• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
16°Bratislava

Prezident SFZ J. Kováčik: Športovci a právnici sa navzájom potrebujú

  • 16:21 29.09.2016
  • Poprad
Prezident SFZ J. Kováčik: Športovci a právnici sa navzájom potrebujú

Aktuálne poznatky súvisiace s problematikou športového práva budú počas dvoch dní (29.-30. 9.) prezentovať lektori zo SR a ČR na konferencii Šport a právo, ktorá sa vo štvrtok začala v Poprade.

Aktuálne poznatky súvisiace s problematikou športového práva budú počas dvoch dní (29. – 30. 9.) prezentovať lektori zo Slovenskej a Českej republiky na konferencii Šport a právo, ktorá sa vo štvrtok začala v Poprade. Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik počas otvorenia poznamenal, že športovci a právnici sa navzájom potrebujú a sú na sebe závislí.

"Keď chceme posunúť slovenský šport do pozície transparentného, čestného a dobrého prostredia, tak to môžeme urobiť len spoločnými silami. Táto cesta je dlhá a nachádzajú sa na nej viaceré zastavenia," poznamenal Kováčik s tým, že sa už toho podarilo spraviť veľa. Zároveň zdôraznil, že do ďalšieho obdobia budú dôležité tri témy. "Prvou je zrozumiteľnosť. Je nesmierne dôležité, keď právnici tvoria športové normy, predpisy a zákony, aby si uvedomili, pre koho ich tvoria. Toto nám v poslednom období absentuje," uviedol prezident SFZ. Druhým bodom je podľa jeho slov vyváženosť, kde uviedol príklad Zákona o športe. "Pri jeho tvorbe by mali byť vyvážene zastúpené práva a povinnosti všetkých zložiek, teda zväzov, klubov a športovcov. Treťou témou je realizovateľnosť. Pri tvorbe predpisov je dôležité poznať prostredie, v ktorom sa budú podľa predpisov riadiť," uzavrel Kováčik.

Počas dvojdňovej konferencie sa bude diskutovať o konceptoch možných právnych riešení k naplneniu programového vyhlásenia vlády SR na roky 2016 - 2020 pre oblasť športu, ako aj o identifikovaných problémoch v rámci procesu implementácie Zákona o športe do praxe a o možných riešeniach.

V piatok 30. septembra bude konferencia pokračovať praktickými právno-ekonomickými témami, ako sú formy podpory športu zo súkromných zdrojov, ekonomické aspekty dobrovoľníctva v športe alebo zavedenie športových poukazov do praxe.

Podľa prokurátora odboru legislatívy a ústavného práva Generálnej prokuratúry SR Petra Sepešiho je prínosom pre konferenciu široké spektrum športových odborníkov z rôznych oblastí. Zároveň doplnil, že jedným z cieľov je vylepšenie systému fungovania slovenského športu. Konferenciu organizuje občianske združenia Učená právnická spoločnosť v spolupráci so Slovenským futbalovým zväzom a s podporou Ministerstva školstva vedy výskumu a športu SR.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.