• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
16°Bratislava

Izraelský expremiér Olmert dostal k 19 mesiacov väzenia ďalších osem

  • 12:27 28.09.2016
  • Tel Aviv
Izraelský expremiér Olmert dostal k 19 mesiacov väzenia ďalších osem

V kauze Talansky bol Olmert obvinený, že prijal asi 154.000 dolárov ako príspevok na svoju volebnú kampaň od amerického finančníka Morrisa Talanského, pričom túto sumu nezdanil.

Izraelský najvyšší súd dnes rozhodol, že bývalý izraelský premiér Ehud Olmert, odsúdený na 19 mesiacov väzenia za korupciu, pobudne vo väzení o osem mesiacov dlhšie.

Informovala o tom dnes agentúra DPA, ktorá spresnila, že zmenu výšky trestu odňatia slobody spôsobilo zamietnutie odvolania v kauze Talansky - jednej, ktoré proti expremiérovi viedli izraelské súdy.

V kauze Talansky bol Olmert obvinený, že prijal asi 154.000 dolárov ako príspevok na svoju volebnú kampaň od amerického finančníka Morrisa Talanského, pričom túto sumu nezdanil. Okrem toho ako minister priemyslu Talanskému pomáhal pri jeho obchodných rokovaniach v Izraeli.

Olmert sa v roku 2009 musel po troch rokoch vzdať funkcie premiéra pre obvinenia z korupcie a v marci 2014 ho odsúdili na šesť rokov väzenia za trestné činy, ktorých sa dopustil ešte ako starosta Jeruzalema v rokoch 1993 až 2003. Olmert bol odsúdený za to, že pri realizácii kontroverzného stavebného projektu Holyland prijal od developera pre seba 60.000 šekelov (vyše 14.000 eur) a 500.000 šekelov (117.000 eur) na splatenie dlhov svojho brata aj na vyrovnanie pôžičiek na predvolebnú kampaň.

Najvyšší súd šesťročný trest vlani v decembri znížil na 18 mesiacov. Iný súd ho však neskôr odsúdil na mesiac väzenia navyše za marenie spravodlivosti.

Na základe dnešného rozhodnutia najvyššieho súdu v kauze Talansky si Olmert odpyká trest väzenia v celkovom trvaní 27 mesiacov. Na slobodu sa dostane v novembri 2019.

Do výkonu trestu vo väznici Ma'asijahu juhovýchodne od Tel Avivu nastúpil vo februári tohto roka. Vzhľadom na to, že Olmert mal ako premiér prístup k štátnemu tajomstvu, zadržiavajú ho v osobitnom krídle väznice, ktoré izraelské médiá označujú VIP. V špeciálnom väzenskom krídle má k dispozícii klub, jedáleň, dvor a návštevnú miestnosť. V cele má televízor, DVD, noviny, sedem kníh, vlastnú deku a posteľnú bielizeň z domu. V rovnakej väznici si sedemročný trest za znásilnenie odpykáva aj bývalý izraelský prezident Moše Kacav.

Olmertova korupčná kauza, v ktorej bolo odsúdených ešte sedem ďalších osôb, je považovaná za najväčšiu a najzložitejšiu v dejinách Izraela.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

DNES - 8:48Zahraničné

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom.

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

DNES - 6:42Zahraničné

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí.

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

DNES - 6:28Zahraničné

Štyria hlavní podozriví, zatknutí po teroristickom útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall na predmestí Moskvy, boli údajne počas masakru pod vplyvom drog.

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

DNES - 6:17Zahraničné

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident.

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

DNES - 5:56Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii.