• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

6 druhov zeleniny, ktoré sú zdravšie, keď sa uvaria

  • 19:58 28.10.2016
  • Bratislava
6 druhov zeleniny, ktoré sú zdravšie, keď sa uvaria

Prezradíme vám, ktoré druhy zeleniny sa oplatí mierne povariť.

Ovocie a zelenina patria medzi najzdravšie druhy potravín, ktoré by mali tvoriť veľkú časť vášho jedálnička. No mnohí sa nevedia zhodnúť na tom, či by ste ich mali prijímať iba v surovom stave, alebo aj varenom. Surová strava má svoje pre aj proti.

Štúdia zverejnená v odbornom časopise British Journal of Nutrition zistila, že ľudia, ktorí jedli striktne iba surovú stravu mali normálnu hladinu vitamínu A a beta-karoténu, ale nízke hladiny antioxidantu lykopénu. Ako uvádza časopis Scientific American vysoké hladiny lykopénu sú spojené s nižším rizikom rakoviny a srdcových infarktov. Podľa Rui Hai Liu, docenta na Cornell University, lykopén môže byť ešte silnejší antioxidant než vitamín C.

Zdá sa, že niektoré druhy zeleniny potrebujú trochu tepla na uvoľnenie ich prospešných látok. Väčšina rastlín má tvrdú bunkovú štruktúru. Ľahké varenie týchto potravín uľahčuje prelomenie hrubej bunkovej steny rastliny, takže vaše telo lepšie absorbuje živiny.

Tu je šesť potravín, ktoré sú zdravšie, keď sa ľahko povaria:

1. Špargľa

Uvarenie špargľe uľahčuje telu vstrebávanie látok, ktoré bojujú s rakovinou, ako je vitamín A, C a E a kyselina listová. Keď sa táto zelenina povarí, uvoľní viac antioxidantov, hlavne kyseliny ferulovej.

2. Mrkva

Beta-karotén je zlúčenina, ktorá dáva mrkve jej žiarivo oranžovú farbu. Telo premieňa beta-karotén na vitamín A, ktorý je životne dôležitý pre zrak, reprodukciu, rast kostí a imunitu.

Mrkva je však aj veľmi odolná zelenina. Výskumníci z University of Arkansas radia, že vyššie hladiny beta-karoténu získate, keď mrkvu uvaríte.

3. Huby

Dôkladné zahriatie húb uvoľňuje živiny, vrátane vitamínov skupiny B, bielkovín a minerálnych látok, ako aj ďalších zlúčenín, ktoré nie sú v iných potravinách.

4. Tekvica

Bolo preukázané, že varená tekvica je zdravšia. Rovnako ako mrkva, aj tekvica potrebuje trochu tepla, aby sa rozbili bunkové steny a uvoľnili živiny.

5. Špenát

Kyselina listová, vitamín C, niacín, riboflavín a draslík sa nachádzajú v surovom špenáte. Ak ho však mierne povaríte, zvýšia sa hladiny vitamínu A a E, vlákniny, zinku, tiamínu, vápnika, železa a bielkovín. To platí aj pre karotenoidy, ako je beta-karotén, luteín a zeaxantín.

6. Paradajky

Pri varení paradajok sa znižuje hladina vitamínu C, no zároveň môže telo ľahšie vstrebať lykopén. Ako už bolo spomenuté, lykopén je spojený s nižším rizikom rakoviny a srdcových infarktov. Strata trochy vitamínu C za to stojí.

Ako môžete vidieť, surová strava nie je vždy najlepšia. To však neznamená, že by ste tieto potraviny mali prestať jesť surové. Či už ich máte radi tepelne upravené alebo nie, najdôležitejšie je, že sa stravujete zdravo.

Zdroj: Info.sk, TM, cambridge.org, pubs.acs.org Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.