• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

V lete pozor na dostatok tekutín a ľahkú stravu

  • 6:00 29.06.2013
  • BRATISLAVA
V lete pozor na dostatok tekutín a ľahkú stravu

V horúcich letných mesiacoch si ľudia musia dávať pozor na dodržiavanie pitného režimu a vyhnúť sa konzumácii rizikových potravín, ktoré sa ľahko kazia.

Odporúčajú to hygienici z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Podľa zástupkyne hlavného hygienika Ivety Truskovej treba piť hlavne vodu, minerálne vody, šťavy či čaj.

Treba sa vyhnúť káve a alkoholickým nápojom, ktoré majú dehydratačné účinky.

Rizikové potraviny musíme chladiť, alebo mraziť

Medzi rizikové potraviny patria tie, ktoré si vyžadujú chladenie a mrazenie. Ide hlavne o živočíšne potraviny, kde patria napríklad mäkké mäsové výrobky, mliečne výrobky, lahôdkarské výrobky, ako rôzne šaláty s majonézou alebo bez nej.

Treba si dávať pozor aj na mäkké cukrárske výrobky, porciovanú zmrzlinu, hotové výrobky, hlavne s obsahom živočíšnej zložky, pričom najrizikovejšie sú vajcia, či pokrmy rýchleho občerstvenia alebo nedostatočne umytá zelenina a ovocie.

Čítajte: Ako vyprážať zdravšie?

"Živočíšne potraviny samé o sebe obsahujú mikroorganizmy a tým sú v podstate aj dobrou živnou pôdou pre rozmnožovanie mikroorganizmov," poznamenala Trusková.

Potraviny môžu byť príčinou rôznych črevných ochorení. Najčastejšie sa vyskytujú hnačkové ochorenia sprevádzané teplotou, zvracaním a celkovou nevoľnosťou. Spôsobujú ich baktérie alebo vírusy, majú za následok celkové oslabenie organizmu, až dehydratáciu. Podľa Truskovej sú to najčastejšie salmonelózy, kampylobakteriózy, či ochorenia spôsobené baktériou Escherichia coli alebo vírusmi. Nevyhnutné je hlavne často si umývať ruky.

Grilovať treba mierne a dlhší čas

Pri príprave jedla sa odporúča teplota najmenej 70 stupňov Celzia aspoň na desať minút. Uvarené jedlo treba schladiť do dvoch hodín a potom dať do chladničky. Leto je aj obdobím grilovania.

"Odporúča sa grilovanie pri miernejšej teplote a dlhší čas. Napríklad vytekanie ružovej šťavy poukazuje na to, že nedošlo k dostatočnému prepečeniu mäsa," upozornila Trusková. Grilované mäso treba hneď zjesť. Mäso treba rozmrazovať len v chladničke a nie voľne v kuchyni.

Čítajte: Päť jednoduchých tipov na očistu tela

V lete je podľa odborníkov potrebné jesť vyváženú a pestrú stravu, dostatok zeleniny, ovocia, rýb, hydiny a strukovín, nízkotučných mliečnych výrobkov, zemiakov a celozrnných výrobkov.

"Uplatňovať zásady ľahšej stravy, to znamená potraviny s vyššou stráviteľnosťou, ale s nižšou energetickou hodnotou," odporúča Trusková. Treba uprednostniť dusenie a varenie pred vyprážaním a fritovaním.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.