• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
10°Bratislava

Bratislavské Kino Lumiere po štyroch mesiacoch znovu otvoria

  • 13:06 01.10.2016
  • Bratislava
Bratislavské Kino Lumiere po štyroch mesiacoch znovu otvoria

Pre verejnosť sa sprístupnia dve kinosály, zvyšné dve sály vstúpia do prevádzky začiatkom novembra.

Bratislavské Kino Lumiere začne po rozsiahlej štvormesačnej stavebnej prestávke opäť premietať 20. októbra. Pre verejnosť sa sprístupnia dve kinosály, zvyšné dve sály vstúpia do prevádzky začiatkom novembra. Diváci sa môžu tešiť na výber filmov z obľúbených podujatí Projekt 100, Be2Can aj na nové slovenské filmy.

Ako prvé sprístupní Kino Lumiere kinosály K3 a K4 v suterénnych priestoroch, otvorenie kinosál K1 a K2 na prízemí je naplánované na prvý novembrový týždeň. "V sálach sa realizovala kompletná výmena zdravotechnických potrubí, osadenie novej akustickej izolácie a obkladu stien, uskutočnila sa kompletná renovácia stien a predovšetkým úprava stupňov hľadiska, ktoré zlepšia percepčné podmienky divákov. Samozrejmosťou sú nové sedadlá a koberce," uviedla manažérka kina Zita Hosszúová.

Podľa jej slov počas tejto etapy nastala aj rozsiala výmena vonkajších kanalizačných potrubí a renovácia toaliet na prízemí kina spolu s vybudovaním toalety pre imobilných. Zároveň sa zdigitalizovala kinosála K3, vďaka čomu budú všetky štyri sály kina disponovať okrem klasických 35 mm premietačiek aj digitálnym projektorom.

Po znovuotvorení sa do Kina Lumiere vráti kvalitný filmový program, jeho dramaturgia sa zameria na výnimočné tituly filmových prehliadok Projekt 100 a Be2Can. Diváci v októbrovom programe Kina Lumiere nájdu aj slovenské filmy, ktoré mali premiéru počas zatvorenia kina, konkrétne snímky Učiteľka (2016) Jana Hřebejka, v obnovenej premiére Všetko čo mám rád (1992) Martina Šulíka i dokumenty Zem, ktorá hľadá svoje nebo (2016) Erika Prausa a Sloboda pod nákladom (2016) oceňovaného slovenského dokumentaristu a cestovateľa Pavla Barabáša. Pravidelné cykly kina, rovnako aj Filmotéka a vzdelávací projekt Filmový kabinet, ktorý aktuálne prebieha na pôde Vysokej školy múzických umení, sa vrátia do domácich priestorov v novembri.

Slovenský filmový ústav (SFÚ) obnovil prevádzku niekdajšieho Filmového klubu pod názvom Kino Lumiere v roku 2011. "Už od začiatku bolo zrejmé, že kino musí prejsť výraznou obnovou nielen po stránke modernizácie projekčných technológií, ale z hľadiska opotrebovanosti aj po stránke technických opráv a celkovej kultivácie priestoru," podotkla Hosszúová.

Aktuálna tretia etapa stavebných úprav, ktorá prebieha od 16. júna a jej cieľom je predovšetkým zvýšenie diváckeho komfortu, je pokračovaním celkovej obnovy kina, ktorá sa v niekoľkých etapách realizuje už od roku 2013. "Stavebné úpravy v tejto etape sa celkovo realizujú v priebehu 20 týždňov. Je to dlhšie ako sme plánovali, keďže v priebehu prác sa objavovali nové problémy technického i finančného charakteru, s ktorými sa na začiatku prác nepočítalo," dodala.

TASR informovala tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.