• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Otrava jedlom: 5 potravín, ktoré by ste nemali prihrievať

  • 20:17 27.10.2016
  • Bratislava
Otrava jedlom: 5 potravín, ktoré by ste nemali prihrievať

Prezradíme vám, ktoré potraviny vám po ohriatí môžu spôsobiť tráviace problémy

Ryža

Prihrievanie ryže môže spôsobiť otravu jedlom. Ohrievanie samo o sebe nie je vinníkom. V skutočnosti je za tým spôsob, akým bola ryža skladovaná pred prihrievaním. Ryža môže niekedy obsahovať spóry baktérií známych ako Bacillus cereus. Tie dokážu prežiť varenie a môžu spôsobiť otravu jedlom. V prípade, že sa ryža nechá stáť pri izbovej teplote, spóry môžu narásť do baktérií, ktoré sa začnú množiť a produkovať toxíny, ktoré môžu spôsobiť zvracanie a hnačku.

Čím dlhšie nechávate ryžu pri izbovej teplote, tým sa pravdepodobnosť zvyšuje. Mali by ste preto ryžu podávať čo najskôr po dovarení, alebo ju okamžite schladiť. Nemali by ste ju nechať tak viac ako hodinu. Odporúča sa tiež uchovávať ryžu v chladničke iba po dobu jedného dňa. Dlhšie ju neskladujte a uvarte si radšej novú.

Zemiaky

Zemiaky, ktoré necháte pri izbovej teplote po dobu niekoľkých hodín, môžu nielenže stratiť svoju výživnú hodnotu, ale tiež vytvoriť ideálne podmienky pre vznik botulizmu. Nespotrebované zemiaky by mali ísť po varení priamo do chladničky.

Kuracie mäso

Keď ohrejete studené kurča, štruktúra proteínov v mäse sa zmení, čo môže spôsobiť zažívacie problémy. Ak máte zvyšky kuraťa, ktoré nechcete vyhodiť, ohrejte ho pomaly pri nižšej teplote na sporáku alebo v rúre, čo pomôže udržať bielkoviny neporušené.

Špenát

Špenát je ideálne jesť surový, no je v poriadku ho uvariť, ak ho plánujete aj ihneď zjesť. Ak ho však znovu ohrejete, dusičnany sa v ňom začnú meniť na dusitany. Jedna z najzdravších potravín sa tak môže stať potenciálne toxickou a môže mať negatívny vplyv na príjem kyslíka v krvi.

Vajíčka

Prihrievanie vajec po tom, čo boli uvarené pri vysokých teplotách, môže spôsobiť, že sa stanú toxické a narušia váš tráviaci trakt. Pri opakovanom vystavení teplu sa naviac zničia ich proteíny. Varené vaječné pokrmy by nikdy nemali byť ponechané vonku mimo chladničky dlhšie ako dve hodiny. Izbová teplota poskytuje ideálne prostredie pre rast baktérií.

Tipy: Zvyšky jedál by ste mali ohriať na aspoň 70 stupňov Celzia. Zakrytie potravín pomáha udržať vlhkosť a zvyšuje šancu, že sa ohrejú celé. Nemali by ste mať časti potravín, ktoré ostanú chladné, pretože v nich môžu ostať baktérie. Mikrovlnné rúry sú obzvlášť riskantné, pretože často neohrievajú potraviny rovnomerne.

Zdroj: Info.sk, TM, nhs.uk, FDA.gov, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.