• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Čokoláda: 10 spôsobov, ako vám prospieva

  • 19:37 13.10.2016
  • Bratislava
Čokoláda: 10 spôsobov, ako vám prospieva

Prinášame vám desať dobrých dôvodov, prečo čokoláda nemusí byť hriech.

Čokoláde sa mnohí ľudia vyhýbajú, kvôli jej vysokému obsahu kalórií, ale mnoho štúdií naznačuje, že má aj pôsobivú škálu zdravotných výhod.

Kvalitná tmavá čokoláda, ktorá obsahuje 70% alebo viac kakaa, je plná antioxidantov a vitamínov. Pri pravidelnej miernej konzumácii nám preto môže naozaj prospievať.

Tu je top 10 prínosov pre zdravie:

1. Nálada

Čokoláda obsahuje tryptofán, chemickú látku, ktorá pomáha produkovať serotonín. Serotonín vám následne zlepšuje náladu

2. Zuby

Kakaové maslo obsiahnuté v čokoláde v skutočnosti pokrýva zuby ochranným filmom, ktorý môže pomôcť proti hromadeniu plaku a baktérií.

3. Krv

V štúdii z roku 2012, ktorá skúmala údaje týkajúce sa zdravotných výhod čokolády, vedci zistili, že môže stimulovať steny ciev produkciou oxidu dusnatého, vďaka čomu sa uvoľnia. Inými slovami, čokoláda má vazodilatačné účinky a pomáha prietoku krvi v žilách. Môže tak pomôcť znížiť krvný tlak.

4. Koža

Tmavá čokoláda je plná antioxidantov, vitamínov, stopových prvkov a flavonoidov. Tie zlepšujú prekrvenie kože, hydratáciu a chránia pred poškodením od slnka.

5. Cukor

Kvalitná čokoláda môže naplniť vaše túžby po sladkostiach. Podľa neurovedca Willa Clowera jeden malý štvorček čokolády pred jedlom spustí hormóny, ktoré hovoria mozgu, že ste plní, a pomáha tak predchádzať prejedaniu.

6. Mozog

Podľa štúdií na Harvard Medical School čokoláda zlepšuje prietok krvi do častí mozgu, a preto zlepšuje kognitívne funkcie.

Flavonoidy, horčík a kakaový extrakt s názvom lavado môže pomôcť zabrániť poškodeniu nervov a úbytku kognitívnych funkcií u pacientov s Alzheimerovou chorobou. Tiež všeobecne zlepšuje pamäť, najmä u ľudí nad 70 rokov.

7. Vek

Antioxidanty v čokoláde môžu pomôcť spomaliť proces starnutia, pretože neutralizujú voľné radikály, ktoré prispievajú k rýchlemu starnutiu.

Kanadská štúdia tiež zistila, že ľudia, ktorí pravidelne konzumovali čokoládu, mali približne o 20 percent menšiu pravdepodobnosť, že utrpia mozgovú mŕtvicu, a takmer o 50 percent menšiu pravdepodobnosť, že následkom mŕtvice zomrú.

8. Srdce

Štúdia zverejnená v Journal of Nutrition zistila, že čokoláda môže znížiť hladinu LDL cholesterolu v krvi. Podľa inej štúdie v BMJ čokoláda môže tiež znížiť riziko srdcových ochorení o jednu tretinu.

Primeraná spotreba čokolády teda môže znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení.

9. Stres

Podľa štúdie z roku 2009 môže kakao skutočne pomôcť znížiť hladinu stresového hormónu.

10. Úsmev detí

Zaujímavá fínska štúdia naznačila, že matky, ktoré konzumujú horkú čokoládu počas tehotenstva, majú statočnejšie deti, ktoré sa viac usmievajú.

Zdroj: Info.sk, TM, health.harvard.edu, onlinelibrary.wiley.com, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.