobov, ako odstrániť prebytočný ušný maz

Prezradíme vám 8 jednoduchých spôsobov, ako si odstrániť prebytočný ušný maz z ucha.

Všetko v našom tele má nejaký dôvod, dokonca aj ušný maz. Ušný maz je dôležitý pre nielen pri ochrane ucha, ale takisto zabezpečuje antibakteriálne prostredie a lubrikáciu vo vnútri ucha.

Nepríjemnou stránkou ušného mazu môže byť pocit svrbenia v uchu, pocit plnosti, či dokonca kašeľ. Nahromadenie špiny a baktérií v uchu zvyšuje riziko ušnej infekcie, ktorá spôsobuje bolesť v strednom uchu a môže viesť k ďalším komplikáciam.

Obvykle dokáže ušný maz ucho opustiť prirodzene prostredníctvom pohybu sánky, ale týchto 8 spôsobov vám môže pomôcť k bezpečnému odstráneniu ušného mazu bez použitia vatovej tyčinky.

1. Slaná voda

Slaná vody môže byť efektívnym riešením pre odstránenie nahromadeného mazu. Pri použití roztoku slanej vody je potrebné myslieť na to, aby bol roztok používaný pri približnej teplote tela.

Postup: Miešajte čajovú lyžičku soli v pohári teplej vody, pokiaľ sa soľ nerozpustí. Namočte vatový tampón do vody, nakloňte hlavu a nakvapkajte pár kvapiek roztoku do ucha. Podržte hlavu asi 5 minút naklonenú, potom hlavu nakloňte do druhej strany a nechajte vytiecť roztok z ucha von. Ucho očistite od uvoľneného mazu handričkou.

2. Uvarená teplá voda

Čistá, teplá voda dokáže odstrániť nežiadúci ušný maz, a takisto je veľmi šetrná voči uchu. Uistite sa, že voda je skutočne čistá (filtrovaná), aby ste predišli riziku bakteriálnej infekcie.

Postup: Nechajte zovrieť trochu vody a schlaďte ju na izbovú teplotu. Naberte pár kvapiek vody do aplikátora, nakloňte hlavu a priamo aplikujte pár kvapiek teplej vody do ucha. Kvapky nechajte usadiť sa na 2-3 minúty. Nakloňte hlavu do opačnej strany a nechajte vodu vytiecť. Použite vatu na očistenie mazu a zvyškov vody.

3. Peroxid vodíka

Peroxid vodíka nielen zmäkčí nahromadený ušný maz, ale zároveň odstráni zvuky šumenia, za ktorý je zodpovedný maz. Roztok vodíka je možné používať raz do týždňa. Pokiaľ ste však mali rôzne ušné problémy, peroxid vodíka na čistenie ucha nepoužívajte.

Postup: Zmiešajte rovnaké množstvo vody a 3% peroxidu. Naplňte aplikátor roztokom, ktorý nakvapkajte do ucha, pričom hlavu je potrebné držať naklonenú na stranu počas 5-10 minút. Po uplynutom čase nakloňte hlavu do druhej strany, aby roztok s mazom vyšiel a mohli ste ich očistiť.

4. Ocot a lieh

Ďalšia efektívna metóda na vyčistenie ucha spočíva v zmiešaní octu a alkoholu. Ocot nielenže zabraňuje množeniu baktérií, ale prispieva k uvoľneniu mazu z ucha, zatiaľ čo lieh spôsobí, že sa z ucha dostane všetka aplikovaná tekutina.

Postup: Zmiešajte rovnaký pomer liehu a octu. Namočte vatový tampón do tekutiny, pár kvapiek nakvapkajte do ucha, zatiaľ čo budete mať hlavu naklonenú na stranu. Po 3-5 minútach obráťte hlavu na opačnú stranu a postup opakujte aj s druhým uchom.

5. Glycerín

Glycerín pomáha zjemňovať maz v uchu a ten môže byť následne ľahko odstránený z ucha.

Postup: Do ucha nakvapkajte pár kvapiek glycerínu a nechajte ho usadiť sa na 5 minút pomocou toho, že do ucha dáte vatu. Po 5 minútach vatu vytiahnite a ucho očistite handričkou.

6. Olivový olej

Olivový olej dokáže odstrániť nahromadený ušný maz bez ďalších nežiadúcich účinkov na váš sluch. Olivový olej zároveň zabraňuje podráždeniu v uchu a stará sa o citlivú pokožku. Postup, ktorý sa využíva pri aplikácií olivového oleja je možno využiť aj pri mandľovom oleji.

Postup: Nakvapkajte niekoľko kvapiek vlažného olivového oleja do ucha a do ucha vložte vatu. Ľahnite si na bok tak, aby ošetrené ucho smerovalo k stropu. Po 10-tich minútach odstráňte vatu a postup opakujte s druhým uchom. Očistite uši s handričkou.

7. Kokosový olej

Antibakteriálne účinky kokosového oleja redukujú riziko ušnej infekcie, na základe toho, že v skutočnosti zabíja škodlivé mikroorganizmy.

Postup: Zohrejte kokosový olej na pár sekúnd (pokiaľ sa neroztopí) v mikrovlnke. Naplňte aplikátor olejom a nakvapkajte pár kvapiek do ucha s naklonenou hlavou. Zostaňte v tejto pozícií 5-10 minút a postup opakujte s druhým uchom. Uši očistite vatou.

8. Sóda bikarbóna

Sóda je takisto možnosťou ako sa úspešne zbaviť ušného mazu.

Postup: Pridajte štvrť čajovej lyžičky sódy do 2 lyžičiek vody a miešajte dovtedy, kým sa sódy nerozpustí. Nakloňte hlavu a aplikujte do ucha 3-4 kvapky roztoku. Po 10 minútach aplikujte do ucha trochu teplej vody, ktorá pomôže vyplaveniu roztoku a mazu. Obráťte hlavu na druhú stranu, nechajte vytiecť roztok a vodu a ucho očistite handričkou. Postup opakujte aj na druhom uchu.

Rady na záver:

  • Nikdy nečistite svoje uši s dlhými ostrými objektmi ako sponky, kľúče a pod.
  • Pokiaľ sa bojíte si čistiť uši doma, vyhľadajte lekára, ktorý vám dokáže uši vyčistiť od prebytočného mazu.
  • Vyhýbajte sa zvýšenému hluku. Stlmte zvuk na svojich slúchadlách pri počúvaní hudby.
  • Po kúpaní sa snažte z uší nechať vytiecť všetku prebytočnú vodu.
Zdroj: info.sk, NJ, top10homeremedies.com Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.