• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

VIDEO: V parlamente vládne anarchia ako nikdy predtým

  • 19:30 25.10.2016
  • Bratislava
VIDEO: V parlamente vládne anarchia ako nikdy predtým

Andrej Danko zverejnil zostrih parlamentných debát plných vulgarizmov.

Anarchia ako nikdy predtým vládne v Národnej rade SR. Vyhlásil to dnes poslanec Smeru-SD Dušan Jarjabek s tým, že niektorým členom opozície takáto situácia vyhovuje, lebo razia cestu "čím horšie, tým lepšie". Situáciu v pléne má podľa koalície zmeniť novela rokovacieho poriadku, ktorej plénum venovalo celý siedmy rokovací deň desiatej schôdze NR SR.

Opozícia to vidí inak, žiadne vylepšenie parlamentu podľa jej predstaviteľov koaličná novela neprinesie. Jej predstavitelia sú presvedčení, že koalícia koná pod vplyvom paranoje, ktorú má zo šéfa OĽaNO-NOVA Igora Matoviča. Apeluje preto na predkladateľov, aby túto "náhubkovú" novelu, ktorá má podľa nich zavrieť ústa opozícii, stiahli. Zároveň jej predstavitelia pripúšťajú, že ak prejde v navrhovanej podobe, obrátia sa na Ústavný súd SR a na Európsky súd pre ľudské práva.

"Na to, aby bol parlament slušným, musí byť plný slušných ľudí s charakterom, a ten sa nedá nanútiť žiadnym zákonom. Meníme len formu, nie obsah. Parlament bude slušný, ak sa pričiní o to, že všetky kauzy budú vyšetrené, a keď budú zrušené amnestie Vladimíra Mečiara," povedala podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS).

Opozícia v odmietavom duchu predložila aj pozmeňujúce návrhy. Poslanci SaS a OĽaNO-NOVA žiadajú z návrhu vypustiť časové obmedzenia pre vystúpenia v rozprave, vypustiť zákazy používať zvukovú, obrazovú alebo obrazovo-zvukovú prezentáciu, ako aj zákaz pre poslancov vyhotovovať v pléne mobilom audiovizuálny záznam. Opozícia tiež odmieta navrhované posilnenie kompetencií predsedajúceho schôdze v rámci disciplinárneho konania, preto chcú vypustiť aj tieto paragrafy.

Predkladatelia po kritike opozícii čiastočne ustúpili a časové 20-minútové obmedzenie vystúpení v diskusii navrhli aj pre členov vlády a podpredsedov parlamentu. Šéfa parlamentu a premiéra sa to týkať nebude. Tieto obmedzenia platiť nebudú, ak bude minister čeliť pokusu o odvolanie.

Cez pozmeňujúce návrhy by sa mali upraviť pravidlá aj v otázke "vyrušovania" počas rokovania. Pôvodný návrh hovoril aj o prerušení schôdze, ak neposlušného poslanca vykážu z pléna a on neodíde. "Po novom by to malo fungovať tak, že kto bude narúšať schôdzu, bude upozornený, ak neprestane, tak vykázaný zo sály. Ak neuposlúchne, predsedajúci nebude musieť prerušiť schôdzu, ale na vykázaného poslanca, ktorý príkaz neuposlúchne, bude daný návrh na disciplinárne konanie a tam dostane dvojtisícovú pokutu," priblížil jeden z predkladateľov novely Gábor Gál (Most-Híd).

Debata o rokovacom poriadku bude pokračovať v stredu (26.10.). Do rozpravy je prihlásených ešte päť poslancov. Po skončení debaty príde na rad definitívne hlasovanie.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

DNES - 11:53Domáce

Mimoriadne rokovanie Národnej rady SR pre návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha zatiaľ nebude.

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

DNES - 11:17Domáce

Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici-Vychylovke pripravilo výstavu Veľká noc ide.

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

DNES - 8:41Domáce

Katolíci, evanjelici a ďalší kresťania vstúpili Palmovou nedeľou, nazývanou aj ako Kvetná nedeľa, do Svätého týždňa.