• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

A. CODDINGTON: Držím palce slovenským autorom

  • 19:07 15.10.2016
  • Bratislava
A. CODDINGTON: Držím palce slovenským autorom

Na slovenskej literárnej scéne v roku 2009 debutovala autobiografickým románom Mal to byť pekný život. Úspech v podobe ocenenia Platinová kniha získala hneď za druhý román Židovka.

Andrea Coddington debutovala na slovenskej literárnej scéne v roku 2009 autobiografickým románom Mal to byť pekný život. Úspech v podobe ocenenia Platinová kniha získala hneď za druhý román Židovka.

„Dôvod môjho písania je v dvoch dôležitých veciach, ktoré sa mi v živote stali. Prvá, že som vyštudovala novinárčinu. Od malička som písala, od slohových prác a nejakých prvých literárnych pokusov, cez šéfredaktorku školského časopisu na gymnáziu, štúdium žurnalistiky až po prácu v médiách. Chcela som byť píšucim novinárom, takže v rámci písania som si plnila svoj sen. Nikdy som si ale nemyslela, že budem spisovateľkou. Keď som nabrala nejaké životné skúsenosti popri tom, čo sa mi v živote stalo, tak som to odhalila v mojej prvej knihe Mal to byť pekný život. Písala som sama o sebe, bolo to veľmi prirodzené, nič som si nevymýšľala, bolo to úprimné. Neviem sama, či to bola prosba o pomoc alebo výkrik bez očakávania. Knižku som písala v Amerike, vyšla na Slovensku, bola nádherne úspešná. To, že sa stretla s tak krásnou odozvou u ľudí, to ma nakoplo ďalej písať. Od tej doby som vydala ďalších šesť kníh,“ uviedla pre TASR Andrea Coddington.

Medzi najúspešnejšie knižné tituly v roku 2010 patril román Židovka. Ten sa stal bestellerom, podobne ako ďalšie jej knižky. „Židovka bola mimoriadne úspešná, dodnes sa spolu s prvou Mal to byť pekný život považujú za živé knihy, čo je jeden z najkrajších pocitov, ktorý sa mne ako spisovateľke mohol stať. Nie sú to len čísla predajnosti, sú to aj listy a odozvy od ľudí, ktorí poznajú hlavnú hrdinku, je to príbeh jednej celej generácie. „Hovorím tomu všeobecne, keď kniha vychádza, že som na konci cesty. Ale vtedy som vlastne na začiatku. Som na štartovej čiare, lebo vtedy sa ukáže, či tá kniha u čitateľa zarezonuje, alebo nie,“ doplnila spisovateľka.

Andrea pracuje ako PR manažérka vydavateľstva Ikar, takže na mieste je otázka, aký je slovenský čitateľ a či má záujem o domácu literatúru. „Slovenskí čitatelia z môjho pohľadu sú akási nesúrodá masa, na jednej strane konzervatívni, na druhej strane lojálni prívrženci úspešných autorov, ktorí vydávajú knižky pravidelne, a stále sú tie knižky úspešné. Keď je niečo fakt dobré, a že ten zámer je od prvého po posledný riadok úprimný, musí to takto fungovať vo všetkom, aj v knihách. Je však veľa autorov, ktorým to nejde. Držím palce slovenským autorom, aby im to išlo,“ dodala Coddington.

Rodáčka z Radošiny Andrea Coddington (1975) vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Komenského v Bratislave. Novinárčine sa profesionálne venovala vo viacerých slovenských médiách. V roku 2002 odišla do New Yorku ako zahraničnopolitická spravodajkyňa. Úspešný bol už jej prvý román Mal to byť pekný život. Po ňom nasledoval ďalší mimoriadne úspešný titul Židovka (2010), za ktorý získala v roku 2011 ocenenie Platinová kniha, ktoré patrí autorovi za predaj viac 25.000 výtlačkov. Ďalšími titulmi z jej autorského pera sú Cudzia krv (2011), Predohra (2012), Milovanie (2013), Mal to byť pekný život (2. vydanie, 2014), Bednárik (2014) a Divoké kone (2015). Andrea je matkou dvoch detí, dcéry Sarah a syna Marka.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.