• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Stres, depresiu či nadváhu môže vyriešiť práca v záhrade

  • 19:55 28.06.2013
  • BRATISLAVA
Stres, depresiu či nadváhu môže vyriešiť práca v záhrade

Stres, depresie, nadváha. Moderného človeka prenasledujú mnohé civilizačné choroby, o ktorých naši predkovia vôbec netušili. Žeby prišli na niečo, na čo sme zabudli? Mnohé súčasné vedecké štúdie potvrdzujú, že práca na záhrade nie je len práca, ale aj liek pre telo a dušu.

Liek na stres a ochrana duševného zdravia

Súčasné výskumy naznačujú, že práca na záhradke je výborným liekom proti stresu. Zo štúdie holandských vedcov publikovanej v Journal of Health Psychology vyplýva, že záhradkárčenie dokáže potláčať stres ešte lepšie ako iné oddychové aktivity. Účastníci štúdie najskôr museli vykonať stresujúcu úlohu a potom boli náhodne rozdelení do dvoch skupín, z ktorých jedna dostala za úlohu 30 minút pracovať na záhrade a druhá čítať si v uzavretom priestore. Skupina, ktorá sa venovala záhradkárčeniu, po výskume hlásila podstatné zlepšenie nálady oproti „knihomoľom“ a dokonca mala výrazne nižšiu hladinu kortizolu – hormónu zodpovedného za stres.

„Práci na záhrade sa venujem celý život a osobne nepoznám väčší relax, ako si po ťažkom týždni vyjsť na záhradku, pokosiť trávu, ostrihať kríky a stromy, niekedy si dobre oddýchnem aj pri práci s motorovou pílou. Ak budete pracovať s kvalitnou záhradnou alebo lesnou technikou, oddýchnete si o to lepšie. Techniku si vyberte podľa vlastností vašej záhrady,“ radí odborník na záhradnú a lesnú techniku Ján Spišák.

Moderná technika ako smartfóny a internet, ale aj rýchle pracovné tempo, zapríčiňuje, že tomu, čo robíme, venujeme stále menej pozornosti. Človek je potom podráždený, vystresovaný a robí mnoho chýb. Vedecký výskum opäť našiel riešenie v práci na záhrade. Vedci z University of Illinois predpokladajú, že nepriama pozornosť, ktorú využívame pri vychutnávaní si prírody počas práce na záhrade pomáha dobíjať aktívnu pozornosť určenú na prácu.

Práca na záhrade môže tiež prispieť k zmierneniu depresie a iných duševných chorôb. Britskí psychológovia už niekoľko rokov využívajú záhradkárčenie ako terapeutickú metódu pre pacientov trpiacich depresiou, ale aj na rekonvalescenciu po mozgových príhodách alebo autonehodách. Účinnosť tejto metódy potvrdzuje štúdia nórskych vedcov z roku 2011, ktorí už po troch mesiacoch zaznamenali výrazné zlepšenie u viac ako polovice pacientov s depresiou, ktorí sa venovali záhradným prácam.

Zdravá strava a nízka hmotnosť

Zdravotné výhody záhradkárčenia sa nekončia pri ľudskej psychike. Je jasné, že doma vypestované ovocie a zelenina obsahuje oveľa viac živín a menej pesticídov ako tie zo supermarketu. American Journal of Public Health publikoval štúdiu, ktorá ukazuje, že ľudia, ktorí pracujú na záhrade, skonzumujú oveľa viac zeleniny a ovocia ako tí, čo ich kupujú v obchode. Kvalitná strava sa odzrkadlí aj na vašej postave. Zo štatistických porovnaní publikovaných v rovnakom časopise vyplýva, že ľudia, ktorí sa pravidelne venujú záhradkárčeniu, majú v priemere o 2 body nižší index telesnej hmotnosti BMI ako priemerný človek.

Niet sa čomu čudovať – práca na záhrade vyžaduje množstvo opakovaných pohybov, zhybov a naťahovania sa, čo je celkom slušná rozcvička, hlavne pre tých, ktorí inak aktívne nešportujú. Trištvrte hodiny denne strávenej záhradkárčením spáli porovnateľné množstvo kalórií ako pol hodiny tradičného cvičenia ako jogging alebo aerobik.

Ako sa stať záhradkárom?

Ak sa chcete stať záhradkárom, ale neviete ako na to, spoľahnite sa na odbornú pomoc. „Budúcim aj súčasným záhradkárom odporúčame navštíviť jedno zo špecializovaných centier so záhradnou a lesnou technikou. Predajca vám poradí, aký typ náradia sa najlepšie hodí pre vašu záhradku a ako postupovať pri starostlivosti o ňu. Záhradkárčenie nie je žiadna veda, ak budete dodržiavať niekoľko zásad a používať správne náradie, prinesie vám mnoho radosti,“ dodal Ján Spišák.

Zdroj: Kharisma

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.