• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
15°Bratislava

VISKUPIČ:Weboví registrátori sú pre finančnú správu obetnými baránkami

  • 18:54 29.09.2016
  • Bratislava
VISKUPIČ:Weboví registrátori sú pre finančnú správu obetnými baránkami

Spomínané firmy podľa ich názoru dostali neoprávnené pokuty za tzv. prevádzkovanie domén, ktoré mali viesť k propagácii hazardu.

Tri firmy, ktoré registrujú internetové domény na Slovensku, a to Zoner, Platon a Websupport, sú podľa opozície obetnými baránkami pre Finančnú správu (FS) SR v jej boji proti hazardu. Uviedli to na dnešnej tlačovej konferencii poslanci Národnej rady (NR) SR Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA) a Jozef Rajtár (SaS). Spomínané firmy podľa ich názoru dostali neoprávnené pokuty za tzv. prevádzkovanie domén, ktoré mali viesť k propagácii hazardu.

Opoziční poslanci zároveň upozornili na to, že dvom z dotknutých firiem prišiel e-mail s ponukou pomoci, ktorú im niekto sprostredkuje za úplatok 5000 eur. Autor určil konkrétny účet, kde má byť suma doručená. Chcel to údajne urobiť za to, že FS nebude postupovať proti nim tak, ako sa chystá.

"Príbeh tohto vydierania a korupcie je dôkazom toho, že tento skutok aj úmysel tohto skutku sa naozaj stal," domnieva sa Viskupič. Hovorí to podľa neho o tom, že z finančnej správy unikajú informácie, ktoré osoba zo spomínaného e-mailu zneužíva a na základe nich si pýta od kontrolovaných daňových subjektov úplatok 5000 eur.

"Prečo finančná správa doteraz nepriniesla informácie, akým spôsobom informácie unikajú a prečo orgány činné v trestnom konaní jednoznačnú ponuku na korupciu a na vydieranie nedoriešili? Prečo finančná správa nevydá manuál, ako majú firmy postupovať pri registrácii domén propagujúce hazard?" pýtal sa Viskupič.

Doteraz nie je podľa neho jasné, ako majú títo internetoví podnikatelia postupovať, aby im daniari nevstupovali do podnikania. "Vypracujeme interpeláciu na ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD), aby odpovedal jednoznačne na otázky, za čo sú firmy zodpovedné, či plánuje vydať metodický pokyn pre FS SR. Dokiaľ ho nevydá, všetci registrátori by mohli byť riešení finančnou správou, že porušujú zákon," uviedol Viskupič.

Obaja poslanci už minulý týždeň (23.9.) na brífingu upozornili, že finančná správa udelila firme Websupport pokutu 80.000 eur, ktorá vlastníkom webov s hazardom registrovala domény. Rajtár upozornil na to, že pokutu nedostala firma, ktorá internetové stránky reálne prevádzkuje, ani firma, ktorá prevádzkuje počítačové servery. Pokutu dostala len firma, ktorá registruje domény.

Prezident finančnej správy František Imrecze na to reagoval, že daniari postupujú voči všetkým subjektom rovnako a pri svojej kontrole skúmajú jedinú vec, či dodržiavajú alebo nedodržiavajú zákony.

"Finančná správa pri dozore nad hazardnými hrami neskúma, či je obsah šírený držiteľom domén, alebo sa držiteľ rozhodol tieto domény plniť obsahom tretích strán. Pokiaľ na takýchto doménach dôjde k propagovaniu alebo prevádzkovaniu nelegálneho hazardu na Slovensku, finančná správa na to reaguje. Vo vzťahu k zákonu je držiteľ domény zodpovedný za to, aký obsah na tejto doméne umožňuje šíriť," vysvetlil minulý týždeň Imrecze.

Finančná správa vníma vyhlásenia opozície ako zaťahovanie do politického boja

Finančná správa vníma dnešné vyhlásenia opozície ako jej opätovné zaťahovanie do politického boja, pokus o jej diskreditáciu a zastrašovanie tých pracovníkov finančnej správy, ktorých úlohou je boj proti nelegálnemu hazardu. V reakcii na tlačovú konferenciu poslancov Národnej rady (NR) SR Jozefa Viskupiča (OĽaNO-NOVA) a Jozefa Rajtára (SaS) to uviedla hovorkyňa daniarov Patrícia Macíková.

Tri firmy, ktoré registrujú internetové domény na Slovensku, sú podľa opozície obetnými baránkami v boji finančnej správy proti hazardu. Opoziční poslanci upozornili na to, že dvom z dotknutých firiem prišiel e-mail s ponukou pomoci, ktorú im niekto sprostredkuje za úplatok 5000 eur. Chcel to údajne za to, že FS nebude postupovať proti nim tak, ako sa chystá. Podľa opozície to má byť dôkazom o úniku informácií a ich zneužívaní.

Človek, ktorý si údajne vypýtal úplatok od spomínaných firiem, podľa Macíkovej na finančnej správe nepracuje a nikdy nepracoval. "Finančná správa odporúča podnikateľom, aby v prípade, ak sa na nich obráti osoba, ktorá im ponúkne, že im niečo "vybaví" na finančnej správe, bezodkladne kontaktovali vedenie finančnej správy a políciu," dodala.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

VČERA - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

VČERA - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

VČERA - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

VČERA - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

VČERA - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.