• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Na Slovensku sa vlani liečilo 2 193 drogovo závislých

  • 9:20 29.06.2013
  • BRATISLAVA
Na Slovensku sa vlani liečilo 2 193 drogovo závislých

Na Slovensku sa vlani liečilo 2 193 drogovo závislých ľudí.


Z drogovo závislých, ktorí sa rozhodli podstúpiť liečbu, bolo 895 závislých na stimulanciách, 432 na konope a 424 na heroíne.

Najviac drogovo závislých pacientov bolo vo vekových kategóriách 25- až 29-ročných (581) a 20- až 24-ročných (553). Podľa miesta trvalého pobytu ich najviac bolo z Bratislavského (571) a z Nitrianskeho (334) kraja, agentúru SITA o tom informoval pri príležitosti Medzinárodného dňa proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodu s nimi Peter Bubla z kancelárie riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií.

Pripomenul, že centrum prispieva k monitorovaniu situácie v danej oblasti pravidelným prispievaním štatistických dát o počte a užívateľoch drog na Slovensku do medzinárodných databáz.

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií z porovnania počtu drogovo závislých v krajinách Európy vyplýva, že v roku 2011 bolo na Slovensku prvýkrát prijatých do liečby 18,9 závislých pacientov v prepočte na 100-tisíc obyvateľov. Je to "značne menej ako napríklad v Maďarsku (58), Holandsku (44,3), v Českej republike (35,2) alebo Dánsku (33,2), avšak viac ako v Litve (8), Rumunsku (5,2) či Slovinsku (10,1)," uviedol ďalej Peter Bubla. Doplnil, že v roku 2012 bolo na Slovensku prvýkrát prijatých do liečebnej starostlivosti 19,2 drogovo závislých pacientov v prepočte na 100-tisíc obyvateľov.

Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo 26. jún za Medzinárodný deň proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodu s nimi. Svet si ho každoročne pripomína protidrogovou kampaňou, ktorá je riadená Úradom OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC). Úrad vedie podľa Bublu aj tento rok globálnu kampaň s cieľom zvýšiť povedomie o nástrahách, ktoré predstavujú nelegálne drogy pre spoločnosť a najmä pre mladých ľudí. Podľa celosvetových odhadov UNODC asi 200 miliónov ľudí užije drogu aspoň raz za rok.

Z týchto 200 miliónov je približne 25 miliónov ľudí závislých od drog. Každý rok 200-tisíc ľudí zomrie na choroby súvisiace s drogami. Heslom tohtoročnej kampane je "Spravte zdravie Vašou novou prioritou, nie drogy" (Make health your "new high" in life, not drugs), informoval ďalej Bubla. Doplnil, že kampaň sa sústreďuje hlavne na drogy, ktoré ako najrozšírenejšie monitoruje medzinárodný systém pre kontrolu drog. Ide o stimulanty na báze amfetamínu, ďalej kokaín, konope, halucinogény, opiáty a sedatívne hypnotiká.

Okrem toho kampaň sa snaží informovať hlavne mladých ľudí o škodlivých účinkoch nových psychoaktívnych látok, po ktorých je v posledných rokoch vysoký dopyt. Medzi tieto látky patria napríklad kúpeľné soli, fertilizátory (plant food) alebo chemikálie určené na výskum, ktoré sa predávajú voľne, napríklad cez internet. "Pritom často je rozdiel v použití bezpečnej a toxickej dávky nepatrný. Keďže sú tieto látky označované nápisom 'nie pre ľudskú spotrebu', ľahko sa vyhýbajú zákonom na kontrolu drog," zdôraznil Peter Bubla z Národného centra zdravotníckych informácií.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.