• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Príspevok na opatrovanie ŤZP má stúpnuť

  • 9:20 19.10.2016
  • Bratislava
Príspevok na opatrovanie ŤZP má stúpnuť

Prečítajte si, o akú výšku stúpne príspevok na opatrovanie ŤZP.

Úprava výšky peňažného príspevku na opatrovanie ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP), zvýšenie ochrany príjmu, ako aj predĺženie obdobia dôchodkového poistenia pre opatrovateľov. Toto sú zmeny, ktoré má priniesť novela zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ŤZP. O právnej norme diskutujú poslanci NR SR v úvode štvrtého rokovacieho dňa desiatej schôdze parlamentu.

Kľúčovým cieľom návrhu zákona je zlepšiť príjmovú situáciu ŤZP opatrovaných ľudí a tých, ktorí ich opatrujú. Samotná výška príspevku na opatrovanie by tak v závislosti od počtu opatrovaných osôb a rozsahu opatrovania mala stúpnuť zo súčasných 220,52 eura na 247,61 eura, čo podľa rezortu práce predstavuje reálne zvýšenie o 27,10 eura mesačne.

Okrem zvýšenia príspevku má stúpnuť aj ochrana zostatku príjmu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorú opatruje opatrovateľ v produktívnom veku zo súčasného 1,4-násobku sumy životného minima, teda z 277,312 eura na 1,7-násobok, t.j. na 336,753 eura. Podľa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR to predstavuje zvýšenie o 59,44 eura.

Ďalšou dôležitou zmenou, ktorú má novela priniesť, je predĺženie obdobia platenia poistného na dôchodkové poistenie štátom za opatrovateľov, ktorí sú poistencami štátu. Po novom má byť obdobie dôchodkového poistenia bez časového obmedzenia, doteraz to bolo 18 rokov. "Tretím opatrením je zrušenie doby, počas ktorej štát platí dôchodkové poistenie za opatrovateľa. Systém máme nastavený tak, že za rodiča, ktorý sa stará o postihnuté dieťa od jeho narodenia, za takéhoto človeka platí štát dôchodkové poistenie do 18. roku veku dieťaťa. Toto sa zmení. Štát bude platiť dôchodkové poistenie za mamičku alebo otca, ktorý sa stará o dieťa, tak dlho, ako sa bude o neho starať," vysvetlil štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš.

Podľa jeho slov po 18 rokoch poistenia by mal takýto rodič nárok na dôchodok 127 eur, napríklad po 40 rokoch poistenia mu vznikne nárok na minimálny dôchodok 311,10 eura. Ministerstvo navrhuje aj upraviť započítavanie darov do príjmu zdravotne postihnutých. Po novom sa nebudú do príjmu zarátavať finančné dary, ktoré dostávajú ťažko zdravotne postihnutí, ak výška toho daru nepresiahne 12-násobok sumy životného minima. Týka sa to peňažných aj nepeňažných darov.

Postihnutým občanom sa má zjednodušiť aj pohyb so psom. Aktuálne je možné iba sprevádzanie s vycvičeným vodiacim psom. Od budúceho roka by mohol postihnutých sprevádzať pes so špeciálnym výcvikom, pes v zácviku, ako aj pes bez náhubku.

Avizované opatrenia si v budúcom roku vyžiadajú zvýšenie nákladov štátneho rozpočtu o 28,9 milióna eur. Zvýšenie príspevku na opatrovanie sa má dotknúť 33.450 ľudí a zvýšenie ochrany príjmu sa dotkne 17.598.

Zdroj: TASR. Foto: info.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

DNES - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

DNES - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

DNES - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

DNES - 13:11Ekonomické

Takmer plné sú kapacity vo väčšine expresných spojení z Bratislavy do Košíc.

V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mesačná mzda

V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mesačná mzda

DNES - 12:21Ekonomické

Dodatok ku kolektívnej zmluve podpísali obe strany po piatich kolách vyjednávania.