• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

ÚHS: Ako dopadli po kontrole vajcia od slovenských výrobcov?

  • 12:35 28.10.2016
  • Bratislava
ÚHS: Ako dopadli po kontrole vajcia od slovenských výrobcov?

V poslednom týždni boli v ôsmich krajinách Európy nahlásené epidémie salmonelózy, ktoré súvisia s vajcami vyprodukovanými v Poľsku. V ČR aj v SR sa tento týždeň podľa neho stiahli z trhu milióny vajec pochádzajúcich z Poľska.

Slovenské vajcia od slovenských výrobcov problémy so salmonelou nemali a ani v súčasnosti nemajú. Uviedol to dnes na brífingu riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár v súvislosti s tým, že v poslednom týždni boli v ôsmich krajinách Európy nahlásené epidémie salmonelózy, ktoré súvisia s vajcami vyprodukovanými v Poľsku. V ČR aj v SR sa tento týždeň podľa neho stiahli z trhu milióny vajec pochádzajúcich z Poľska.

ÚHS podľa Molnára situáciu na trhu monitorovala a kontaktovala so svojimi informáciami aj Štátnu veterinárnu a potravinovú správu (ŠVPS) SR. "Vajcia infikované salmonelou pochádzajú z chovov najväčšieho poľského producenta vajec, ktorý vyrába až 60 % vajec u našich severných susedov, čo je štyrikrát viac, ako je celá výroba vajec v SR," priblížil.

Upozornil zároveň, že slovenské vajcia majú na škrupine pečiatku obsahujúcu značku SK a poľské vajcia značku PL. "Keďže veľká väčšina poľských vajec sa na územie Slovenska dostáva cez Českú republiku a v mnohých prípadoch môže ísť o vajcia falšované, je nevyhnutné, aby spotrebiteľ kupoval iba vajcia označené značkou SK," podčiarkol.

"Poľské vajcia sa k nám naďalej dovážajú za dumpingové ceny. Viacerí slovenskí producenti už boli z tohto dôvodu donútení znížiť svoju produkčnú kapacitu a dochádza tak k ich vytláčaniu z trhu," oznámil.

Výkupná cena vajec v Poľsku je podľa údajov zo septembra tohto roku podľa Molnára až o 70 % vyššia ako na Slovensku a až o 100 % vyššia ako v Čechách. Výrazne vyššia cena vajec v Poľsku dáva podľa neho poľskému producentovi dostatočnú finančnú rezervu na to, aby mohol predávať na zahraničných trhoch vajcia za dumpingové ceny.

Podľa Jozefa Semančína z advokátskej kancelárie Semančín Poláček sa ÚHS po podaní na Protimonopolný úrad SR obrátila so sťažnosťou na nesúťažné správanie sa poľského producenta vajec aj na Európsku komisiu (EK). ÚHS podľa neho v sťažnosti požaduje, aby EK prešetrila možné protisúťažné správanie poľského producenta vajec spočívajúce v stanovovaní neprimeraných predajných cien.

Únia hydinárov Slovenska je stavovská dobrovoľná a nepolitická organizácia združujúca slovenských liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny aj producentov slepačích vajec. Vznikla v roku 1996 a v súčasnosti má 36 členov.

Zdroj: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

VČERA - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

VČERA - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

VČERA - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

VČERA - 16:09Ekonomické

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 654 miliónov eur.