• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Bratislava zakázala celoročné používanie hlučnej zábavnej pyrotechniky

  • 20:44 29.09.2016
  • Bratislava
Bratislava zakázala celoročné používanie hlučnej zábavnej pyrotechniky

Návrh VZN počítal najprv s výnimkou používania 31. decembra od 22.00 h do 1. januára 02.00 h.

Zábavnú pyrotechniku, ako sú petardy či svetlice, nebudú môcť ľudia v Bratislave používať po celý rok. Bratislavskí mestskí poslanci dnes totiž schválili všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré vstúpi do platnosti od 1. novembra. V ňom zakázali používanie zábavnej pyrotechniky kategórie F2 a F3 aj na Silvestra.

Návrh VZN počítal najprv s výnimkou používania 31. decembra od 22.00 h do 1. januára 02.00 h. Zastupiteľstvo však vyhovelo návrhu niektorých poslancov, ktorí odporučili celoročný zákaz. Výnimkou sú len ohňostroje, ktoré odpaľuje profesionálna firma, detská zábavná pyrotechnika kategórie F1 či scénická pyrotechnika.

"Bratislava bude prvým mestom, ktorý zakáže používanie zábavnej pyrotechniky a je to dobré, lebo ako hlavné mesto môže slúžiť ako inšpirácia pre ostatné samosprávy," povedala námestníčka bratislavského primátora Iveta Plšeková. Poslankyňa Soňa Svoreňová tvrdí, že prijatím tohto VZN sa bude eliminovať hluk, zranenia, stres pre starších občanov, tehotné ženy či pre domáce zvieratá. "Nevravím, že to odradí všetkých, ale veľkú časť, najmä rodičov to môže odradiť. Ak sa rozšíri do povedomia občanov, že niečo je zakázané, časť to eliminuje určite automaticky," skonštatovala. Priznáva však, že vymožiteľnosť pri viacerých VZN je problematická. "Hrozia tu však pokuty do 500 eur, ktoré má právo dávať mestská polícia, ak nebude toto VZN dodržiavané," podotkla.

Viacerí mestskí poslanci upozornili, že hoci mesto používanie niektorej zábavnej pyrotechniky zakáže, obmedziť nedokáže ale jej predaj. "Je fajn, že môžeme niečo zakázať, ale nedosiahneme tým reálne nič," povedal poslanec Jozef Uhler. Podľa poslanca Milana Vetráka je práve toto základný problém. "Zákon dovoľuje obci zakázať používanie niektorej kategórie pyrotechniky, ale nie jej predaj," povedal. Podľa niektorých poslancov sa toto VZN bude vo veľkej miere porušovať.

"Ak bude veľký tlak zdola, že samosprávy zakážu používanie zábavnej hlučnej pyrotechniky, pochopí aj zákonodarca, že keď sa nepoužíva, tak načo ju predávať. Je to prvý krok, ktorý môže samospráva urobiť," tvrdí Plšeková. Na margo dodržiavania VZN uviedla, že ľudia, ktorým niekto hodil pod nohy petardu, môžu zavolať políciu. "Máme z minulosti príklady, kde sa riešili takéto priestupky. Teraz dávame občanom väčšiu silu, že aj samospráva je na ich strane," spresnila.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

DNES - 12:59Domáce

Členstvo v NATO poskytuje Slovensku bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by krajina jeho rozmerov nikdy nebola schopná sama dosiahnuť.

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

DNES - 11:53Domáce

Mimoriadne rokovanie Národnej rady SR pre návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha zatiaľ nebude.

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

DNES - 11:17Domáce

Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici-Vychylovke pripravilo výstavu Veľká noc ide.

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.