• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Iniciátori hromadnej pripomienky chcú kratšiu lehotu na vybavovanie

  • 11:31 01.10.2016
  • Bratislava
Iniciátori hromadnej pripomienky chcú kratšiu lehotu na vybavovanie

Návrh novely zákona o sťažnostiach do medzirezortného pripomienkového konania predložil Úrad vlády SR.

Skrátenie neprimerane dlhej základnej lehoty na vybavovanie sťažností, zo 60 na 30 pracovných dní, požadujú iniciátori hromadnej pripomienky k novele zákona o sťažnostiach. Návrh právnej normy do medzirezortného pripomienkového konania predložil Úrad vlády SR.

Až do roku 2010 boli úrady povinné vybavovať sťažnosti do 30 kalendárnych dní. Prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD) koncom roku 2009 v parlamente presadila nový zákon o sťažnostiach, ktorým sa lehota na vybavenie sťažnosti predĺžila z 30 kalendárnych na 60 pracovných dní. "Táto lehota je neprimerane dlhá vzhľadom k účelu zákona o sťažnostiach a účinnej ochrane práv a právom chránených záujmov sťažovateľa," tvrdí spoluorganizátor hromadnej pripomienky a poslanec NR SR Ondrej Dostál.

Druhá Ficova vláda sa podľa jeho slov v roku 2013 pokúsila novelizovať aj zákon o petíciách a s odvolaním sa na 60-dňovú lehotu na vybavenie sťažností predĺžiť lehotu na vybavovanie petícií z 30 na 60 pracovných dní. "Aj vďaka odporu občianskej verejnosti, ktorý tento návrh vtedy vyvolal, Úrad vlády SR vtedy po medzirezortnom pripomienkovom konaní a rozporovom konaní so zástupcami hromadnej pripomienky od tohto zámeru upustil. Viacerí z iniciátorov hromadných pripomienok k návrhom novely zákona o petičnom práve z rokov 2013 a 2014 sú aj medzi iniciátormi aktuálnej hromadnej pripomienky k novele zákona o sťažnostiach," uviedol opozičný poslanec.

Okrem skrátenia základnej lehoty sa iniciátori hromadnej pripomienky snažia aj o obmedzenie možnosti jej svojvoľného predlžovania, ktoré je v súčasnosti možné už na základe konštatovania úradu, že sťažnosť je náročná na prešetrenie, ktoré nemusí byť nijako odôvodnené.

Novinkou, ktorú prináša hromadná pripomienka, je návrh sprístupňovať na žiadosť dokumentáciu súvisiacu s vybavovaním sťažností, čo aktuálny zákon neumožňuje. "Takýto stav je podľa názoru iniciátorov pripomienky v rozpore s ústavným právom na informácie. Hromadná pripomienka preto navrhuje zosúladiť predmetné ustanovenie s Ústavou SR, aby nebolo možné utajiť paušálne celú dokumentáciu súvisiacu s vybavovaním sťažností, ale iba citlivé informácie, ktoré sú zo sprístupnenia vylúčené podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám," uzavrel Dostál.

Medzi iniciátormi hromadnej pripomienky sú členovia OKS, VIA IURIS – Centra pre práva občana, Centra pre filantropiu, Združenia občanov miest a obcí Slovenska, Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika, Fóra pre verejné otázky, Spoločnosti pre otvorené informačné technológie, občianski aktivisti a samosprávni poslanci.

Návrh novely zákona o sťažnostiach z dielne Úradu vlády SR má novým spôsobom upraviť niektoré doterajšie postupy pri podávaní, posudzovaní, prešetrovaní a vybavovaní sťažností. Účelom právnej normy je úprava spôsobu vybavovania sťažnosti proti vybaveniu alebo odloženiu predchádzajúcich sťažností, úprava možnosti podávania sťažností orgánom verejnej správy prostredníctvom elektronických schránok, ako aj úprava spôsobu podávania sťažnosti sťažovateľom osobne u orgánov verejnej správy.

Novela tiež konkretizuje rozsah podaní, ktoré nespĺňajú podmienky sťažnosti podľa tohto zákona a tiež upravuje povinnosti sťažovateľa pre jeho zastupovanie v konaní.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR

Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR

DNES - 21:10Domáce

Utorkové odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR kritizujú opozičné hnutia PS a KDH aj strana SaS.

Hasiči zasahujú pri požiari rodinného domu, vzbĺkli aj autá a garáž

Hasiči zasahujú pri požiari rodinného domu, vzbĺkli aj autá a garáž

DNES - 21:04Domáce

Na mieste zasahuje 11 príslušníkov hasičského zboru s piatimi kusmi techniky.

Trojročné dieťa sa zaseklo vo dverách vlaku, stroj sa napriek tomu pohol

Trojročné dieťa sa zaseklo vo dverách vlaku, stroj sa napriek tomu pohol

DNES - 20:24Domáce

3-ročný chlapec zostal zakliesnený vo dverách vlaku po tom, ako sa snažil vystúpiť. Vlak sa napriek tomu pohol a opustil stanicu.

Na Slovensko sa vráti mrazivé počasie, teploty prekvapia už túto noc

Na Slovensko sa vráti mrazivé počasie, teploty prekvapia už túto noc

DNES - 20:01Domáce

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu pred mrazivým počasím, možno ho očakávať už túto noc.

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí, prekážajú im zásahy do kultúry

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí, prekážajú im zásahy do kultúry

DNES - 19:59Domáce

Na protest proti zásahom do kultúry, životného prostredia a mimovládneho sektora sa v utorok pred budovou parlamentu zišlo niekoľko stoviek ľudí.